Media-avain testaa: BioRexin Perheleffapäivä

Perheleffapäivän ennakkonäytöksenä nähtiin animaatiokomedia Luolamies.
Elokuvateatteriketjujen ja yksittäisten teattereiden järjestämät lastenelokuviin keskittyvät teemapäivät madaltavat elokuvateatterikäynnin kynnystä ja voivat tarjota hyvät puitteet esimerkiksi lapsen ensimmäiselle elokuvateatterielämykselle.

Media-avain on aikaisemmin testannut muun muassa Finnkinon Lastensunnuntain, ja nyt testausvuorossa oli BioRexin Perheleffapäivä.

BioRex-elokuvateatteriketju järjestää Perheleffapäiviä kerran kuussa lauantaisin. Perheleffapäivän ohjelmisto koostuu uusista lastenelokuvista sekä myöhemmin ensi-iltaan tulevien elokuvien ennakkonäytöksistä. Lipun hinnat ovat normaalia edullisemmat sekä lapsille että aikuisille. Perheleffapäivinä myös leffaeväitä tarjotaan tarjoushintaan.

Palvelun arvioimisessa käytettiin Euroopan komission POSCON-suositusten perusteella laadittuja kriteerejä. Testiteatterina toimi Riihimäen BioRex ja testaajina Koulukinon tuottaja Marjo Kovanen ja 4-vuotias lapsi.

  • Onko palvelun kohderyhmä selkeästi määritelty ja sisältö houkuttelevaa? Kyllä. Perheleffapäivän ohjelmistoon oli valittu ajankohtaisia uutuusleffoja. Selkeä ongelma on ikärajaltaan kaikille sallittujen elokuvien puuttuminen ohjelmistosta, mutta tämän sanelee elokuvatarjonta, johon elokuvateatteri ei voi vaikuttaa. Myös ohjelmiston animaatiopainotus johtuu levityksessä olevasta elokuvatarjonnasta.
  • Onko ohjelmisto mietitty ja markkinoitu tietyn ikäisille? Kyllä. Lapsiperheet on selkeästi määritelty Perheleffapäivän kohderyhmäksi.
  • Miten hyvin eri-ikäiset lapset on huomioitu ohjelmistossa? Monipuolisuuteen on selkeästi pyritty, vaikka kaikkein pienimpien lasten elokuvat ohjelmistosta puuttuvatkin. BioRexin sivuilla todetaan, että ”ohjelmistot pyritään luomaan mahdollisimman monipuolisiksi, jotta kaikenikäisille leffavieraille riittäisi katseltavaa. Toisinaan elokuvatarjonnasta ei kuitenkaan löydy ikärajattomia elokuvia, jolloin lastenleffojen ikäraja on pääsääntöisesti K7.” Myös ikärajoista tarjotaan sivuilla asianmukaisesti tietoa. Elokuvista esitettiin dubatut versiot.
  • Onko kohderyhmä huomioitu palvelun käytettävyydessä? Osittain. Lapsille oli tarjolla istuinkorokkeita, ja mainoksia oli ennen elokuvaa maltillisesti. Esimerkiksi salin valaistuksessa ei oltu huomioitu ensikertalaisia, mutta ikärajaa ajatellen salissa ei välttämättä ollutkaan ensi kertaa elokuvissa kävijöitä. Äänenvoimakkuus oli myös kohtalaisen kova. Positiivista oli, että valot syttyivät melko pian lopputekstien alkamisen jälkeen, ja elokuvateatterisalista kiinnostunut pieni testaaja pääsi tutkimaan tilaa tarkemmin. Palvelu oli ystävällistä ja lapsikatsojat huomioon ottavaa.
  • Onko palveluntarjoaja luotettava ja näkyvästi esillä? Kyllä. Bio Rex Cinemas Oy on ruotsalaisen elokuvateatteriketju Svenska Bion omistama elokuvateatteriketju, jolla on elokuvateatterit Porvoossa, Hyvinkäällä, Hämeenlinnassa, Vaasassa, Seinäjoella, Pietarsaaressa, Kajaanissa, Torniossa, Rovaniemellä ja Riihimäellä. BioRexin ensimmäinen elokuvateatteri avattiin Kajaanissa vuonna 2004, joten kyseessä on vakiintunut ja valtakunnallisesti tunnettu toimija. Riihimäellä BioRex aloitti elokuvateatteritoiminnan vuonna 2017 vuokrattuaan elokuvateatteri Gildan tilat.
  • Onko sisältö on turvallista – ovatko esimerkiksi ikärajat ja muut sisällön soveltuvuuteen liittyvät asiat on merkitty selkeästi? Kyllä. BioRexin verkkosivuilta löytyy elokuvien synopsikset, trailerit ja ikärajat. Sivuston Tietoa ikärajoista -osuus tarjoaa oleellisen ikärajoihin liittyvän infon. Linkittäminen Media-avaimen arvioihin olisi hyvä lisä, joka helpottaisi elokuvan valintaa.

Riihimäen BioRex toimii entisen elokuvateatteri Gildan tiloissa. (Kuva: Bio Rex Cinemas)

  • Onko mainonta kohderyhmälle sopivaa ja selkeästi erottuvaa? Kyllä ja ei. Mainoksia ei ennen elokuvaa tullut liikaa, joten näytöksen kokonaiskesto ei venynyt kohtuuttomasti. Suurin osa ennen elokuvaa tulevista mainoksista oli selkeästi suunnattu enemmän perheiden aikuisille. Teatterin aulassa olevista mainoksista suurin osa oli lastenelokuvien mainoksia, joista erityisesti Petteri Kaniinin pahvihahmo kiinnosti pientä testikävijää. Black Pantherin valtava mainospahvi taas herätti lapsikävijässä hämmennystä. Hetken ihmettelyn jälkeen hän totesi kyseessä olevan ”aikuisten elokuva”. Mainonta, myöskään herkkujen osalta, ei ollut liian päällekäyvää.
  • Tukeeko perheen yhteistä kokemusta ja elämyksen käsittelyä? Ei varsinaisesti. Perheleffapäivä itsessään kannustaa nimenomaan koko perhettä yhdessä elokuviin, mutta elämyksen käsittelyyn ei varsinaisesti tarjota tukea. Elokuvista ei esimerkiksi ollut saatavissa teatterissa lisämateriaalia, eikä Media-avaimesta  näkynyt mainintaa. BioRexin sivustolla olevan materiaalin avulla elokuviin pystyy jonkin verran tutustumaan myös jälkikäteen. Elokuvaan liittyvä kuvamateriaali, värityskuvat, tehtäväkuvat ja vastaava aineisto voisi olla avuksi elokuvan teemoihin jälkikäteen palattaessa.

Ranskalainen Viidakon veijarit oli toinen Perheleffapäivän ennakkonäytöselokuvista.

Perheleffapäivä oli kokonaisuudessaan hyvä kokemus. Lapsille ja perheille suunnatussa tapahtumassa on jopa minifestarin tuntua, jota voisi entisestään vahvistaa. Teatterin henkilökunta oli ystävällistä ja palvelu lämminhenkistä ja huomaavaista. Kaiken kaikkiaan pieni teatteri oli sympaattinen ja kodikkaan oloinen paikka, jossa ei ollut liikaa hälyä ja joka tarjosi turvallisen elämyksen myös pienelle katsojalle.

Lastentapahtumat korostavat lasten merkitystä tärkeänä kohderyhmänä; Perheleffapäivä sai lapset kokemaan olevansa toivottuja elokuvateatterivieraita. Tällaiset kokemukset vahvistavat intoa käydä elokuvateatterissa myöhemminkin.

Marjo Kovanen© Koulukino 2024