Tyttövoimaa valkokankaalla! Seitsemän elokuvatärppiä

Kepparit kunniaan! Kuva dokumenttielokuvasta Hobbyhorse Revolution. Kuva: Shawket Alzare
Etsitkö elokuvasta fiksuja tyttöjä tai vahvaa naisnäkökulmaa? Listasimme Tyttöjen päivän kunniaksi seitsemän teemaan sopivaa elokuvaa.

Autot 3  (S) Keltainen kilpuri Cruz Ramirez on terävä ja ammattitaitoinen mekaanikko, joka toimii paitsi Salama McQueenin valmentajana, myös tarinan sydämenä. Elokuvan mittaan taka-alalle jättäytynyt Cruz rohkaistuu uskomaan kykyihinsä ja kutsumukseensa kilparadoilla.

My Little Pony -elokuva (7) Televisiosta tuttu ponikuusikko alleviivaa ystävyyden voimaa myös valkokankaalla. Poneista jokaisella on karrikoituja piirteitä, jotka kuitenkin kääntyvät vahvuuksiksi viimeistään yhteistyön ansiosta tosipaikan tullen. Herkkyys, empatia, itsevarmuus, maalaisjärki, tyylitaju, optimismi ja oppimishalu ovat kaikki kuusikossa edustettuina.

Vaiana (7) Disneyn viimeisin prinsessa, Tyynenmeren Vaiana, on rohkea ja peräänantamaton sankarihahmo. Tarinassa Vaiana oppii myös ottamaan apua vastaan, mutta ratkoo tilanteita yhtä lailla itsenäisesti. Hyvän roolimallin tarjoaa myös Vaianan viisas isoäiti.

Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö (12) Klassikkoanimaation uusintaversiossa Belle esitetään entistäkin itsenäisempänä hahmona, jota määrittävät arvokkuus ja luonteenlujuus.  Kaunottaren ja hirviön rakkaudesta voidaan olla monta mieltä, mutta Belle tuo tarinaan muun muassa tunneälyä, maailmankirjallisuutta ja lämpimän isä-tytärsuhteen.

Hobbyhorse Revolution (S) Keppihevosharrajastajista kertova dokumenttielokuva muistuttaa, että leikki kuuluu kaikille ja kaikenikäisille. Nuorten naisten näkökulma ja oma ääni pääsee esiin elokuvassa, joka puhuukin myös itsemääräämisoikeuden puolesta.

Wonder Woman (12) Älykäs, taitava ja myötätuntoinen soturiprinsessa Diana tarjoaa supersankarielokuvan kontekstissa poikkeuksellisen vahvan naisen mallin, joka ei perustu pullisteluun tai kostonhimoon.

Patti Cake$ (12) Räppärin urasta haaveileva lähiömimmi Patti on ehkä kehässä rääväsuu mutta tosielämässä arjen paineiden kanssa kamppaileva, fiksu ja itseensä uskova ihminen. Patti tuo naisnäkökulman lisäksi valkokankaalle myös kaivattua kehopositiivisuutta.

 

Media-avaimen toimitus

Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään 11.10. muistutuksena syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa sukupuolensa ja ikänsä vuoksi. Samalla se on juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna© Koulukino 2024