‹ Takaisin

Tyttö nimeltä Varpu

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Tyttö nimeltä Varpu kertoo 12-vuotiaasta Varpusta (Linnea Skog), joka on jo kovaa vauhtia matkalla kohti aikuisuutta, ja äidistä (Paula Vesala), joka ei halua kasvaa isoksi. Varpu asuu kahdestaan äitinsä kanssa, eikä ole koskaan tavannut isäänsä. Eräänä iltana Varpu saa tarpeekseen ratsastuskavereistaan ja äidistään. Tyttö nimeltä Varpu on lyhytelokuvallaan Oscar-ehdokkuuden saavuttaneen Selma Vilhusen esikoisnäytelmäelokuva. (Lähde: Suomen Filmikamari ry)

Tietoa kasvattajalle

Tyttö nimeltä Varpu herättää ajatuksia ja antaa mielenkiintoisen pohjan keskustella lapsen ja vanhemman rooleista. Nuorille elokuva tarjoaa samastumispintaa lapsuuden ja teini-iän väliseen aikaan, jolloin omat kiinnostukset voivat olla ristiriidassa muiden odotusten kanssa. Vanhemmat puolestaan pääsevät kurkistamaan, miltä varhaisteini-ikäisen maailmaan saattaa kuulua kodin ulkopuolella.

Vaikeita asioita kuten mielenterveyden ongelmia ja kiusaamista käsitellään lempeän huumorin avulla ja helposti lähestyttävästi. Sävyltään elokuva on hyväksyvä ja pohdiskeleva. Esimerkiksi erilaisia perhemalleja nähdään useita, eikä toista esitetä parempana kuin toista. Hahmojen toimintatavat ongelmatilanteissa eivät ole välttämättä suositeltavia, mutta he ovat valmiita oppimaan virheistään, yrittämään sinnikkäästi ja pitämään omista rajoistaan kiinni. Elokuvan maailma ei ole mustavalkoinen. Henkilöitä ei jätetä yksiulotteisiksi, vaan heidän ratkaisuilleen annetaan inhimillisiä selityksiä. Elokuvan viesti on lopulta optimistinen ja rohkaiseva.

Keskustelun tueksi

Varoitus: sisältää juonipaljastuksia!

  • Millainen suhde Varpulla ja tämän äidillä on? Mitä mieltä olet siitä, että lapsi tukee aikuista vaikeissa tilanteissa? Voivatko lapsi ja vanhempi olla kavereita? Miten paljon ja missä iässä lapsi tai nuori voi kantaa vastuuta omista ja muiden asioista?
  • Minkä takia Varpu kapinoi ajamalla autoa ja karkaamalla kotoa?
  • Millaisia vaikeita tilanteita Varpu kohtaa kaveripiirissään (hevostytöt, Anttu, koulukaverit)? Millaisilla keinoilla tällaisissa tilanteissa voi pitää pintansa? Oletko sinä joutunut vastaaviin tilanteisiin ja miten olet selvinnyt niistä?
  • Millaisia huolia Varpun äidillä on (esim. yksinäisyys, rahahuolet, omien unelmien tavoittelun vaikeus)? Miten vaikeudet heijastuvat perheeseen? Vanhemman hyvinvoinnin tukemisesta voi lukea esim. Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta.
  • Onko Varpun äiti tehnyt mielestäsi oikean ratkaisun ottaessaan etäisyyttä Varpun isään?
  • Varpun isä sairastaa skitsofreniaa. Mielenterveysongelmien vaikutuksista perheissä ja läheisten elämässä voit lukea esim. Mielenterveysseuran sivuilta.
  • Mikä oli mielestäsi elokuvan jännittävin tai surullisin kohta?
  • Oliko elokuvan loppu mielestäsi onnellinen?
  • Tutustu Jussi Virratvuoren toivoo elokuva-arvosteluun Karjalainen-lehdessä (23.9.2016). Virratvuori toivoo arviossaan, että kaikki poliitikot kävisivät katsomassa Varpun ja kuvaa elokuvaa seuraavasti: ”Teemallisesti elokuva käsittelee yhtä rikkoutunutta perhettä, mutta kyseessä on koko yhteiskunnan laaja kuva. Tämän Suomen me aikuiset olemme luoneet. Suomen, jossa lapsiin kohdistetaan yhä pienemmästä pitäen menestysvaatimuksia ja statusvaateita. Jako menestyjiin ja putoajiin tehdään yhä varhaisemmin. Ja mikä yllättävintä – tuo pudotuspeli käydään yhä enemmän materiaalisin perustein.” Ottaako Tyttö nimeltä Varpu kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja millä tavoin?
  • Lisää pohdittavaa, keskusteltavaa ja taustatietoa löytyy Koulukinon Tyttö nimeltä Varpu -oppimateriaalista.
Kirjoittaja: Maija / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Tyttö nimeltä Varpu

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Tyttö nimeltä Varpu

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2023