‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Naapurini Totoro

4-6
7-9
10-12
13-15
lämminhenkinenmielikuvitusta rikastuttavasuosittelemme

Elokuvan synopsis

Hayao Miyazakin kolmas pitkä elokuva Totoro on Studio Ghiblin tuotannon hurmaava peruskivi ja ehkä kaikkein kallisarvoisin elokuva-aarre. Totoro-hahmo on myös koko Ghiblin uusi logo. Totoron nostalginen, 30-luvun Showaan sijoittuva luonnonläheinen maailma ja tarina uuteen taloon muuttavista siskoksista sekä viereisessä metsässä elävistä maagisista karvaturreista sisältää useita Miyazakin tuotannon kantavia teemoja.

Totoro on kunnianosoitus luonnonvoimille. Miyazaki kertoo tarinan uuteen kotiin – jossa ainakin melkein kummittelee – ja läheiseen metsään tutustuvien 10- ja 4-vuotiaiden tyttöjen näkökulmasta. Totoro ei ole kiinnostunut aikuisesta pyrkimyksestä järjestykseen tai logiikkaan. Totoro jakaa hyvää mieltä edesvastuuttoman omapäisesti ja mielivaltaisesti. Totoro on kuin säätila, mahdoton ennustaa. Sen mukaan on vain elettävä. Sen viehätysvoimaa ei voi mitenkään kiertää eikä väistää. Totoro on maailmanlaajuinen ilmiö. Kerrankin elokuva joka sopii taatusti kaiken ikäisille. (Lähde: Cinema Mondo)

Tietoa kasvattajalle

Legendaarisen animaatiostudio Ghiblin helmi, Hayao Miyazakin ohjaama Naapurini Totoro on kestänyt hyvin aikaa. Siskosten Mein ja Satsukin tarina ihastuttaa ja koskettaa kerta toisensa jälkeen, ja aikuinenkin katsoja pääsee taianomaisen seikkailun vietäväksi.

Elokuva kertoo  lapsen silmin, miltä tuntuu muuttaa uuteen paikkaan ja uuteen kotiin. Uusi ympäristö on pullollaan mielenkiintoista tutkittavaa. Pimeitäkin nurkkia löytyy niin talosta kuin läheisestä metsästä, mutta elokuvan siskokset näyttävät rohkeasti mallia siitä, ettei pelkoon ole tarvetta. Olemalla reipas ja kohtelias elämässä selviää eteenpäin. Mein ja Satsukin lämmin sisarussuhde kiukunpuuskineekin näyttää aidosti toisesta huolehtimisen tärkeyden.

Ensi-ihastuksen askeleitakin päästään elokuvan kautta seuraamaan. Naapurin poika Kanta ihastuu sisaruksista vanhempaan, Satsukiin, ensisilmäyksellä muttei uskalla näyttää tälle tunteitaan. Tunteensa voi onneksi osoittaa toiselle vaikka lainaamalla sateenvarjoa. Toisesta voi välittää, vaikkei aina sanoja löytäisikään.

Perheen äiti on sairaalahoidossa, ja äidin poissaolosta kasvaa yksi Totoron keskeisistä teemoista. Isän ollessa päivät töissä yliopistolla, on Satsukista tullut perheen huolehtija, joka katsoo pikkusisarensa perään ja varmistaa, että pöydässä on aamiaista. Tarina kannustaa pohtimaan, missä menee raja lapsen ja aikuisen tehtävissä, ja kenellä on lopulta vastuu, kun jotain sattuu. Elokuva näyttää hetkittäin, miltä vastuun kantaminen Satsukista tuntuu, hän kun on itsekin vielä lapsi ja tarvitsee huolehtijaa rinnalleen. Äidin sairautta ei suuremmin elokuvassa käsitellä muuten kuin poissaolon kautta, kuitenkin tämän kautta syntynyttä lapsen pelkoa vanhemman menetyksestä elokuva käsittelee koskettavasti mutta lempein ottein.

Elokuvan Totoro-hahmosta on kasvanut yksi elokuvan tunnusmerkeistä. Nukkua tuhiseva ja kovaäänisesti haukotteleva karvaturri saattaa ensisilmäyksellä näyttää hieman pelottavalta, mutta on ensitutustumisen jälkeen vekkuli kaveri. Totorosta kasvaakin Meille ja lopulta myös Satsukille tukipilari, jonka puoleen voi hädän tullen kääntyä. Vaikka Totoro ei paljoa puhukaan, ymmärtää hän siskoksia ehkä paremmin kuin kukaan muu. Totoron aisaparina nähdään kissabussi, joka osaa saapua apuun juuri oikealla hetkellä.

Elokuva hurmaa animaatiollaan, ja tarinan verkkainen eteminen kauniin musiikin kera rauhoittaa mielen. Elokuva sopii hyvin sekä nuoremmille että vanhemmille lapsille, ja aikuisillekin elokuva tarjoaa sopivasti pohdittavaa pinnan alta.

Keskustelun tueksi

  • Miltä Mein ja Satsukin uusi kotipaikka näyttää? Onko talo oikeasti pelottava kummitustalo kuten naapurinpoika Kanta väittää?
  • Miten kuvailisit Meitä ja Satsukia ja heidän välistä sisarsuhdettaan? Miten taas kuvailisit perheen isää?
  • Minkälainen otus Totoro on? Miten kuvailisit Totoroa?
  • Miksi vain Mei näkee ensin Totoron? Miksi Satsuki näkee Totoron vasta myöhemmin? Miksi aikuiset eivät näe Totoroa tai kissabussia?
  • Miten äidin poissaolo vaikuttaa perheen elämään? Ketkä kaikki auttavat perhettä arjessa eteenpäin?
  • Miksi Mei karkaa saatuaan kuulla uutisia äidistään? Mitä tästä seuraa?
  • Mitä ajatuksia elokuvan lopetus herättää?
  • Lisää elokuvan hahmoista ja teemoista löydät esim. Koulukinon Naapurini Totoro -oppimateriaalista.
Kirjoittaja: Maria / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Naapurini Totoro

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Naapurini Totoro

tosi ihana

"kaikesta"
cm

Arvioijan ikä: 13

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 6

Tosi kiva!

"Kaikkein pienimmät voivat kyllästyä alkuun, joten alle 5-vuotiaille en suosittele. Itse en jaksanut ihan pienenä katsoa edes siihen Totorokohtaan asti."
Helmi

Arvioijan ikä: 9

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Hyvä

Sara

Arvioijan ikä: 27

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Hyvänmielen klassikko

"Lämminhenkinen kokoperheen elokuva. Tätä ollaan katsottu uudestaan ja uudestaan yhdessä pikkutytön kanssa."
Annastiina

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

Mielikuvituksen voima

"Aivan ihastuttavan suloinen, myös pienimmille sopiva, elokuva. Oma 3v. siskontyttöni rakastaa tätä ja ei muusta ole puhunutkaan kuin totoroista katsomisen jälkeen. Elokuvassa pääydin on lasten mielikuvituksen voimaan turvautuminen äidin ollessa sairas. Täten elokuva on jopa syvällinen eikä liian lapsenmielinen aikuisille. Elokuvan intro jää taatusti soimaan kaikkien kiellelle."
Ihastunut

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 3



© Koulukino 2024