‹ Takaisin

Eilisen kuiskaus

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Elettyään koko elämänsä Tokiossa, 27-vuotias Taeko päättää vierailla sukulaistensa luona maaseudulla. Matkustuksen lomassa lapsuuden muistot pulpahtavat pintaan ja kohdatessaan nuoren maanviljelijä Toshion alkaa hän miettiä, mitä tapahtui lapsuuden unelmille. (Lähde: Cinema Mondo)

Tietoa kasvattajalle

Jo 1991 valmistunut, mutta vasta nyt Suomessa elokuvateatterilevitykseen tullut Studio Ghiblin elokuva Eilisen kuiskaus käsittelee lapsuusmuistoja, sekä kaupunkilaisen päähenkilön suhdetta luontoon ja maaseutuun. Tarina kertoo päähenkilön kasvamisesta tytöstä naiseksi ja käsittelee mm. kuukautisia ja sukupuoleen kohdistuvia odotuksia.

Lämminhenkinen kerronta herättää katsojan pohtimaan omaakin suhdettaan luontoon, joskin 90-luvun alussa valmistuneen elokuvan tapa esittää kyseenalaistamatta maanviljely luonnon kanssa harmoniassa tapahtuvaksi näyttäytyy nykykatsojalle hieman vanhanaikaisena. Sisältöjen puolesta elokuva sopii hyvin nuorille, mutta kerronnan verkkainen rytmi ja melko hienovaraiset juonet haastavat vilkkaamman katsojan keskittymisen.

Keskustelun tueksi

  • Päähenkilön luontosuhde on yksi elokuvan keskeisistä aiheista. Millainen päähenkilön suhteen luontoon on ja millaiset kokemukset siihen ovat vaikuttaneet? Entä millainen aseman elokuva ottaa päähenkilönsä kautta luontoon ja ihmisen luontosuhteeseen?
  • Muisteleminen ja nostalgia ovat elokuvan toinen keskeisteema. Mitä nostalgialla tarkoitetaan? Mihin päähenkilön ja elokuvan nostalgia kohdistuu?
  • Kuinka paljon elokuva käsittelee nimenomaan kaupunkilaisen tai nostalgian kautta rakentuvaa luontokuvaa ja suhdetta maaseutuun? Elokuva on valmistunut jo vuonna 1991, vaikuttaako se jotenkin luontosuhteen käsittelyyn? Olisiko jokin toisin jos sama elokuva tehtäisiin nyt?
  • Voitte myös keskustella omasta suhteestanne luontoon ja maaseutuun tai puhua nuoren kanssa omista rakkaimmista muistoistanne, jotka liittyvät hänen ikäkauteensa.
  • Miten elokuvassa esitettiin tyttöjen ja poikien erilaisen roolit koulumaailmassa? Millaisia kokemuksia itselläsi on aiheesta?
  • Oletteko nähneet muita Studio Ghiblin elokuvia? Keksittekö jotain niille tyypillisiä asioita?
Kirjoittaja: Pihla / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Eilisen kuiskaus

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Eilisen kuiskaus

Höö!

"Mitäpä, jos se olisi 18-vuotta vanhoille suunnattu."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16

Paras Isao Takahatan elokuva

"Koskettava, lapsuuden muistoja käsittelevä realistinen elokuva. Tarinassa nähdään päähenkilöä sekä aikuisena että nuorena aikaeron välillä. Se pistää miettimään, kuinka kukin ajan kuluessa muuttuu. Tuleeko meistä vain lopulta tylsiä aikuisia, unelmoimmeko tai iloitsemmeko enää samalla tasolla kuin lapsena? Myös epäreiluus ja hieman kaltoin kohtelu perheen sisällä päähenkilön muistoista tulee esille, sekä koulussa murrosikään kasvaminen tyttönä. Suosittelen kaikille aikuisille. Toki jo yli 12-vuotiaskin voi katsoa, mutta enemmän tämä antaa vanhemmille."
Jätti haikeuden tunteen

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 13© Koulukino 2024