‹ Takaisin

Belle ja Sebastian

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Belle ja Sebastian kertoo Alppien henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa elävästä pienestä Sebastian-pojasta ja hänen ystävästään, suurikokoisesta koirasta nimeltä Belle. Eletään vuotta 1943 Ranskan Alppien upeissa maisemissa. Kuusivuotias Sebastian asuu Saint-Martinin kylässä yhdessä tätinsä ja isoisäpuolensa kanssa. Alppien kauniilla rinteillä leikkivä Sebastian kohtaa ”Pedoksi” kutsutun, suurikokoisen koiran. Poika ystävystyy koiran kanssa ja antaa tälle osuvamman nimen, Belle.

Kylän asukkaat salakuljettavat juutalaispakolaisia Sveitsin puolelle – Alppien vaaroista ja natsivalloittajista huolimatta. Valloittajat pääsevät vihille salakuljetusjuonista ja ryhtyvät toimiin niiden estämiseksi. Kyläläiset eivät kuitenkaan aio antaa periksi – eikä Sebastian aio luopua vaaralliseksi leimatusta ystävästään. Nicolas Vanierin ohjaama elokuva perustuu Cécile Aubryn romaaniin (Belle et Sébastien, 1965) ja sen pohjalta toteutettuun tv-sarjaan. Tv-sarjan kuuluisa tunnuslaulu, Lintu (L’oiseau), kuullaan myös elokuvassa. (Lähde: Future Film)

Tietoa kasvattajalle

Tarina pojan ja koiran ystävyydestä on vilpittömyydessään kaunis ja filosofinen. Elokuva huomioi hyvin lapsen käsityskyvyn asioista, kuten epäoikeudenmukaisuudesta, kuolemasta, sekä ystävyyden ja huolenpidon merkityksestä. Asiat tuodaan ilmi arkisesti ihmissuhteiden, kotieläinten ja vuoristoelämän askareiden kautta.

Elokuvassa ei esiinny tökeröä kielenkäyttöä tai suoraa ihmisten välistä väkivaltaa. Suden ja koiran hyökkäys tai miesten harjoittama metsästys kuvataan osana seikkailua. Aikuisten huoli ja ahdistus sodasta välittyy silti, sillä lapsi hakee aina referenssipisteen aikuisen reaktioista. Elokuva käsittelee useita isoja ja raskaitakin teemoja sadun kielellä: ymmärrettävästi, pehmeästi ja symbolisesti. Belle ja Sebastian ruokkii lapsen omaa maailmaa, avunantoa, pystyvyyden tunnetta ja ratkaisukeskeisyyttä.

Keskustelun tueksi

  • Mitä pienempi katsoja on, sitä enemmän voi purkaa jännittävien kohtausten herättämiä tunteita, pohtia esimerkiksi miksi ja missä tilanteissa eläin hyökkää ja puree?
  • Millaisia ristiriitoja ja vastakohtia elokuvasta löytyy? (Esim. ihminen-luonto, villi-kesytetty, vanha-nuori, ystävyys-vihamielisyys, sota-rauha)
  • Elokuvassa pieni joutuu puolustamaan oikeutta isomman ja vahvemman edessä – mihin asiaan itse haluaisit puuttua? Pystyykö yksi ihminen muuttamaan asioita (kuten 6-vuotias poika elokuvassa teki)? Ketkä muut henkilöt olivat mielestäsi rohkeita?
  • Millaista Sebastianin ja Bellen ystävyys on? Voiko koira olla paras ystävä?
Kirjoittaja: Juulia / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Belle ja Sebastian

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Belle ja Sebastian

"Kävin pääsiäisenä katsomassa lapsuuteni ihanuuden, Bellen ja Sebastianin. Olen toiminut luokanopettajana/rehtorina jo yli kolmekymmentä vuotta ja opettanut pääasiassa 6-9-vuotiaita lapsia ja koen tuntevani sen ikäiset lapset melko hyvin. Mielestäni elokuvan ikäraja K 7 v. on liian alhainen. Käsitystäni vahvisti lapsiyleisön käyttäytyminen elokuvateatterissa. En tohtisi viedä omia lapsenlapsiani, oppilaitani tai muita lapsiystäviäni katsomaan noin pelottavaa ja paikoiltellen ahdistavaakin filmiä. Varhaisteineille voisin sinänsä ihanaa ja kaunista elokuvaa jo suositellakin."

Arvioijan ikä: 50

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa?© Koulukino 2024