‹ Takaisin

Zootropolis - eläinten kaupunki

4-6
7-9
10-12
13-15
hyviä roolimallejaoptimistinen

Elokuvan synopsis

Moderni nisäkkäiden kaupunki, Zootropolis, on kaupunki, jollaista ei ole toista. Se on maailman eläinten sulatusuuni, jossa kaikki norsusta päästäiseen asuvat yhdessä kaupunginosissa kuten elegantti Sahara Square ja viileä Tundratown. Mutta kun aina positiivinen konstaapeli Judy Hopps saapuu Zootropolikseen, hän tajuaa, ettei ole helppoa olla ensimmäinen kaniini kaupungin poliisivoimien suurten ja karskien eläinten joukossa. Näyttääkseen, mistä hänet on tehty, päättää Judy ratkaista hankalan jutun. Mysteerin ratkaiseminen tosin vaatii, että hän tekee yhteistyötä suulaan ja ovelan Nick Wilde -nimisen ketun kanssa. Seikkailukomedian ovat ohjanneet Byron Howard (Kaksin karkuteillä) ja Rich Moore (Räyhä-Ralf) (Lähde: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland)

Tietoa kasvattajalle

Ei ole koiraa karvoihin katsominen, osoittaa eläinanimaatio Zootropolis. Kaikki kaneista kettuihin ja vesikoista vesipuhveleihin sanovat Judylle, että tämä ei voi ryhtyä poliisiksi – eihän kaneja ole ennenkään nähty poliiseina. Mutta Judy toimii aatteensa mukaisesti: hän uskoo, että tasa-arvoisessa yhteiskunnassa kuka tahansa voi olla mitä tahansa. Elokuva tarjoaa katsojalle itseensä uskovan roolimallin, joka ahkeroi peräänantamattomasti saavuttaakseen päämääränsä. Samalla Judy pyrkii suhtautumaan ennakkoluulottomasti muihin eläinlajeihin. Ennakkoluulottomuudesta syntyy myös kaunis valkokangasystävyys luontaisten vihollisten, kanin ja ketun, välille.

Kohtuullisella tempolla etenevä juoni keskittyy poliisin etsiväntyöhön, oman paikan löytämiseen ja ystävysten väliseen luottamukseen. Vaikka elokuvassa nähdään kiusaamista, tönimistä ja petojen hyökkäyksiä, ongelmia ei kuitenkaan lopulta ratkaista väkivalloin vaan älyllä ja viekkaudella.

Keskustelun tueksi

  • Eläinten kaupungissa pedot ja kasvinsyöjät elävät sulassa sovussa. Miten se on mahdollista?
  • Miten ketusta ja kanista tuli ystävät? Oletko ystävystynyt jonkun sellaisen kanssa, josta et ole aluksi pitänyt?
  • Mitä utopia tarkoittaa? Tutustu erilaisiin utopiamalleihin esimerkiksi netin tai kirjaston avulla. Millaisessa maailmassa sinä haluaisit elää? Olisiko täydellinen maailma mahdollinen – miksi, miksi ei?
  • Zootropolis on kaupunkiutopia, joka on rakennettu mukautumaan tasa-arvoisesti kaikkien eläinten tarpeisiin. Tapahtuuko siellä kuitenkin myös syrjintää, lokeroimista tai leimaamista? Miten eri eläinlajit suhtautuvat toisiinsa?
  • Miksi perhe ei kannustanut Judya ryhtymään poliisiksi? Miksi Judyn työtoverit suhtautuivat tähän epäilevästi? Mitä Judyn piti tehdä saavuttaakseen unelmansa? Millaisia unelmia tai tavoitteita sinulla on, ja miten niihin on suhtauduttu?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Zootropolis - eläinten kaupunki

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Zootropolis - eläinten kaupunki

Hirveän hyvä elokuva

"Oli tosi hyvä elokuva, mutta vähän jännittävä."
Aava

Arvioijan ikä: 8

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8

Minun lempi animaatioelokuva!

"Elokiva oli sopivan jännittävä, mutta joissain kohdissa itselläkin nousi karvat pystyyn, joten sanoisin että varmistakaa ettei lapsi pelkää vastaavia asioita."

Arvioijan ikä: 15

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

"Kaikki tulevaisuuden versiot on liian hanurista!"
Onnentyttö

Arvioijan ikä: 15

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Zootropolis

"Humoristinen, välillä jännittäviä kohtauksia. Lastenlapset (6, 9 ja 13) ja aikuiset pitivät kovasti ja kiinnostus säilyi loppuun asti. Hyvä lasten löytö marketin hyllystä!"
Meeri

Arvioijan ikä: 61

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 7

"Hieno ja hauska elokuva! Sekä aikuiset että lapset tykkäsivät. Tarina ei ole lapsellinen, mallia on otettu ennemminkin amerikkalaisista aikuisten draamoista ja komedioista. Siksi en suosittele pienille lapsille, jotka voivat tylsistyä tai eivät pysy kärryillä."

Arvioijan ikä: 32

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8

Vasemmistropolis?

"Ei ihan perheen pienemmille , eikä välttämättä aikuisillekaan. Leffan visuaalinen anti on parasta mitä se tarjoaa, mutta siihen se sitten paljolti tyssääkin. Tarina on heti alkumetreiltä, sanalla sanottuna, jokseenkin naurettava. Lähtökohtana on maailma jossa eläimet ovat kehittyneet villipedoista kahdella jalalla käveliksi selfie-kuvien räpsijöiksi. Teemat kuten positiivisuus, suvaitsevaisuus, ja "luja tahto vie läpi harmaan kiven" eivät ole lastenleffoissa tuntemattomia asioita, mutta tässä varsinkin kaksi ensimmäistä ovat läpitunkevia, yhdistettynä viimeisen absurdiuteen. Päähenkilönä toimiva pupujussi pääsee läpi vaikka pelkällä tahdonvoimalla, käyttäen kyseenalaisiakin menetelmiä. Huumori on paikoin mitäänsanomatonta, paikoin ehkä kyseenalaistakin. Esimerkiksi nudistiyhteisö-kohtaus olisi voinut jäädä elokuvasta pois, näin arvioijan omassa näkemyksessään. Positiivista leffassa oli edellämainittu visuaalinen anti ja maailmanrakennus. Ääninäyttelykin toimii, ainakin alkuperäisversiossa. Kelle tätä nyt sitten voi suositella? Pienimmille lapsille varmastikin liian jännä, ja aikuisille raskaahko viesti suvaitsevaisuudesta ja yhteisön monimuotoisuudesta voi käydä mielen päälle. Viitteet näihin kuin myös erilaisiin "ismeihin" eivät jääne aikuiskatsojilta huomaamatta. Mutta jokainen arvioikoon itse. "

Arvioijan ikä: 26

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10© Koulukino 2024