‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Henkien kätkemä

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Elokuvan sankaritar on määrätietoinen 10-vuotias Chihiro, jonka perhe on tytön harmiksi muuttamassa uuteen kotiin. Isä valitsee väärän tien ja päätyy metsän ympäröimään umpikujaan. Tien päässä on muinaisten kivipatsaiden vartioima suuri portti. Sen takaa löytyy hylättyä huvipuistoa muistuttava autio kaupunki, jonka pöydät notkuvat erilaisten herkkujen painosta. Isä ja äiti muuttuvat ihraisiksi sioiksi ahmittuaan jumalille kuuluvia herkkuja. Yön tullen Chihiro tajuaa joutuneensa uuteen maailmaan, jossa on opeteltava uudet pelisäännöt ja löydettävä oma paikka. Muuten hän haihtuu kirjaimellisesti olemattomiin eikä ikinä pysty palauttamaan vanhempiaan ihmishahmoon. Lohikäärmepoika Hakun avulla Chihiro pääsee töihin velhotar Yubaban suureen kylpylään, jossa kaikenlaiset henkiolennot käyvät hakemassa fyysistä virkistystä, ja palvelusväki yrittää pitää jumalat tyytyväisinä.

Tietoa kasvattajalle

Huikean fantasian täyteinen animaatio kiehtoo kaikenikäisten mieliä ja ruokkii mielikuvitusta värikkäillä visioillaan. Henkien kansoittaman kylpylän outo yliluonnollisuus saattaa kuitenkin herkempiä pelottaa ja ahdistaa. Tarinan taustalla on myös paljoin länsimaiselle katsojalle tuntemattomampaa japanilaista kansanperinnettä ja kulttuurisidonnaisia merkityksiä joiden ymmärtäminen ja tunteminen auttavat lievittämään vierauden tuntemuksista nousevaa ahdistusta. Rohkeaan päähenkilöön samastuminen auttaa myös pelon käsittelyssä. Vanhempansa ja lohikäärmepojan pelastava, noitaa uhmaava Chihiro-tyttö onkin voimauttava hahmo, jonka epävarmuus ja pelko karisevat rakkauden heräämisen ja rohkeuden keräämisen myötä.

Keskustelun tueksi

  • Millä tavalla saastuneen joen henki muistuttaa luonnon tilasta ja ympäristön suojelusta?
  • Miten Chihiro voitti pelkonsa?
  • Oliko elokuvassa jotain mitä et ymmärtänyt? Mitä? Mistä luulet vierauden johtuneen?
  • Oliko elokuvassa jotain pelottavaa?
  • Millaisia hahmoja elokuvassa oli? Mikä hahmoista oli kiinnostavin?
  • Oliko elokuvassa mielestäsi jokin opetus, mikä?

Lue täältä lisää japanilaisen ja länsimaisen animaation eroista.

Kirjoittaja: Marjo / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Henkien kätkemä

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Henkien kätkemä

Hyvä

Patrick bateman

Arvioijan ikä: 50

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Hyvä

Patrick bateman

Arvioijan ikä: 7

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Aivan lumoavan kaunista!

"Todella ainutlaatuinen tarina Chihiron kasvamisesta seikkailunsa aikana henkimaailmassa. Koskettava loppu sai aivan tipan linssiin. Perheen pienimmille en suosittele, tietyt kohdat ovat pelottavia. Mielestäni vasta n. 6-vuotias voi katsoa vanhempien kanssa. Itse jouduin silti pari kohtaa kelaamaan vaikka kyseisessä iässä olevan kanssa katsoin."
Lumoutunut

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8© Koulukino 2024