‹ Takaisin

Patti Cake$

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimalleja

Elokuvan synopsis

Patricia Dombrowski on aloitteleva räppäri Killa P, a.k.a. Patti Cake$, joka pyristelee vimmatusti kohti maailmanmainetta. Patti yrittää breikata omaperäisellä musiikillaan New Jerseyn hiphop-skenessä samalla, kun hänen elämänsä on hajoamassa käsiin. Vaikka Patti joutuu huolehtimaan omien ongelmiensa lisäksi äitinsä sydänsuruista ja vastoinkäymisistä, hänen isoäitinsä Nana sekä ystävänsä Jheri  ja Basterd kannustavat häntä kulkemaan pää pystyssä kohti hurjimpiakin unelmia. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Elokuvan keskeisiä teemoja ovat rohkeus olla oma itsensä sekä luovuus, itsensä toteuttaminen ja siihen usein sekoittuva kilpailullisuus. Itseensä uskova Patricia eli Patti voi olla katsojalle kehopositiivinen roolimalli, joka tuo ystävineen lisää moninaisuutta valkokankaalle.

Tarinassa nähdään sekä hyviä että vähemmän toimivia ihmissuhteita. Patrician paras ystävä kannustaa tätä väsymättä ja uskoo tämän kykyihin. Myös Pattin ja isoäidin suhde on lämmin ja välitön. Sen sijaan suhde äitiin on hankalampi: omien haasteidensa kanssa painiva äiti lyttää Pattin monen otteeseen, eikä pidä lapsensa kiinnostuksenkohteita tärkeinä tai tämän musiikkia “oikeana musiikkina”.

Elokuva sisältää runsaasti kiroilua, ja räpin naisvihamieliset sisällöt avautuvat härskeinä sanoituksina, joita ei juuri kyseenalaisteta. Elokuvassa kuullaan kuitenkin myös päähenkilön omia, voimaannuttavaksi kääntyviä lyriikoita, joista osa on vahvasti seksuaalisia.

Keskustelun tueksi

  • Elokuvassa eräs räppäri nimittää Pattia kulttuurivarkaaksi, koska Patti ammentaa musiikkinsa tummaihoisten rap-kulttuurista. “Act your race”, puuskahtaa Patin äiti. Mitä mieltä olet tästä? Tutustu kulttuurisen lainaamisen ja kulttuurisen omimisen käsitteisiin. Onko Pattin musiikki kulttuurista omimista?
  • Elokuvassa monet hahmot kommentoivat Pattin ulkonäköä ja ylipainoa. Naapurustossa Pattia kutsutaan Dumboksi ja töissä pomo kehaisee, että tarjoilijan työ auttaa pudottamaan painoa. Tutustu kehopositiivisuuteen ja fat shamingiin. Miten vartalomyönteisyys ja “läskihäpäisy” näkyivät elokuvassa? Miten Patti suhtautui omaan vartaloonsa? Miksi toisen ulkonäköä ylipäätään kommentoidaan? Tutustu myös Syömishäiriöliitto SYLI ry:n Älä laihduta -teemapäivään.
  • Millaisia ongelmia Pattin ja tämän äidin välillä oli? Miten äidin olisi mielestäsi pitänyt toimia lapsensa kanssa?
  • Miten Basterd muuttui elokuvan mittaan ja miksi? Olisiko hän voinut olla samanlainen elokuvan alussa ja lopussa? Miksi arvelet elokuvan tekijöiden päätyneen tällaiseen ratkaisuun ja mitä mieltä olet siitä?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Patti Cake$

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Patti Cake$

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024