‹ Takaisin

Vaiana

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimallejaoptimistinen

Elokuvan synopsis

Walt Disney Animation Studiosin elokuva Vaiana kertoo seikkailunhaluisesta nuoresta tytöstä, joka lähtee uhkarohkealle matkalle pelastaakseen kansansa. Matkansa aikana Vaiana tapaa aikanaan niin mahtavan puolijumalan nimeltä Maui, joka opastaa mestarisuunnistajaksi haluavaa Vaianaa. Toiminnantäyteisellä seikkailullaan he seilaavat halki vellovan valtameren kohdaten hirmuisia hirviöitä ja tukalia tilanteita. Matkan varrella Vaiana tulee täyttäneeksi esi-isiensä tehtävän ja löytää jotain, mitä on aina etsinyt: oman itsensä. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Vaiana on kyläpäällikön tytär, jota kasvatetaan erään Tyynenmeren saaren seuraavaksi johtajaksi. Hän on rohkea ja peräänantamaton, ja jaksaa yrittää aina uudelleen epäonnistumisenkin hetkellä. Elokuvassa on myös muita hyviä roolimalleja, kuten viisas isoäiti, jonka avulla Vaianan on helpompi tehdä päätöksiä elämänsä suhteen. Yksi elokuvan kantavista teemoista on se, miten voi olla oma itsensä mutta samalla osa suvun ja kulttuurin jatkumoa.

Elokuvassa on paljon tanssia, laulua, huumoria ja kaunista Tyynenmeren saarten luontoa. Toisaalta elokuvassa on runsaasti voimakkaita ja tunteita herättäviä kohtauksia. Kohtaukset ratkeavat pian, mutta toistuva veden varaan joutuminen ja tarujen hurjat hahmot voivat pelottaa herkimpiä katsojia.

Ennen elokuvaa näytetään Leo Matsudan lyhytanimaatio Inner Workings. Se kuvaa humoristisesti elimistön toimintaa stressitilanteissa ja hyvinä hetkinä.

Keskustelun tueksi

  • Vaiana on syntynyt kylään, jossa pidetään yllä perinteitä. Se tuntuu turvalliselta, mutta toisaalta sitoo tekemään asioita juuri tietyllä tavalla. Vasta kylän turvallisuuden järkkyminen pakottaa Vaianan toimimaan toisin kuin saarella on ollut tapana. Millaisia tapoja ja perinteitä omassa perheessäsi, ystäväpiirissäsi ja vaikkapa Suomessa yleisesti on? Milloin perinteiden uhmaaminen voi olla tarpeen?
  • Elokuvassa Vaianan vanhemmat haluavat suojella tytärtään, eivätkä halua päästää häntä lähtemään riutalta. Vaianasta se tuntuu ärsyttävältä, mutta myöhemmin käy ilmi, että suojelulle on hyvät syynsä. Miltä sinusta tuntuu, kun aikuiset haluavat rajoittaa tekemisiäsi? Voisiko rajoittaminen johtua aikuisten pelosta, että jotakin pahaa tapahtuu? Voiko asiasta keskustella ja etsiä yhdessä ratkaisua, jonka ansiosta aikuisten ei tarvitse pelätä, mutta lapsi saisi riittävästi vapautta?
  • Elokuvaa voi katsoa pelkkänä seikkailutarinana, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuden keskustella erilaisista maailmankatsomuksista. Vaiana elää Tyynenmeren Polynesia-saariryhmässä, jossa on omat uskomuksensa ja tarustonsa. Millaisia maailmankatsomuksia, uskomuksia ja uskontoja omassa lähipiirissäsi on? Millaisia uskomuksia suomalaisilla on ollut ennen nykyistä uskontojen kirjoa?
Kirjoittaja: Sonja / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Vaiana

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Vaiana

Typerä!

"Ei mitään verrattuina vanhoihin Leijonakuninkaisiin!"
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 6

"Kaikki kohdat joissa joku meinaa tosissaan hukkua oli jännittäviä. Ihanan värinen vesi ja ihanan vehreät kasvit ja auringonpaiste. Kannattaa katsoa!"

Arvioijan ikä: 10

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

"Jos on Disneyn prinsessaelokuvia viime vuosina nähnyt, niin tietää kyllä, mitä on luvassa. Pelottavia kohtauksia on mukana, laavahirviö etenkin. Vaiana on loistava roolimalli tytöille, pojille ei tässäkään elokuvassa ole paljon mitään, toivottavasti Vaiana toimii hyvänä roolimallina myös heille."

Arvioijan ikä: 39

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

Aitoa tyttövoimaa

"Päähenkilö on todellakin itsenäinen tyyppi ja sankari. Hyvä roolimalli sukupuoleen katsomatta!"

Arvioijan ikä: 28

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 6© Koulukino 2024