Studio Ghibli - Opas perheille

Henkien kätkemä. Cinema Mondo / Studio Ghibli.
Ei ole ihme, että vuonna 1985 perustetulla, japanilaisella animaatiostudio Ghiblillä on legendaarinen maine. Omaperäiset ja häikäisevän kauniisti animoidut tarinat ovat lumonneet ja lumoavat edelleen kaikenikäisiä katsojia eri puolilla maailmaa.

Studio Ghiblin elokuvat sopivat monenikäisille katsojille ja haastavat sopivasti monitulkintaisuudellaan. Länsimaisen katsojan näkökulmasta on virkistävää, että hahmot ja tarinat eivät juuri sijoitu mustavalkoiselle hyvän ja pahan akselille. Tarinaa kuljettavat voimat sisältävät usein monitahoisia ristiriitoja ja harmaan sävyjä.

Sitkeän harhaluulon mukaan kaikki animaatiot ovat automaattisesti  lastenelokuvia. Tämä ei pidä paikkaansa, eikä Ghiblin tuotanto ole poikkeus. Kotimaassaan Japanissa Ghiblin elokuvat ovat keränneet kaikenikäisiä ihailijoita paitsi ikään, myös sukupuoleen katsomatta.

 

Keskiössä vahvat tytöt ja luonnonvoimat

Levollinen, mielikuvituksellinen ja taiteellisesti kunnianhimoinen Ghibli sopii myös lapsille ja nuorille, mutta ei suinkaan aina perheen pienimmille. Etenkin sotaisat fantasiatarinat edellyttävät harkintaa jo ikärajansa puolesta. Oman lukunsa Studio Ghiblin tuotannossa muodostavat arkiset draamat, joissa fantasiaelementtejä on hyvin vähän tai ei lainkaan. Kasvukivut ja viaton, nuori rakkaus ovat tarinoissa usein keskeisessä roolissa. Nämä herkät ihmissuhdedraamat harvemmin kiinnostavat pienimpiä katsojia.

Etenkin ohjaaja Hayao Miyazakin luomat maailmat ovat monille katsojille unohtumattoman taianomaisia. Tyypillisiä, läpi Studio Ghiblin tuotannon kulkevia teemoja ovat vahvat tyttöhahmot, luonnon kunnioitus, viaton rakkaus sekä sota tai sodan uhka. Elokuvien päähenkilöt ovat usein sinnikkäitä, empaattisia ja omanarvontuntoisia.

Alle on listattu Studio Ghiblin animaatioelokuvat katsojan iän mukaan. Listan lopusta löydät myös elokuviin liittyviä keskusteluideoita.

Ponyo rantakalliolla. Cinema Mondo / Studio Ghibli.

Pienillekin katsojille

Naapurini Totoro (1988). Ikäraja S.

Ajaton elokuva-aarre kertoo uuteen kotiin muuttavista siskoksista, jotka tutustuvat lähimetsässä ihmeelliseen otukseen, totoroon. Arki ja fantasia sekoittuvat unohtumattomalla tavalla – ja tunnistettavasti; onhan jokainen meistä joskus ollut lapsi.

Ponyo rantakalliolla (2008). Ikäraja S.

Omaperäinen tulkinta Pieni merenneito -sadusta. Keskushenkilöt, pieni Sasuke-poika ja kalasta ihmiseksi halajava Ponyo, saavat aikaan hyökyaallon, joka nielaisee koko rannan kylineen ja veneineen.

Kikin lähettipalvelu (1989). Ikäraja S.

Noitatyttö lähtee kotoa koettelemaan voimiaan perinteiden mukaan 13-vuotiaana. Kertomus ruotii lempeästi nuoren kasvukipuja, mutta sopii myös pienille katsojille.

Kätkijät (2010). Ikäraja S.

Mary Nortonin samannimiseen lastenkirjaan perustuvassa elokuvassa vanhaa kartanoa asuvan pikkuväen elämä muuttuu kohtalokkaasti, kun isot ihmiset löytävät heidän piilossa pidetyn arkensa.

Liikkuva linna. Cinema Mondo / Studio Ghibli.

Koululaisille

Kissojen valtakunta (2002). Ikäraja 7.

Haru-niminen koulutyttö pelastaa kissan autokolarilta ja tempautuu mielikuvitukselliseen seikkailuun kissojen valtakuntaan. Mutta kuinka välttää avioliitto kissaprinssin kanssa ja päästä takaisin kotiin?

Naapurini Yamadat (1999). Ikäraja S.

Lyhyistä kohtauksista muodostuva, luonnosmaiseen piirrostyyliin toteutettu tilannekomedia kertoo Yamadan perheen arjesta iloineen ja harmeineen – surrealistisia jaksoja unohtamatta.

Henkien kätkemä (2001). Ikäraja 7.

10-vuotias Chihiro joutuu eroon vanhemmistaan hylätyssä huvipuistossa ja löytää tiensä ihmeelliseen henkien kylpylään. Edessä on täysin uusien pelisääntöjen opettelu, jotta Chihiro voisi pelastaa itsensä, vanhempansa ja uuden ystävänsä, lohikäärmepoika Hakun.

Laputa – linna taivaalla (1986). Ikäraja 7.

Piilossa pilvien takana leijuu tarunhohtoinen valtakunta, Laputa. Kaivoskaupungin orpopoika Pazu ja ihmeellisen leijukiven suojelema Sheeta tempautuvat elämää suurempaan seikkailuun, kun sekä ilmarosvot että asevoimat ovat kiinnostuneita Laputan mystisistä voimista.

Liikkuva linna (2004). Ikäraja 7.

Diana Wynne Jonesin fantasiaromaaniin perustuva seikkailutarina vie katsojan maailmaan, jossa mikä vain on mahdollista. Vanhaksi loihdittu Sophie-tyttö muuttaa erikoislaatuiseen, liikkuvaan linnaan tulidemonin, turhamaisen velhon ja tämän ystävällisen oppipojan seuraksi.

Marnie – tyttö ikkunassa (2014). Ikäraja 7.

12-vuotias, yksinäinen Anna lähetetään kesäksi maalle. Ystävystyminen arvoituksellisen Marnien kanssa muuttaa Annan elämän, mutta houkuttelee paikalle myös menneisyyden haamuja.

Porco Rosso (1992) Ikäraja 7.

Vanhan seikkailuelokuvan nostalgista tunnelmaa henkivä tarina vie katsojan 1900-luvun alun Välimerelle, jossa siaksi muuttunut lentäjä-ässä ja nuori, sisukas lentomekaanikko Fio välttelevät värikkäitä ilmarosvoja ja yrittävät päihittää amerikkalaisen lentäjän.

Prinsessa Mononoke. Cinema Mondo / Studio Ghibli.

Nuorille

Prinsessa Kaguyan taru (2013). Ikäraja 7.

Vanhaan japanilaiseen taruun perustuva lyyrinen, akvarellimaalausta muistuttava animaatio kertoo rasavillistä Kaguyasta, josta yritetään koulia hovineitoa.

Tuulen laakson Nausicaä (1984). Ikäraja 12.

Mielikuvitusta kutkuttava dystopiaelokuva vie katsojan tuhannen vuoden päähän tulevaisuuteen. Sotaisan, ihmisen ja luonnon tasapainoa kommentoivan tarinan keskushahmo on empaattinen, optimistinen, kärsivällinen ja vahva prinsessa Nausicaä.

Maameren tarinat (2006). Ikäraja 12.

Velho ja prinssi pyrkivät palauttamaan maailmaan tasapainon Ursula K. Le Guinin Maameri-kirjoja löyhästi tulkitsevassa, synkkiäkin teemoja käsittelevässä fantasiaelokuvassa.

Pom Poko (1994). Ikäraja 7.

Tanuki-supikoirat yrittävät pelastaa kotiseutunsa puskutraktoreilta ja rakennustyömailta ottamalla haltuun ikiaikaiset muodonmuutoskykynsä. Tanukien rikas kulttuuri tarjoaa valloittavan kehyksen metsänväen vinhalle ympäristöaktivismille.

Prinsessa Mononoke (1997). Ikäraja 12.

Historialliseen Japaniin sijoittuva, kiehtova mutta paikoin melko verinen fantasiaelokuva kertoo metsän jumaluuksien ja luontoa hyödyntävien ihmisten välisestä kamppailusta.

Tulikärpästen hauta (1988). Ikäraja 12.

Toisen maailmansodan aikaiseen Japaniin sijoittuva, riipaiseva tarina kahdesta sotaorvosta tunnetaan myös maailman murheellisimpana animaationa.

Kukkulan tyttö, sataman poika. Cinema Mondo / Studio Ghibli.

Arkista realismia, nostalgiaa ja ihmissuhdekiemuroita

Sydämen kuiskaus (1995). Ikäraja 7.

Yhdeksäsluokkalainen, kirjoittamista rakastava Shizuku etsii itseään ja tulevaisuuttaan kaihoisassa kasvukertomuksessa. Soitinrakentamista opiskelevaan Seijiin tutustuminen tekee Shizukuun lähtemättömän vaikutuksen.

Kukkulan tyttö, sataman poika (2011). Ikäraja 7.

Merelle kadonnutta isäänsä kaipaavan lukiolaistyttö Umin ja satamahinaajalla työskentelevän Shunin kohtalot kietoutuvat yhteen 1960-luvun Yokohamassa.

Tuuli nousee (2013). Ikäraja 7.

Lentokoneinsinööri Jiro ja tuberkuloosia sairastava Nahoko rakastuvat 1900-luvun alkupuoliskon halki liikkuvassa, kaihoisassa elokuvassa.

Eilisen kuiskaus (1991). Ikäraja 12.

27-vuotias Taeko muistelee kouluvuosiaan ja erityisesti viidennen luokan tapahtumia koulutovereineen, perheenjäsenineen ja ensi-ihastuksineen.

Aaltojen kuohu (1993). Ikäraja S.

Uusi tyttö Rikako sekoitti kaikkien oppilaiden päät lukiossa. Nuori yliopisto-opiskelija Taku muistelee teini-ikäisten draamaa ja haparoivia tunteitaan matkalla luokkakokoukseen.

 

Katsokaa elokuvia yhdessä ja jutelkaa näkemästänne

Elokuvaelämysten purkamisessa voi hyödyntää ylläolevan luettelon linkeistä löytyviä Media-avaimen arvioita ja Koulukinon oppimateriaaleja. Lisäksi voitte pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Mistä elokuva kertoi?
  • Kuka elokuvan hahmoista oli suosikkisi ja miksi?
  • Millaisia esteitä elokuvan henkilöt kohtasivat? Miten he selvisivät niistä?
  • Miten luonto tai luonnonvoimat olivat läsnä elokuvassa?
  • Oliko elokuvassa jotain, mitä et ymmärtänyt tai jotain, mikä jäi askarruttamaan?
  • Kohtasivatko tai sekoittuivatko arkiset asiat ja mielikuvitus elokuvassa? Millä tavalla?
  • Millainen musiikki elokuvassa oli? Millaista tunnelmaa musiikki ja äänet loivat elokuvaan?
  • Millaisia arvoja elokuva välitti tai innosti pohtimaan?
  • Kenelle suosittelisit elokuvaa? Miksi?


© Koulukino 2024