Vuoden parhaat elokuvat 2020

Eden. Kuva: Sami Kuokkanen / Tekele Productions.
Vuoden parhaat elokuvat ovat olleet erinomaisia, vaikka ensi-iltoja onkin ollut huomattavasti tavallista vähemmän.

Vuosi 2020 oli epätavallinen – myös elokuvateatterien ja uusien ensi-iltojen osalta. Suuria ja pieniä elokuvatuotantoja siirrettiin joko suoratoistopalveluihin tai hamaan tulevaisuuteen, ja kaikki Suomen elokuvateatterit suljettiin ainakin joksikin aikaa rajoitusten vuoksi. Toisaalta kotona vietettiin paljon aikaa, ja kotiteatterissa elokuvia saattoi pyöriä paljonkin. Elokuvia hyödynnettiin tavallista runsaammin myös etäopetuksessa.

Alle on poimittu vuoden 2020 elokuvista erityisesti lapsille tai nuorille sekä perheille sopivia helmiä

Kolmen kärjessä on historiallista draamaa, humoristista fantasiaseikkailua ja nykypäivään sijoittuvaa nuortenelokuvaa.

Pikku naisia. Kuva: SF Studios.

Pikku naisia

Pikku naisia on älykäs uudelleentulkinta Louisa M. Alcottin (1832-1888) suositusta tyttökirjasarjasta. Marchin perheen neljällä sisaruksella on monenlaisia tavoitteita ja unelmia, jotka saattavat olla keskenään erilaisia mutta silti yhtä arvokkaita. Perheessä pidetään yhtä, ja sisaruus on yksi elokuvan keskeisistä voimista.

 

Eteenpäin. Kuva: Walt Disney Studios Motion Pictures Finland.

Eteenpäin

Disney-Pixarin sympaattinen kasvukertomus Eteenpäin tapahtuu fantasiakirjojen ja -pelien maailmassa. Päähenkilöinä ovat lähiön haltiaveljekset, jotka heittäytyvät yllättävään seikkailuun. Hahmoilla on keskinäiset hankaluutensa, mutta hädän hetkellä he huomaavat toistensa arvon ja yhteistyön voiman. Tarinan viesti on selkeä: on tärkeää löytää oma polkunsa, mutta luottaa myös toisiin.

 

Eden. Kuva: Sami Kuokkanen / Tekele Productions.

Eden

Kotimainen nuortenelokuva Eden kuvaa lämpimästi ja raikkaasti rippileirin tunnelmia, nuorten aikuistumista, suhdetta vanhempiin ja muihin aikuisiin sekä tästä kaikesta nousevaa kapinaa.

Kiinnostavia ensi-iltoja olivat myös kaamea mutta lämminhenkinen lasten kauhuelokuva Kauhuagentti Nelli Rapp Ruotsista sekä toisen maailmansodan ajan Norjaan sijoittuva draama Pako rajan yli.

Animea valkokankaalla edustivat kasvutarinat, psykedeelisiin ulottuvuuksiin kurkottava Children of the Sea ja Your namen tekijöiden kaihoisa Weathering With You.

Suoratoistopalveluiden tarjonnasta erottuivat muun muassa Netflixin Enola Holmes, jossa Sherlock Holmesin pikkusisko Enola (Stranger Thingsistä tuttu Millie Bobby Brown) ratkoo arvoituksia ja etsii itseään, sekä aivonystyröitä kutkuttava, tunteikas Disney-Pixarin animaatio Soul – Sielun syövereissä.

Mennyttä elokuvavuotta tarkastellessa ei sovi unohtaa myöskään kotimaisia hittejä kuten vastaanottokeskuksessa asuvan Raminin, 13, perheestä lempeästi kertovaa Ensilumi-elokuvaa tai uusinta, taideväärennösten maailmaan sijoittuvaa Risto Räppääjä ja väärä Vincent -musikaalia.

 © Koulukino 2023