‹ Takaisin

Marnie - Tyttö ikkunassa

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

On ihmisiä, jotka ovat aina sisäpuolella, kuin yhteisen taikapiirin sisällä. Perheessä, koulun pihalla, ystävien kesken. Ja sitten on ihmisiä jotka tuntevat itsensä ikuisesti ulkopuolisiksi. Anna on yksi heistä. Tätinsä talossa elävä ujo orpotyttö on oppinut kätkemään tunteensa ja ajatuksensa, ettei herättäisi huomiota. Hänet lähetetään maaseudulle viettämään kesää terveydellisistä syistä.

Öisillä retkillään Anna löytää aution rantahuvilan, joka vaikuttaa oudolla tavalla tutulta. Mutta onko huvila sittenkään autio, vai vilahtaako ikkunassa tytön hahmo? Kun tyttö nimeltä Marnie eräänä yönä hiipii yöpaidassaan ulos huvilasta, alkaa ainutlaatuinen ystävyys, joka kurkottaa mahdollisen ja mahdottoman rajan yli. (Lähde: ikarajat.fi)

Tietoa kasvattajalle

Tosi ja kuvitelmat limittyvät 12-vuotiaan tytön kasvutarinassa. Anna kärsii huonosta itsetunnosta ja ulkopuolisuuden tunteista. Hyvin rauhallisesti etenevä elokuva tarjoaa välähdyksiä niin kasvuiän haasteista kuin japanilaisesta kulttuuristakin.

Adoptoitu Anna kokee olevansa juureton ja yksinäinen, mutta ystävystyminen arvoituksellisen Marnien kanssa käynnistää muutoksen. Tytöt vannovat ystävyyttä jo ensi kohtaamisella, vaikka syrjäänvetäytyvä Anna ja eloisa Marnie ovat kuin toistensa vastakohtia. Myös rennon ymmärtäväisellä isäntäperheellä on hyvää tekevä vaikutus Annaan. Optimistinen, tulevaisuuteen katsova loppu korostaa elokuvan myönteisiä teemoja: tervehtymistä, oman paikan löytämistä ja itsensä hyväksymistä.

Elokuvassa on monin paikoin kutkuttavan mystistä kummitusjutun tuntua. Ahdistavat kohtaukset liittyvät kuitenkin lähinnä päähenkilöiden henkiseen kipuun ja siihen, kuinka huonosti Marnien läheiset kohtelevat tätä.

Marnie – Tyttö ikkunassa perustuu Joan G. Robinsonin romaaniin.

Keskustelun tueksi

  • Pystyitkö erottamaan, mikä elokuvassa oli todellista, mikä mielikuvitusta? Oliko toden ja kuvitellun erolla merkitystä elokuvassa?
  • Millainen Annan isäntäperhe oli uudessa kylässä? Oliko se mielestäsi mukava? Oliko pariskunnan käytöksestä mielestäsi hyötyä tai haittaa Annalle?
  • Miksi Anna ajatteli olevansa huono, tyhmä tai turha? Mitä haluaisit sanoa Annalle?
  • Kaikilla on joskus mieli maassa. Mistä tietää, milloin on kyse varsinaisesta masennuksesta? Mitä voit tehdä, jos olet masentunut? Miten voit auttaa, jos läheisesi on masentunut?

Linkkivinkkejä:

Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Marnie - Tyttö ikkunassa

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Marnie - Tyttö ikkunassa

Koskettava kasvutarina

"Elokuvasta koskettavan tekee nimenomaan päähenkilö, koska Anna on todella samaistuttava hahmo. Sekä tietenkin juonen edetessä alkaa kyyneleet vierimään, kun Anna avaa hylätyksi tulemisen tunnetta yhä enemmän, ja samalla alkaa selvitä, mistä se todella johtuu. Vasta vanhemmat lapset ja nuoret ymmärtävät elokuvan idean. Pienemmille saattaa muutenkin tuntua vieraalta päähenkilön tuntema negatiivisuus itseään kohtaan."
Ghibli-fani

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Arvioijan ikä: 33

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 9© Koulukino 2024