Kiireettömiä elokuvia kaikenikäisille

Kuva elokuvasta Belle ja Sebastian (Belle et Sébastien, 2013)
Elokuvia ei voi arvottaa kerronnan nopeuden perusteella; vilkas, jopa levottomalta vaikuttava elokuvakin voi käsitellä tärkeää aihetta mieleenpainuvalla tavalla. Myös audiovisuaalinen spektaakkeli sinällään voi vedota lapseen, ja se on täysin hyväksyttävää. Joillekin lapsille - ja aikuisille - sopivat parhaiten elokuvat, joiden tempo on rauhallinen.

Rauhallisesti etenevä elokuva antaa tilaa katsojan ajatuksille ja tulkinnalle. Verkkaisuus auttaa pientä katsojaa tapahtumien seuraamisessa ja ymmärtämisessä. Toisaalta hidasta tempoa voidaan käyttää elokuvissa myös tehokeinona, joka voi olla lapsikatsojalle vaativa.

Useimmissa kiireettömissäkin elokuvissa on tarjolla konfliktitilanteita ja tunteiden vuoristorataa, sillä ristiriidat ja jännitteet ovat elokuvien perusraaka-aineita ja kuuluvat yleensäkin tarinankerrontaan taidemuodosta riippumatta.

Rauhallisessakin elokuvassa voi olla joitakin vauhdikkaita kohtauksia – kokonaisuus ratkaisee. Tähän listaan on koottu lapsen kokoisia, pohdiskelevia ja kiireettömiä elokuvia, joiden parissa on mukava rauhoittua yhdessä vaikkapa joululomalla.

4-6-vuotiaille

 • Hokkus pokkus Mikko Mallikas (Norja 2013) Ikäraja S
  Mikko Mallikkaan huolet ja ilonaiheet ovat lapselle sopivan kokoisia ja samastuttavia. Hyväntuulisessa animaatiossa on myös musiikkinumeroita.
 • Vaahteramäen Eemeli ja Iida (Ruotsi 2013) Ikäraja S
  Animaatio kertoo Eemelin metkuista ja 1800-luvun maalaiselämästä hyvin samanlaisin ottein kuin Astrid Lindgrenin alkuperäiset tarinat.

 

7-9-vuotiaille

 • Muumit Rivieralla (Suomi, Ranska 2014) Ikäraja S
  Värikylläinen piirrosanimaatio vie muumiperheen kiireettömälle rantalomalle Ranskaan. Tove Janssonin sarjakuvaan perustuvan elokuvan keskeinen teema on itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on.
 • Belle ja Sebastian (Ranska 2013) Ikäraja K7
  1960-luvulla toteutetusta televisiosarjasta tutut Sebastian-poika ja Belle-koira seikkailevat Ranskan Alpeilla 2. maailmansodan varjossa. Raskaatkin teemat esitetään lapsikatsojan käsityskyky huomioiden.

 

10-12-vuotiaille

 • Henkien kätkemä (Japani 2001) Ikäraja K7
  Rohkea ihmistyttö Chihiro etsii poispääsyä salaperäisestä henkien kylpylästä Studio Ghiblin Oscar-palkitussa animaatiossa.
 • Näkymätön Elina (Suomi/Ruotsi 2003) Ikäraja K7
  Klaus Härön lapsuuskuvaus sijoittuu Tornionjokilaaksoon. 10-vuotias, oikeudentuntoinen Elina puolustaa luokkatovereitaan ankaralta opettajalta.

 

13-15-vuotiaille

 • Prinsessa Kaguyan taru (Japani 2013) Ikäraja K7
  Japanilaiseen kansantaruun perustuva elokuva kertoo Kuun kuninkaan tyttärestä, joka elää maan päällä bambunleikkaajan perheessä.
 • Tyttö nimeltä Varpu (Suomi 2016) Ikäraja K12
  12-vuotias Varpu haluaa tavata tuntemattomaksi jääneen isänsä. Elokuva käsittelee hyväksyvään ja pohdiskelevaan sävyyn mm. mielenterveysongelmia ja kaverisuhteita.

 

Bonus:

 • Boyhood (Yhdysvallat 2013) Ikäraja K12
  Kahdentoista vuoden aikana kuvattu elokuva kertoo Mason-pojan arkisen, elämänmakuisen tarinan 6-vuotiaasta täysi-ikäiseksi.

 

Media-avaimen toimitus© Koulukino 2024