‹ Takaisin

Malala

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimalleja

Elokuvan synopsis

Dokumentti kertoo herkän henkilökuvan vuoden 2014 Nobelin rauhanpalkinnon voittajasta Malala Yousafzaista. Malala, joutui Taliban-joukkojen hyökkäyksen kohteeksi kotimaassaan Pakistanin Swat Valleyssa puhuessaan avoimesti tyttöjen koulutuksen puolesta. Malala selvisi aseellisesta hyökkäyksestä ihmeen kaupalla ja on sen jälkeen kiertänyt ympäri maailmaa puhumassa naisten koulutuksen ja lasten oikeuksien puolesta.

Dokumentti näyttää lähietäisyydeltä Malalan elämää niin tavallisena koulutyttönä kuin maailman tunnetuimpana tyttöjen koulutuksen puolestapuhujana. Dokumentti etenee näyttäen tarinallisia animaatiota Malalan lapsuudesta sekä Malalan isän Zian nuoruudesta. Erityisesti Zia on toiminut Malalalle esikuvana ja tärkeänä suunnannäyttäjänä. Dokumentin on ohjannut Davis Guggenheim (Epämiellyttävä totuus, Waiting for Superman).

”Yksi lapsi, yksi opettaja, yksi kirja ja yksi kynä voivat muuttaa maailmaa.” – Malala

Tietoa kasvattajalle

Dokumentti voi olla nuorelle katsojalle haastava, sillä aiheen syvällisempi ymmärtäminen vaatii tietoa Lähi-idän tilanteesta, Taliban-liikkeestä sekä islamista. Toisaalta elokuva tarjoaa myös helpompaa lähestymistapaa vaikeaan aiheeseen animaatiojaksojen avulla.

Vasta 16-vuotias Malala on kokenut kovia. Nuoresta iästään ja menneisyydestään huolimatta hän on sisukas, luo uskoa tulevaisuuteen ja vahvistaa optimistista elämänasennetta. Dokumentti voi saada katsojan – lapsenkin – pohtimaan tyttöjen oikeuksia, omia arvojaan ja oikeuttaan käydä koulua. Elokuva voi herättää tunteita myös epäoikeudenmukaisuudesta ja maailman epätasa-arvoisuudesta. Dokumentin jälkeen on hyvä keskustella erityisesti siitä, mitä tasa-arvon edistämiseksi voisi tehdä aivan omassa elinpiirissään.

Keskustelun tueksi

Ennen elokuvaa tai elokuvan jälkeen voitte selvittää esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Missä sijaitsevat Pakistan ja Swat Valley?
  • Millä alueilla on pääuskontona islam? Mihin muslimit uskovat ja minkälaisia arvoja heillä on?
  • Mikä Taliban-liike on? Nuoren kanssa on hyvä myös pohtia sitä, miksi Taliban hyökkäsi Malalan koulubussiin. Miksi Malalan isä Zia sanoi, että “ideologia hyökkäsi hänen tytärtään kohtaan, ei henkilö”?
  • Mitä Nobelin rauhanpalkinto tarkoittaa ja ketkä sen myöntävät? Ketkä ovat saaneet Nobelin rauhanpalkinnon? Miksi Malala sai Nobelin-rauhanpalkinnon?
  • Miksi tytöt eivät saaneet käydä koulua Pakistanissa? Mitä hyötyä koulutuksesta on? Paljonko maailmassa arvioidaan tällä hetkellä olevan lukutaidottomia naisia?
  • Mitä tasa-arvo tarkoittaa käytännössä? Kuinka itse voisit edistää tasa-arvoa omassa elinpiirissäsi?
Kirjoittaja: Melina / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Malala

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Malala

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024