‹ Takaisin

Children of the Sea

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävähumoristinenmielikuvitusta rikastuttavaonnistumisen kokemuksiaoptimistinen

Elokuvan synopsis

Kesäloman ensimmäinen päivä. Vikkelä 14-vuotias Ruka Azumi osaa melkein lentää. Äkkiä näyttää siltä että kesästä tulee aivan surkea, kun valmentaja kieltää häntä osallistumasta käsipallojoukkueen harjoituksiin hölmön riidan takia. Rukan isä on töissä valtavassa merimaailmassa. Ruka tapaa siellä kaksi mystistä poikaa. Umi ja Sora ovat kasvaneet meressä dugongien kanssa, ja pystyvät hämmästyttäviin vedenalaisiin temppuihin. Ruka avaa sydämensä valaiden laululle, meren kutsulle ja mystisille pojille. (Lähde: Cinema Mondo)

Tietoa kasvattajalle

Ruka viettää kesäloman ensimmäistä päivää, eikä mikään tunnu menevän hyvin: yhteispeli ikätoverien kanssa ei suju, äiti juopottelee ja isä on aina vaan töissä. Elokuva lähtee liikkeelle siis kasvutarinalle tyypillisistä asetelmista, joihin varsinkin 14-vuotiaan päähenkilön ikähaarukassa oleva katsoja voi helposti kiinnittyä. Potentiaalisesti raskaista aiheista huolimatta (esim. äidin alkoholismi) elokuva ei vajoa synkkyyteen, päinvastoin. Teini-ikäinen Ruka on päähenkilönä reipas tyttö ja elokuvan tarina on toiveikas ja humoristinenkin.

Pienimmille katsojille elokuva saattaa olla haastavampi: tarina ei avaudu aina helposti, eikä sitä voi sanoa selkeäksi vanhemmallekaan katsojalle. Elokuvan painopiste on enemminkin mielikuvituksekkaissa merellisissä visioissa kuin selkeästi etenevässä juonessa. On lopulta katsojakohtaista, kuinka hyvin keskittyminen riittää seuraamaan vähäjuonista animaatioilotulitusta.

Varsinkin loppua kohden tarina etenee yhä esoteerisempiin sfääreihin, ja hurjimmat kohtaukset saattavat myös pelottaa pienimpiä katsojia. Elokuvassa on esimerkiksi pitkiä, unimaisia sukelluskohtauksia, jotka saattavat tuottaa myös ahdistusta. Mysteerille tyypillisesti tilanteita ei selitetä heti auki, joten pelottavat kohtaukset saattavat jäädä vaivaamaan pidemmäksi aikaa. 

Children of the Sea on tunnelmaltaan monin paikoin pohdiskeleva ja se johdattaa myös katsojan pohdiskelemaan. Meressä kasvaneet pojat ja heihin liittyvät merenalaiset ihmeellisyydet tarjoavat katsojalle häkellyttäviä animaatiojaksoja, mutta muistuttavat samalla niin päähenkilöä kuin katsojaakin ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta. Uutisista tutut aiheet, kuten esimerkiksi rannoille kuolemaan ajautuneet valaat, tarjoillaan ehkä fantasiatarinan kuoressa, mutta sisältä löytyy aina ajankohtainen luonnonsuojelun ydin. Mitä me voimme tehdä, jotta maailmamme voisi hieman paremmin?

Keskustelun tueksi

  • Elokuvassa, kuten japanilaisessa kulttuurissa muutenkin, vesi on keskeinen elementti. Mistä se voisi johtua?
  • Onko elokuvalla mielestäsi jokin luonnonsuojeluun liittyvä sanoma?
  • Millainen tyyppi elokuvan päähenkilö Ruka on? Onko sinussa ja Rukassa jotakin samaa? Entä erilaista?
  • Millaisin keinoin Children of the Sea kuvaa asioita, joita on vaikea tai ehkä mahdotonkin selittää sanoin?
  • Kenelle suosittelisit elokuvaa? Miksi?
Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Children of the Sea

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Children of the Sea

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2023