‹ Takaisin

Ensilumi

4-6
7-9
10-12
13-15
hyvää vuorovaikutustaoptimistinen

Elokuvan synopsis

Mehdipourin perhe on asunut jo muutaman vuoden vastaanottokeskuksessa suomalaisessa pikkukaupungissa. He uskovat tulevaisuuteen Suomessa ja elävät elämäänsä, kuten mikä tahansa perhe nauttien Suomen kesästä, yöttömistä öistä ja lettukesteistä paikallisten ystävien kanssa. Perhe saa tiedon, että heidän turvapaikkahakemuksensa on hylätty, mutta he katsovat tulevaisuuteen silti positiivisesti. He tekevät viimeisen mahdollisen valituksen päätöksestä ja jatkavat jokapäiväistä elämäänsä, vaikka tulevaisuus on epävarma. Perheen poika Ramin aloittaa ensimmäisen vuotensa yläkoulussa ja jokainen hetki on hänelle entistäkin kallisarvoisempi. Nuoruuden ja aikuisuuden kynnyksellä elävä Ramin opettelee löytämään oman äänensä ja paikkansa maailmassa parhaan ystävänsä Jigin kanssa. Samalla Raminin elämäniloa huokuvat isä ja äiti yrittävät rakentaa perheelleen onnellista ja turvallista elämää.
Elokuvan yhdessä pääroolissa nähdään Bahman-isänä Cannesin ja Berliinin elokuvajuhlilla parhaana näyttelijänä palkittu iranilainen tähti Shahab Hosseini, joka näytellyt pääroolia kahdessa Oscar-palkinnon voittaneessa elokuvassa (Nader ja Simin: ero ja Menneisyys). Muissa pääosia esittävät Shabnam Ghorbani Mahtab-äitinä  ja Aran-Sina Keshvari on Ramin. Muissa rooleissa: Vilho Rönkkönen, Laura Birn, Kristiina Halkola, Eero Melasniemi ja Muhammed Cangore. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Ensilumi on tarina perheestä ja optimismista. 13-vuotias keskushahmo Ramin asuu vastaanottokeskuksessa, mutta on jo juurtumassa uuteen kotimaahansa. Kesäpäivät sujuvat rattoisasti äidin, isän ja pikkusiskon kanssa tai parhaan kaverin seurassa.

Raminin kasvutarina ja tavalliset yläkoululaisen huolet kietoutuvat kolkompaan tematiikkaan, kun perheen turvapaikka-anomus hylätään viimeisen kerran. Ensilumi on kuitenkin lämminhenkinen ja jopa sadunomainen elokuva. Kulttuurit törmäävät lähinnä vastaanottokeskuksen sisällä, ja Ramin etsii paikkaansa ikäistensä joukossa kuten kuka tahansa nuori.

Ensilumi esittää nostalgisella otteella myös aikuisten välisiä kohtaamisia, jotka eivät aina ole myönteisiä, kuten vaikkapa samassa vastaanottokeskuksessa asuvan ystävän seksistiset kommentit, joita elokuva ei kyseenalaista.

Keskustelun tueksi

  • Kehen elokuvan hahmoon samastuit eniten? Miksi?
  • Millaisia ihmissuhteita Ramin on luonut Suomessa ja luo elokuvan aikana?
  • Elokuvan perhe elää poikkeustilanteessa. Millaisia asioita heidän arkeensa kuuluu? Millaisista asioista sinun mielestäsi kannattaa pitää kiinni poikkeustilanteessa?
  • Millaisia odotuksia ja käsityksiä Raminilla ja Jigillä on yläkoulun suhteen? Miksi Jigi pukeutuu mekkoon ensimmäisenä koulupäivänä? Mitä siitä seuraa?
  • Onko elokuvalla onnellinen loppu? Miten arvelet tarinan jatkuvan?
  • Ensilumen kuvaama pakolaisperhe vaikuttaa toiveikkaalta, rakastavalta ja onnelliselta. Eroaako se mielestäsi siitä, miten pakolaiset ja pakolaisuus yleensä esitetään? Miksi arvelet ohjaajan valinneen tämän lähestymistavan?
  • Tutustu myös Koulukinon Ensilumi-oppimateriaaliin!
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Ensilumi

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Ensilumi

Arvioijan ikä: 45

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Mahtava

"Yksinkertaisesti kertoi turvapaikkahakijan tilanteesta ja erityisesti nuoren vaikeuksista. Itketti, kiitos ohjaajasta ja kaikista näyttelijästä varsinkin Shahabista"
farshid.shahmohammady

Arvioijan ikä: 48

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16© Koulukino 2024