‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Kikin lähettipalvelu

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimallejalämminhenkinenselkeä

Elokuvan synopsis

Hayao Miyazakin Kikin lähettipalvelu kertoo noin 13-vuotiaasta noitatytöstä, jonka on tullut aika muuttaa pois kotoa ja löytää oma paikkansa maailmassa. Kiki löytää meren rannalta kaupungin, jossa on melkein kotoista tuttuuden tunnetta. Tiettävästi Miyazaki vieraili ainakin Tukholman vanhassa kaupungissa Kikiä suunnitellessaan.

Kiki lentää kuin taivaan lintu, mutta Miyazakin sankari on muuten aika samanlainen kuin useimmat 13-vuotiaat. Kiki lähtee maailmalle tukenaan äidin vanha luuta ja isältä lahjaksi saatu radio, sekä musta kissa Jiji. Vapaus merkitsee ainakin aluksi myös yksinäisyyttä ja koti-ikävää.

Kiki löytää uudesta kaupungista kodin ja ystäviä. Tärkempiä tuttavuuksia ovat leipomon pitäjä Osono, maalarityttö Ursula sekä lentovempeleitä väsäävä pystytukka Tombo. Luuta alkaa vihdoin totella Kikiä. Lentäminen sujuu, vaikka seikkailujen takia ei aina ehditä illaksi kotiin. Kiki joutuu elämänsä vaikeimman tehtävän eteen, kun kaupunkiin vierailulle saapunut ilmalaiva riistäytyy myrskytuulen mukana kiinnityksistään. Tombo on vaarassa – ja koko kaupunki. (Lähde: Cinema Mondo)

Tietoa kasvattajalle

Jokaiselle noidalle koittaa itsenäistymisen aika 13 vuoden iässä. Innokas ja päättäväinen Kiki ei arastele lähteä lämpimän kodin huomasta kohti tuntematonta ja uusia seikkailuja. Elokuvasta kehkeytyy nuoren tytön ajaton kasvutarina, joka käsittelee itsenäistymisen ensiaskeleita aina oman asunnon löytämisestä oman itsensä löytämiseen uudessa ja vieraassa ympäristössä.

Kikin etsiessä asuntoa ja työtä elokuva näyttää, että kukaan ei pärjää elämässä yksin; kaikki tarvitsevat joskus muiden apua ja tukea, ja toisaalta toisia on lupa myös auttaa hädän hetkellä. Kiki saakin toistuvasti tukea ja turvaa leipomonpitäjä Osonosta. Elokuva opettaa myös ensiaskeleita työelämään. Aktiiviselle Kikille työt löytyvät kuin itsestään, mutta työn tekeminen ei aina suju helpoimman kautta, minkä Kiki joutuu huomaamaan.

Uusia ystäviäkään ei ole helppo löytää, varsinkaan silloin, kun kokee itse olevansa erilainen kuin muut. Erilaisuuden voi kuitenkin kääntää voimavaraksi, joka avaa ovia elämässä. Kikin lähettipalvelu näyttää osuvasti, miten oman tiensä löytäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, paikoin myös uhrauksia ja kompasteluja, mutta kaikki tämä on tuiki tarpeellista kasvun edessä.

Elokuva onnistuu itsenäistymisen askeleiden lomassa käsittelemään hienovaraisesti myös yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta. Kun Kikin usko itseensä horjuu, huomaa hän muutoksen myös omissa kyvyissään, mikä lannistaa häntä entisestään. Ystävyys hieman vanhemman Ursulan kanssa auttaa Kikiä enemmän kuin hän uskookaan, ja tähän ystävyyteen kiteytyy ehkäpä koko elokuvan arvokas ydin.

Kikin tarinalle annetaan aikaa ja tilaa hengittää, ja se sykkii hyvyyttä ja harmoniaa. Taidokkaan animoinnin ohella katsoja pääsee nauttimaan kauniista musiikista. Vaikka elokuva sopii itsenäistymisen teeman vuoksi parhaiten hieman vanhemmille lapsille, tarjoaa se vauhdikkaan seikkailun myös nuoremmille- sekä koskettavan animaatiohetken aikuisille.

Elokuva perustuu Eiko Kadonon lastenkirjaan Majo no takkyūbin (1985).

Keskustelun tueksi

  • Miksi Kikillä ei ole vielä erikoistaitoa? Löytääkö Kiki erikoistaitonsa tarinan päätteeksi?
  • Miten Kiki otetaan vastaan uudessa kaupungissa? Mitä mieltä Kiki on uudesta ympäristöstä?
  • Miten Kiki hoitaa työnsä lentävänä lähettinä?
  • Miksi Kiki jatkaa lähettinä huolimatta vaarallisesta ensimmäisestä tehtävästä?
  • Mikä merkitys Osonon, Ursulan ja Tombon ystävyydellä on Kikille? Miten he tukevat Kikiä uudessa ympäristössä ja työssä?
  • Miksi Kiki arkailee lähestyä Tombon kavereita?
  • Miksi Kiki menettää kykynsä lentää? Mitä tästä seuraa?
  • Mikä merkitys Tombon pelastamisella on Kikille, entäpä koko kaupungille? Mitä tästä seuraa?
Kirjoittaja: Maria / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Kikin lähettipalvelu

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Kikin lähettipalvelu

Sydäntälämmittävä

"Aivan ihana ja sydäntälämmittävä tarina nuoren Kikin itsenäistymisestä sekä sopeutumisesta uuteen kaupunkiin. Tarinaan tuo myös huumoria Jiji-niminen kissa. Mitään pelottavaa elokuvassa ei tapahdu, vaan kyse on pikemminkin jaksamisesta seurata sitä, koska tarina on melko arkipäiväinen. Saattaa siis kiinnostaa enemmän kouluikäisiä ja tottakai myös aikuisia. Itse ainakin ihastuin tähän. Kiki on loistava 13-vuotias roolimalli lapsille. Ja elokuvan musiikki on aivan parasta. Se tuo sitä tiettyä taikaa tunnelmaan, mitä yleensäkin Miyazakin leffoissa on. Suosittelen siis ehdottomasti kaikille!"
Ihastunut

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 6© Koulukino 2024