‹ Takaisin

95

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

95 on elokuva kiekosta ja kansakunnasta. 95 kertoo Suomen 1995 jääkiekkojoukkueen maailmanmestaruudesta ja sitä edeltävän viikonlopun tapahtumista. Se on tarina siitä, miten Suomesta tuli jääkiekon maailmanmestari ensimmäistä kertaa ja miten se vaikutti suomalaiseen yhteiskuntaan ja ihmisiin. Elokuva seuraa Suomen leijonajoukkueen ja Curren matkaa kohti finaalia. (Lähde: Yellow Film)

Tietoa kasvattajalle

95 kuvittaa kotimaista urheiluhistoriaa. Elokuvassa painotetaan luonnollisesti yhteistyön merkitystä, joukkuepeliä ja periksi antamatonta asennetta. Pääsävy elokuvassa on yritteliäs ja optimistinen: kaikki on mahdollista, kun vain uskoo itseensä. Jääkiekosta kiinnostuneelle lapselle ja nuorelle elokuva antaa tilaisuuden kurkistaa myös kulissien taakse: elokuvan tapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osaksi muualle kuin lätkäkaukaloon. Elokuvassa on myös dokumentaarista materiaalia.

Historiallisen kiekkokullan tavoittelun ohella elokuvassa seurataan kolmea mestaruusviikonloppuun sijoittuvaa tarinaa tavallisista ihmisistä. Näissä tarinoissa korostetaan eri keinoin samoja teemoja kuin varsinaisessa kiekkotarinassa: yhteistyö, ystävyys, tiimihenki.

Elokuvan sävy vaihtelee eri tarinoiden välillä: tarina syöpään kuolevan kaverin luokse kokoontuvasta kisakatsomosta on paikoin surullinen, mutta kuitenkin lämminhenkinen. Toisessa tarinassa seurataan sitkeän yksinhuoltaja-kiekkoäidin arkea taloudellisesti vaikeina lamavuosina. Elokuvan humoristisimmassa tarinassa kolme taulapäistä raksaduunaria matkustaa Tukholmaan metkut mielessä. Nuorten miesten farssimainen toikkarointi toimii koomisena kevennyksenä kahdelle vakavammalle tarinalle.

Elokuvassa ei juurikaan ole jääkiekkoväkivaltaa. Muutaman tarinan karkea kielenkäyttö ja runsas juopottelukuvasto eivät välttämättä sovellu nuorimmille katsojille.

Keskustelun tueksi

  • Jääkiekkoilijoista elokuva nostaa keskeiseen asemaan Jukka Tammen, pelaajan joka ei pelannut turnauksessa minuuttiakaan. Miksi?
  • Elokuvassa köyhä äiti lainaa salaa lapsensa tienaamia rahoja. Toimiiko hän oikein?
  • Millaisen jäynän kolme kaverusta tekevät Tukholman kuninkaanlinnassa? Mikä on jekun ideana?
  • Elokuvassa esiintyy ns. cameorooleissa oikeita vuoden –95 maailmanmestareita. Tunnistitko ketään?
Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta 95

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta 95

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024