‹ Takaisin

Eteenpäin

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävähumoristinenmielikuvitusta rikastuttava

Elokuvan synopsis

Kun teini-ikäiset veljekset Iikka ja Aaro Kajastus (alkuperäisääninä Tom Holland ja Chris Pratt) saavat yllättäen mahdollisuuden viettää vielä yhden päivän edesmenneen isänsä kanssa, he lähtevät suorittamaan eriskummallista tehtävää Aaron päheällä Guinevere-pakettiautolla. Jokaisen kunnon seikkailun tapaan matkan varrelle osuu taikaloitsuja, arvoituksellisia karttoja, ylittämättömiä esteitä ja mielikuvituksen rajat rikkovia löytöjä. Kun poikien urhea äiti Laura (alkuperäisäänenä Julia Louis-Dreyfus) huomaa, että pojat ovat kadonneet, hän yhdistää voimansa entisen soturin kanssa nimeltä Mantikori (alkuperäisäänenä Octavia Spencer) – joka sattuu olemaan osaksi leijona, osaksi lepakko ja osaksi skorpioni – ja suuntaa etsimään heitä. Jos ei oteta huomioon matkalla vaanivia vaarallisia kirouksia, päivästä on luvassa todellinen seikkailu, joka ylittää heidän kaikkien villeimmätkin unelmansa. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Disney-Pixarin Eteenpäin on perinteisistä seikkailutarinoista ja fantasiakuvastosta ammentava animaatioelokuva, joka pistää mielikuvituksen lentoon. Alkuasetelma on kutkuttava: hahmot ovat mytologiasta, fantasiasta ja kansanperinteestä tuttuja taruolentoja, jotka ovat modernin elämän mukavuuksien myötä laiskistuneet ja unohtaneet taikuuden. Päähenkilöinä ovat lähiön haltiaveljekset, jotka heittäytyvät yllättävään seikkailuun. Samastuttavia heistä tekee se, että heillä on epävarmuuksia ja sisäisiä paineita aivan kuten ihmisteineilläkin.

Elokuvan keskeinen teema on omien (taika)voimien löytäminen – rohkeus olla oma itsensä, uskoa kykyihinsä ja tunnistaa vahvuutensa. Piilossa olevia voimiaan voi löytää muiden rohkaisun ja kannustuksen avulla. Hahmoilla on keskinäiset hankaluutensa, mutta hädän hetkellä he huomaavat toistensa arvon ja yhteistyön voiman. Tarina etenee rooli- ja fantasiapelien tyyliin arvoitusten ratkaisemisen avulla. Matkan aikana itsestä ja muista opitut asiat ovat tärkeämpiä kuin päämäärä. Viesti on selkeä: on tärkeää löytää oma polkunsa, mutta luottaa myös toisiin.

Humoristisen seikkailun alla punaisena lankana ovat menetys ja suru sekä niiden käsitteleminen. Elokuvan avulla voikin puhua lapsen kanssa vaikeiden asioiden kohtaamisesta ja hyväksymisestä, ja siitä kuinka käsittelemättömät asiat voivat jäädä vaivaamaan.

Keskustelun tueksi

  • Mitä taruolentoja löydät elokuvasta (haltiat, keijut, yksisarviset, kykloopit, kentaurit, tontut, peikot…)? Oletko nähnyt vastaavia muissa elokuvissa, kirjoissa tai peleissä?
  •  Miten kuvailisit elokuvan päähenkilöitä (Iikka, Aaro, äiti, Mantikori jne.)? Millaisia luonteenpiirteitä heillä oli? Muuttuvatko he elokuvan aikana?
  • Millaisia tunteita löydät tarinasta (suru, ilo, kaipaus, ärtymys, epävarmuus, turhautuneisuus, onnellisuus…)? Millaisissa tilanteissa olet itse kokenut samanlaisia tunteita? Miksi on tärkeää käsitellä kielteisiäkin tunteita tai vaikeitakin asioita?
  • Mikä oli mielestäsi tarinan tärkein viesti tai opetus?
  • Iikka kirjoittaa listaa siitä, mitä haluaisi vielä isänsä kanssa kokea. Minkälaisia asioita sinusta on kivaa tehdä oman vanhemman, sisaruksen, kaverin tai muun tärkeän läheisen kanssa?
  • Jos saisit kokea uudestaan jonkun menneen hetken tai tavata jonkun ihmisen menneisyydestä, niin mikä tai kuka se olisi? Miksi?
  • Veljekset ovat luonteiltaan erilaisia ja heidän on välillä vaikea tulla toimeen. Kuitenkin heidän erilaiset taitonsa auttavat heidät lopulta esteiden yli. Miksi toisen erilaisuus ja erilaiset tavat voivat ärsyttää? Miten ärtymyksestä voi päästä yli? Voiko erilaisuus lopulta olla hyväkin?
  • Taikavoimat toimivat vasta, kun Ilkka todella uskoo itseensä ja voimiinsa. Siihen tarvitaan myös isoveljen kannustusta. Millaisista asioista itseluottamus rakentuu? Miten itseluottamusta voi vahvistaa? Miten muita voi kannustaa?
  • Aaron rohkeuden taustalla on muisto lapsuudesta: hän katuu, ettei uskaltanut hyvästellä isäänsä tämän sairasvuoteella ja haluaa nyt lähestyä kaikkea pelottomasti. Miten omat kokemuksemme ja tekemisemme vaikuttavat ja muokkaavat luonnettamme?
  • Iikka kaipaa isäänsä ja on ärsyyntynyt muihin perheenjäseniin, mutta oppii lopulta arvostamaan sitä perhettä, joka hänellä on. Mitä sellaisia asioita sinä arvostat, joita sinulla on?
Kirjoittaja: Maija / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Eteenpäin

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Eteenpäin

"Tämä on tosi ihana, lämminhenkinen elokuva perheen tuen merkityksestä ja oman tien löytämisestä! Sopii aika pienillekin, mutta koskettaa myös aikuista."

Arvioijan ikä: 38

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 6

Täydellinen elokuva

"5/5"
Paras

Arvioijan ikä: 14

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16© Koulukino 2024