Vahvoja tyttöroolimalleja: 7 elokuvatärppiä Tyttöjen päivään

Kuva elokuvasta Pikku prinssi (2015)
Vaikka naisilla on usein ollut vain statistin tai koristeen rooli elokuvissa, voi vahvoja naishahmoja löytää läpi elokuvan historian screwball-komedioiden sujuvasanaisista antisankarittarista Nälkäpelin vastentahtoiseen kapinajohtaja Katniss Everdeeniin ja Tuulen viemän itsepäisestä Scarlett O’Harasta 2000-luvun topakkaan Helinä-keijuun.

Viime vuosien Disney-hitti Frozen – Huurteinen seikkailu kertoo sisaruksista, jotka ovat varsin erilaisia keskenään, mutta molemmat vahvoja omalla tavallaan. Tärkeintä olisikin, että median tarjoamat tyttökuvat olisivat monipuolisia ja syvällisiä – eivät pelkästään superkauniita ja laulutaitoisia prinsessoja tai supervahvoja, anarkistisia peppipitkätossuja.

Media-avain kokosi Kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi elokuvatärppejä tyttöroolimalleista eri-ikäisille.

Maija Mehiläinen (2014), S
Suuressa mehiläispesässä on lukemattomia sääntöjä, joita uteliaan ja energisen Maijan on välillä vaikea noudattaa. Pesän ulkopuolella Maijan ominaisuudet tulevat tarpeeseen. Reipas, reilu ja ennakkoluuloton Maija osoittautuu hyväksi ystäväksi.

Iso kiltti jätti (2016), K7
Ihan tavallinen ja samalla kadehtittavan rohkea Sohvi pelastaa maailman verenhimoisilta jättiläisiltä ystävystyttyään Ison kiltin jätin kanssa.

Zootropolis (2016), K7
Zootropolis-suurkaupungin kaikkien aikojen ensimmäinen poliisikani, sinnikäs ja optimistinen Judy, ei anna muiden määritellä, missä hän voi olla hyvä ja mitä hänestä voi tulla.

Pikku prinssi (2015), K7
Antoine de Saint-Exuperyn rakastettua kirjaklassikkoa tukee valkokankaalla kehytkertomus, jossa nuori ja elämäniloinen Tyttö kieltäytyy asettumasta kiireisten ja tehokkaiden aikuisten määräämään muottiin.

Malala (2015), K7
Nobel-palkittu rauhanaktivisti, vuonna 1997 syntynyt Malala Yousafzai puhuu erityisesti lasten ja tyttöjen oikeuksien puolesta.

Marnie – tyttö ikkunassa (2014), K7
Aina päähenkilön ei tarvitse olla rohkea ja osaava. Hiljainen ja sisäänpäin kääntynyt Anna löytää paikkansa ja itsetuntonsa seikkailussaan arvoituksellisen Marnien kanssa.

The DUFF (2015), K7
High school -komedia muistuttaa, että lokeroita ja nimityksiä riittää, mutta tärkeintä on olla oma itsensä. Myös päähenkilö Bianca oppii, että vain hän itse voi määritellä sen, kuka hän todella on.

Media-avaimen toimitus

Linkkivinkkejä:© Koulukino 2024