Blogi
Media-avain suosittelee! Poimintoja vuoden 2023 ensi-illoista lapsille, nuorille ja perheille
Vuoden parhaiden elokuvien joukossa on kunnianhimoisia animaatioita, tanssitaisteluita, scifiä ja kirjafilmatisointeja.
Miksi Ryhmä Hau on televisiossa kaikille sallittu, mutta elokuvateatterissa ikäraja on 7?
Ryhmä Hau: Mahtielokuvan ikäraja puhuttaa.
Taru sormusten herrasta - Opas perheille
Mitä jokaisen vanhemman ja kasvattajan tulisi tietää J.R.R. Tolkienin kirjoihin pohjautuvista elokuvista?
Vuoden parhaat elokuvat 2022
Helmiä vuoden 2022 elokuvaensi-illoista lapsille ja nuorille.
Jouluelokuvat - Opas perheille
Media-avaimen muhkeasta paketista löytyy yli 30 jouluista elokuvatärppiä pienille ja isommille lapsille, teineille ja koko perheelle.
Lapsella on oikeus turvalliseen elokuvaelämykseen
Elokuvien, pelien ja televisio-ohjelmien ikärajat ovat merkittävä apu lapsesta huolehtivan aikuisen työkalupakissa. Ikärajat auttavat vanhempia turvaamaan lapsen kasvurauhaa.
Tarvitsemme lastenelokuvia, joissa vammaisuus on vain yksi ominaisuus muiden joukossa
Kehopositiivisuusliike on tuonut viime vuosien aikana kipeällä tavalla esiin, kuinka ulkonäköön yhdistetään mielikuvia persoonasta. Tosielämässä sisäisillä ominaisuuksilla ei ole mitään tekemistä esimerkiksi painon kanssa, mutta pitääkö se paikkansa myös elokuvissa?
Viha on tarpeellinen tunne: mitä elokuvat voivat opettaa vihan ilmaisemisesta ja säätelystä?
Ärsyttää, turhauttaa, rasittaa, närkästyttää. Potuttaa, suututtaa tai suorastaan raivostuttaa. Viha on meille kaikille tuttu tunne.
Elokuva tunnekasvattajana - Hyvä elokuva nimeää ja käsittelee tunteita
Pidämme erilaisista elokuvista. Yhden mielestä on ihanaa, kun räiskintäleffa saa omankin kehon värisemään adrenaliinista. Toisen mielestä elokuvaa ei kannata edes katsoa, jos ei saa kunnolla itkeä. Nauramisesta pitävät kaikki, vaikka olemmekin kovin erimielisiä sen suhteen, millainen on hyvä komedia.
Elokuva ja leikki tarjoavat tilaisuuksia kokeilla, millaista olisi olla joku toinen
Leikitäänkö teilläkin elokuvia? Toivottavasti, sillä leikkiminen on lapselle luontainen tapa käsitellä kokemaansa. Elokuvaelämys muuttuu uusiksi taidoiksi, kun lapsi purkaa kokemuksen sopiviin osiin ja elää sen kyllin monta kertaa uudestaan.
Miksi elokuvan katsominen ei riitä? Elokuvaelämyksen jälkeen lapsen mielessä alkaa tapahtua
Oppimista tapahtuu, kun elämystä käsitellään. Lapsi käsittelee katsomaansa usein luontaisesti niillä parhailla työkaluilla, jotka hänellä on käytössään: leikin ja taiteen keinoin.
Elokuvaelämys ei pääty lopputeksteihin -hankkeessa tuetaan lasten aktiivista katsojuutta ja osallisuutta elokuvakulttuurissa
Koulukinon Media-avain toteuttaa hankkeen, joka tukee 7—11-vuotiaiden lasten aktiivista katsojuutta elokuvan äärellä.
Marvel-elokuvat - Opas perheille
Marvel-elokuvien ja -tv-sarjojen maailma on valtavan suuri. Tämä opas esittelee yksityiskohtaisesti 2000-luvun mittavimman elokuvauniversumin.
Vuoden 2021 parhaat lasten- ja nuortenelokuvat
Poikkeusoloista huolimatta vuosi 2021 on tarjonnut korkeatasoisia elokuvaelämyksiä. Media-avain poimi elokuvavuoden varrelta 12 helmeä lapsille ja nuorille.
Spider-Man - Opas perheille
Hämähäkkimies, yksi suosituimmista supersankareista, lumoaa monet lapset jo paljon ennen Spider-Man-elokuvien katsomista. Mitä jokaisen vanhemman tulisi tietää Hämähäkkimiehestä?
Kiinalaiselokuva Better Days on riipaiseva rakkaustarina ja vahva kiusaamisen vastainen puheenvuoro
Hyvä opiskelupaikka olisi lukioikäisen Nianin menolippu parempaan tulevaisuuteen, mutta koulukiusaajat häiritsevät pääsykokeisiin pänttäämistä.
Miksi Ryhmä Hau -elokuvan ikäraja on 7?
Uuden Ryhmä Hau -elokuvan ikäraja saattaa yllättää lapsiperheet.
Vuoden parhaat elokuvat 2020
Vuoden parhaat elokuvat ovat olleet erinomaisia, vaikka ensi-iltoja onkin ollut huomattavasti tavallista vähemmän.
Sinustako cinefiili? Katso ainakin nämä (lasten)elokuvat
Media-avaimen leffatärpit vievät matkalle elokuvan historiaan.
Media-avain testaa: Disney+
Disneyn omassa suoratoistopalvelussa on tarjolla Disneyn animaatioiden, televisiosarjojen ja näytelmäelokuvien lisäksi myös Marvel Studiosin, Lucasfilmin (Star Wars -universumi), Foxin (mm. Simpsonit, Avatar) ja National Geographicin sisältöjä.
Harry Potter - Opas perheille
J.K. Rowlingin luoma, seitsemän romaanin mittainen tarina nuoresta velhopojasta ja pahuuden lordista kääntyi kahdeksan filmatisoinnin mittaiseksi elokuvasarjaksi vuosina 2001-2011. Viimeinen romaani julkaistiin kahden elokuvan kokonaisuutena.
Studio Ghibli - Opas perheille
Ei ole ihme, että vuonna 1985 perustetulla, japanilaisella animaatiostudio Ghiblillä on legendaarinen maine. Omaperäiset ja häikäisevän kauniisti animoidut tarinat ovat lumonneet ja lumoavat edelleen kaikenikäisiä katsojia eri puolilla maailmaa.
Elokuvan katsominenkin voi olla harrastus - näin pääset alkuun
Tiesitkö, että elokuvan katsoja on aktiivinen toimija? Lähes jokainen haluaa joskus möllöttää passiivisesti vaikkapa television ääressä - sanomme, että aivot pannaan narikkaan. Aktiivinen katsoja kuitenkin elää mukana elokuvan tunteiden vuoristoradassa, ja hänen mielensä askartelee kriittisesti elokuvan luomien, mahdollisten maailmojen parissa.
Ajankohtaista suoratoistopalveluissa: Hyvän mielen elokuvia koko perheelle
Kun maailman tapahtumat kuormittavat mieltä, on hyvä rauhoittua välillä voimaa antavien tarinoiden pariin.
Uusi vuosi ja ennennäkemättömät tarinat: Pienessä Helmet-elokuvahaasteessa katsotaan 25 uutta elokuvaa
Helmet-kirjastojen Pieni elokuvahaaste sopii koko perheelle tai vaikka koululuokalle. Aikuiset voivat auttaa niin sopivien teosten löytämisessä kuin leffaelämysten purkamisessakin.
Media-avain testaa: Harry Potter Studio Tour, Lontoo
Lontoon kupeeseen Leavesdenin elokuvastudioille on rakennettu Harry Pottereiden ystäville elämys, jossa pääsee tutustumaan Harry Potter -elokuvien maailmaan aidoissa lavasteissa ja kuvausympäristössä.
Elokuva tiedon tarjoajana
”Kaikki elokuvan tapahtumat ovat totta - paitsi ne, jotka eivät ole.” Näin toteaa kotimaisen muusikkoelämäkerta Juicen käsikirjoittaja Antti-Heikki Pesonen elokuvastaan. Arvoituksellinen lause sisältää tiivistetyn totuuden fiktioelokuvan todellisuuspohjasta ja totuusarvosta.
Elokuvien tarjoamat ihmissuhdemallit kannustavat peilaamaan omia kaveritaitoja
Ystävyys on yleinen teema lastenelokuvissa. Se ei ole ihme, onhan kaveritaitojen harjoittelu keskeinen osa kasvua tosielämässäkin.
Millainen on inklusiivinen lastenelokuva - ja miksi sellaisia tarvitaan?
Kenen tarinoita elokuvat kertovat? Kuka saa näkyä ja kenen äänellä tarinassa puhutaan? Millainen on laadukas, inklusiivinen mediateksti?
Mistä joulukinkut tulevat? Onneli, Anneli ja nukutuskello johdattaa pienen katsojan pohtimaan ruoan alkuperää
Klassikkokirjan filmatisointi onnistuu eläytymään lapsen maailmaan, jossa kinkun tekeminen porsaasta on osa konnan roolia.
Viisi faktaa ikärajoista
Elokuvien ikärajat kuuluvat jokaisen vanhemman työkalupakkiin. Kokosimme viisi faktaa, joiden tunteminen helpottaa ikärajojen hyödyntämistä eri tilanteissa.
Jännittääkö koulun alku? Ota avuksi elokuva
Listasimme kuusi elokuvaa, joiden avulla tuleva ekaluokkalainen perheineen voi lievittää koulun alkuun liittyvää tunnemyllerrystä.
Kahdeksan erilaista äitiä valkokankaalla
Myönteisiä äidin malleja tai äitiyden kuvauksia voi olla yllättävän vaikea löytää elokuvista.
Media-avain testaa: BioRexin Perheleffapäivä
Elokuvateatteriketjujen ja yksittäisten teattereiden järjestämät lastenelokuviin keskittyvät teemapäivät madaltavat elokuvateatterikäynnin kynnystä ja voivat tarjota hyvät puitteet esimerkiksi lapsen ensimmäiselle elokuvateatterielämykselle.
Elokuvista eväitä kunnioittaviin kohtaamisiin
Elokuvat, kuten muutkin mediatekstit, voivat tuottaa ja toistaa stereotypioita, huonoja ratkaisumalleja ja jopa vihapuhetta. Elokuvalla on kuitenkin aivan yhtä suuri valta viljellä myös empatiaa, tasa-arvoa ja myönteisiä käyttäytymisen malleja.
Lastenelokuvahaaste on täällä!
Kaksitoista kuukautta, kaksitoista elokuvaa. Media-avaimen lastenelokuvahaaste houkuttelee tutustumaan uusiin ja vanhoihin elokuviin lasten kanssa.
Star Wars - Opas perheille
Miten nuorena Star Wars -fanituksen voi aloittaa? Moni päiväkoti-ikäinenkin voi olla intohimoinen harrastaja ja tuntea keskeiset hahmot ja kulkuneuvot valomiekoista puhumattakaan. Se ei kuitenkaan vielä vaadi alkuperäisten Tähtien sota -elokuvien katsomista.
Huolehdi itsestäsi, katso elokuva
Onko elokuvan katsominen passiivista töllöttämistä vai voiko se olla aktiivista, hyvinvointia tukevaa toimintaa? Miten elokuva tuottaa hyvinvointia? Kulttuurin ja taiteen hyvinvointivaikutuksista on puhuttu jo hyvän aikaa, ja tutkimustuloksiakin aiheesta on saatu. Myös elokuva on huomioitu kulttuuriharrastusten myönteisiä vaikutuksia esiin nostavissa tutkimuksissa.
Isät valkokankaalla
Elokuvissa isällä on tyypillisesti rooli koomisena hölmöilijänä tai toimintaelokuvissa perheen ja maapallon pelastajana. Elokuvahistoria tuntee myös vaikuttavia isähahmoja Chaplinin pojasta Tähtien sotaan ja Totorosta Moonlightiin.
Vinkit sopivan jännittävään leffailtaan
Keräsimme eri-ikäisille katsojille sopivia elokuvatärppejä Halloweenin, kekrin ja pyhäinpäivän leffailtoihin.
Tyttövoimaa valkokankaalla! Seitsemän elokuvatärppiä
Etsitkö elokuvasta fiksuja tyttöjä tai vahvaa naisnäkökulmaa? Listasimme Tyttöjen päivän kunniaksi seitsemän teemaan sopivaa elokuvaa.
Media-avain testaa: Kuinka kasvattaa diginatiivi
Satu Irisvik ja Jenni Utriainen ovat kirjoittaneet noin 0-9-vuotiaiden vanhemmille oppaan, jossa ratkotaan digiaikaan liittyviä kasvatuskysymyksiä.
Kaupallisestakin elokuvasta saa nauttia - opeta lapsi ymmärtämään mainoksia
Mainonnan ja viihteen erottaminen voi olla joskus työlästä lapsiperheessä. Kun LEGO® Elokuva tuli teattereihin vuonna 2014, sen arveltiin olevan vain tavallista pitempi lelumainos, mutta elokuva osoittautuikin riemunkirjavan itsetietoiseksi ja taitavasti rakennetuksi tarinaksi mielikuvituksesta ja populaarikulttuurista.
Suomi100: Kymmenen kotimaista lastenelokuvaa, jotka pitää nähdä
Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Media-avain esittelee kymmenen lastenelokuvaa itsenäisen Suomen vuosikymmeniltä. Tärpit kurkottavat mykkäkaudelta 3D-animaatioon. Joukossa on komediaa, fantasiaa ja draamaa - opettavaisia tarinoita unohtamatta.
Saako lastenelokuvassa puhua kuolemasta? Vinkit vaikeiden aiheiden käsittelyyn
Palkittu ranskalaisanimaatio Elämäni Kesäkurpitsana kertoo 9-vuotiaasta lapsesta, joka jää orvoksi alkoholistiäitinsä äkillisen kuoleman jälkeen. Elokuva on kerännyt kriitikoilta vuolaita kehuja, mutta sopiiko aihe lastenelokuvaan?
Opasta lasta suhtautumaan kriittisesti median stereotypioihin
Media tuottaa ja muokkaa käsitystämme todellisuudesta. Uutiset ja dokumentitkin edustavat aina jotakin näkökulmaa. Sillä on siis merkitystä, millaisena media esittää ihmiset ja tapahtumat. Mutta miksi vaikkapa elokuvat, mainokset ja pelit vilisevät yleistyksiä?
Lue ennen kuin katsot - nämä kirjat nähdään valkokankaalla 2017
Lukukeskuksen Lukuviikon teemana on tänä vuonna kirjavinkkaus. Media-avain esittelee 8+1 kirjaa, joista on tekeillä elokuvaversio.
Hyvä ja paha lastenelokuvassa
Jos olet huokaissut kyllästyneenä kävellessäsi ulos elokuvateatterista lastenelokuvan jälkeen, et ole yksin. Aikuista turhauttaa usein lastenelokuvien mustavalkoinen maailma, jossa hyvä voittaa ja paha saa palkkansa.
Väkivaltaviihde kiehtoo lapsiakin - miten suhtautua?
Media välittää monipuolista väkivaltakuvastoa: väkivaltaa löytyy animaatioelokuvien takaa-ajokohtauksista, urheilu-uutisista, räiskintäpeleistä tai vaikkapa Duudsonien stunttiviihteestä. Mutta miksi audiovisuaalinen väkivalta kiehtoo monia lapsia, ja miten siihen pitäisi suhtautua?
Kiireettömiä elokuvia kaikenikäisille
Elokuvia ei voi arvottaa kerronnan nopeuden perusteella; vilkas, jopa levottomalta vaikuttava elokuvakin voi käsitellä tärkeää aihetta mieleenpainuvalla tavalla. Myös audiovisuaalinen spektaakkeli sinällään voi vedota lapseen, ja se on täysin hyväksyttävää. Joillekin lapsille - ja aikuisille - sopivat parhaiten elokuvat, joiden tempo on rauhallinen.
Vahvoja tyttöroolimalleja: 7 elokuvatärppiä Tyttöjen päivään
Vaikka naisilla on usein ollut vain statistin tai koristeen rooli elokuvissa, voi vahvoja naishahmoja löytää läpi elokuvan historian screwball-komedioiden sujuvasanaisista antisankarittarista Nälkäpelin vastentahtoiseen kapinajohtaja Katniss Everdeeniin ja Tuulen viemän itsepäisestä Scarlett O’Harasta 2000-luvun topakkaan Helinä-keijuun.
Myyrän matkassa ensimmäisellä elokuvateatteriretkellä
Elokuvat ilahduttavat myös taaperoikäisiä. Leffafanin uran voi aloittaa jo varhain perheen pienimmille sopivissa näytöksissä, esimerkiksi Annantalon Naperokinossa Helsingissä tai Keski-Suomen Elokuvakeskuksen Minikinossa Jyväskylässä.
Kauhun kaamea viehätys: lasten ja nuorten oma kauhukulttuuri
Kauhun estetiikkaan törmää nykypäivän visuaalisessa kulttuurissa usein. Lastenkulttuurissakin pelottelukuvasto on tuttua Halloween-härpäkkeistä lähtien. Myös lasten mediakulttuuri ja jotkin koko perheelle suunnatut animaatioelokuvat flirttailevat kauhuelokuvan lajityypin kanssa.
Media-avain testaa: Lasten Sunnuntaissa katsellaan ennakkonäytöksiä
Kun lasten kanssa lähdetään elokuviin, täytyy elokuvan kiinnostavuuden lisäksi ottaa muitakin asioita huomioon. Onko elokuva lapsen ikätasolle sopiva? Millaisia mainoksia teatterissa näkyy? Onko elokuvan äänenvoimakkuus sellainen, että lapsi pystyy elokuvaa seuraamaan?
10+1 ympäristöelokuvaa perheille
Elokuvalla on voima muuttaa tapaa, jolla katsomme maailmaa. Media-avain keräsi tärppejä ympäristöystävällisistä elokuvista eri-ikäisille.
Ensimmäistä kertaa elokuviin!
Elokuva voi olla tunteiden vuoristorata, nauruhermoja kutkuttava hetki tai pieni alkuräjähdys mielikuvitukselle. Media-avain kokosi joukon täsmävinkkejä, joiden turvin voit lähteä elokuviin pienen lapsen kanssa.
Media-avain testaa: SF Kids Play on suoratoistopalvelu lapsille
Vaikka lapset käyttävät digitaalista mediaa usein näppärästi, he tarvitsevat aikuista oppaaksi viimeistään sisältöjen käsittelemisessä ja pelisääntöjen omaksumisessa. Digiarjessa on kuitenkin monia tilanteita, joissa lapsi voi viettää kotvasen vaikkapa tabletin parissa itsenäisesti.
17 asiaa, joita hyvä elokuva voi opettaa
Hyvään medialukutaitoon kuuluu paitsi kyky arvioida viestejä kriittisesti, myös tunnistaa ja hyödyntää myönteisiä sisältöjä. Hyvin valittu elokuva voi avartaa maailmankuvaa, antaa sytykkeitä mielikuvitukselle, tarjota turvallisesti tunteita, positiivisia ratkaisumalleja tai vaikkapa hyviä minäkuvan rakennusaineksia.
Lue ensin, katso sitten: nämä kirjat siirretään valkokankaalle vuonna 2016
Mitä yhteistä on Risto Räppääjällä, Narnian tarinoilla ja Nälkäpelillä? Kaikista kolmesta voi nauttia sekä kirjan että elokuvan muodossa.
Koko perheen elokuvat - kymmenen leffatärppiä
“Koko perheen elokuva” on suosittu ilmaus mainoksissa ja takakansiteksteissä. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?
Iik! Viisi vinkkiä sopivan jännittävään leffailtaan
Elokuvat tarjoavat turvallisen areenan, jolla katsoja voi käydä läpi erilaisia tunteita. Mikä sopii yhdelle, ei kuitenkaan välttämättä sovi toiselle: jännitys voi kutkuttaa mutta myös ahdistaa, ja hirviö voi kiehtoa mutta myös pelottaa.
Kahdeksan faktaa ikärajoista
Tunnetko elokuvien ja pelien ikärajat? Mitä ikärajat kertovat? Noudatetaanko ikärajoja teidän perheessänne tarkasti vai esimerkiksi tilanteen mukaan vaihdellen?
Rakkaudesta elokuviin - Lukuviikon kirjavinkit
Hyvää Lukuviikkoa 2015!Media-avain kokosi Lukuviikolle vinkkejä elokuvakirjoista monen ikäisille.
Hyvät tavat kaunistavat - elokuvissakin
1900-luvulla uskottiin, että elokuvat turmelevat nuorison; nykyään samassa asemassa ovat pelit - niissähän tapellaan, kiroillaan ja varastetaan. Audiovisuaalinen media esittää sekä hyviä että huonoja toiminnan malleja. Ratkaisevaa on, että arvoja pohditaan yhdessä.
Studio Ghiblin elokuvien monitahoisuus haastaa katsojan
Ghibli-animaatio, japanilainen anime – eroavatko ne länsimaisesta animaatiosta, kuten vaikkapa kaikille tutusta Disneystä? Ja onko Studio Ghibli tyypillistä japanilaista animeta?
Neljä faktaa trailereista
Listasimme neljä asiaa, jotka muistamalla saat parhaan hyödyn irti elokuvien trailereista.
Verkkopalvelut mediakasvatuksen tukena
Tutustu Media-avaimen lisäksi myös näihin mediakasvatusta tukeviin verkkopalveluihin.