Marvel-elokuvat - Opas perheille

Avengers: Infinity War. Kuva: Chuck Zlotnick ©Marvel Studios 2018
Marvel-elokuvien ja -tv-sarjojen maailma on valtavan suuri. Tämä opas esittelee yksityiskohtaisesti 2000-luvun mittavimman elokuvauniversumin.

Marvelin spektaakkelimaiset seikkailuelokuvat pohjautuvat Marvel Comicsin sarjakuviin, joita on julkaistu vuodesta 1939 lähtien. Ei ole siis ihme, että sisältöä on paljon! Lukijoille Marvelin sarjakuvahahmoista ja -ryhmistä tutuimpia ovat olleet Hämähäkkimies (Spider-Man), Ryhmä-X (X-Men), Kostajat (Avengers) ja Ihmeneloset (Fantastic Four).

Marvel-elokuvat ovat genreltään niin maapallolle kuin avaruuteenkin sijoittuvia toimintaseikkailuja, jotka sisältävät näyttävää ja vauhdikasta supersankaritoimintaa ja vallanhimoisia superroistoja.

Kaikki Marvel Studiosin tuottamat, viralliseen MCU-universumiin (Marvel Cinematic Universe) kuuluvat elokuvat ovat saaneet Suomessa ikärajaksi 12 sisältämänsä väkivallan ja ahdistuksen vuoksi. Elokuvien väkivalta on supersankarielokuville tyypillisen sarjakuvamaista ja suhteellisen veretöntä. Keskushahmot joutuvat kokemaan ahdistusta esimerkiksi heille läheisten ihmisten kuollessa sekä tehdessään vaikeita päätöksiä maailman pelastamiseksi. Supersankaruuden ohella elokuvissa käsitellään usein myös arkisempia ihmissuhdeasioita, mistä tarinoihin kumpuaa lämminhenkistä huumoria.

MCU-elokuvia on vuodesta 2008 lähtien vuoden 2021 loppuun mennessä julkaistu 27 kappaletta. Elokuvien ohella tarinamaailma on laajentunut Disney+:n julkaisemissa tv-sarjoissa. MCU-elokuvien lisäksi on julkaistu muitakin Marvel-sarjakuviin pohjautuvia elokuvia ja sarjoja, joista osa on suunnattu yli 16-vuotiaille katsojille. Näyteltyjen elokuvien ja sarjojen lisäksi Marvel-sarjakuvista on tehty tietysti suuri määrä myös animoituja elokuvia ja sarjoja.

Jokaiselle jotakin – katsojan ikä huomioiden

MCU:n supersankarielokuvissa korostuu sankarien inhimillisyys ja halu tehdä hyvää. Toveruus ja yhteistyötaidot korostuvat joka käänteessä, yritetäänpä konflikteja ratkoa välillä ilman väkivaltaakin. 

Mistä elokuvista siis lähteä liikkeelle nuoren katsojan kanssa?  

Ikäjouston turvin matkan voi aloittaa MCU:n kepeimmistä tuotannoista. Spider-Man  ja Ant-Man tarjoavat lämminhenkistä ja humoristista supersankariseikkailua ja sopivasti myös arkista toilailua. Palkittu animaatio Spider-Man – kohti hämähäkkiversumia sisältää jo synkkiäkin sävyjä, mutta animoituna tarina antaa katsojalle hieman enemmän etäisyyttä kuin näytelty elokuva

Myös Guardians of the Galaxy edustaa kepeää ja hauskan yliampuvaa supersankaritoimintaa – mutta universumin kyseisellä laidalla ollaan kieli poskessa siinä määrin, että esimerkiksi seksuaalissävytteistä komiikkaa ja mustaa huumoria Guardians of the Galaxy -elokuvissa on paljon Hämistä ja Ant-Mania enemmän.  

Avengers-elokuvat ovat supersankaritoiminnan ydintä räjähdyksineen, superpahiksineen ja näyttävine taistelukohtauksineen. Myös Iron Manin ja Thorin omat tarinat lukeutuvat tähän tyypillisesti ikärajan 12 saavaan, sarjakuvamaista väkivaltaa ja vekkuleita sutkauksia sisältävään elokuvatyyppiin samoin kuin esimerkiksi Captain Marvel, Shang-Chi ja Eternals. 

Doctor Strange, Black Panther, Black Widow ja Captain America tarjoavat katsojalle jo himpun verran vakavampaa tai aikuisempaa otetta. Marvel-elokuville ominaista huumoria ei ole toki hylätty näissäkään elokuvissa. 

Heli Metsätähti

Thor: Ragnarök. Kuva ©Marvel Studios 2017

Viralliseen Marvel-elokuvauniversumiin kuuluvat elokuvat julkaisujärjestyksessä

Iron Man (2008) on ensimmäinen nykymuotoisen MCU:n elokuva. Se on kaikille tutun hahmon syntytarina ja kertoo, kuinka Robert Downey Jr.:n esittämästä, itsekeskeisestä playboy-miljardööristä tulee henkilökohtaisen tragedian kautta maailman turvallisuudesta huolehtiva Rautamies ja Avengers-ryhmän keskushahmo. Elokuvan ohjasi Jon Favreau (Elf, Viidakkokirja).

The Incredible Hulk (2008) on siitä erilainen Avengers-elokuva, että siinä Hulkiksi muuttuvaa tutkija Bruce Banneria esittää Edward Norton eikä varsinaisista Avengers-elokuvista tuttu Mark Ruffalo. Elokuva on vihreän jättiläisen syntytarina, jonka on ohjannut Louis Leterrier (Clash of the Titans, Now You See Me).

Iron Man 2 (2010) jatkaa Tony Starkin tarinaa syventämällä hänen rooliaan koko maailman tuntemana Iron Manina. Hahmo joutuu tasapainoilemaan heikkenevän terveytensä ja isäänsä liittyvän vastustajan kanssa. Jon Favreaun ohjaamssa elokuvassa tavataan myös ensimmäistä kertaa Scarlett Johanssonin esittämä Black Widow.

Thor (2011) vie Marvel-tarinan ensimmäistä kertaa maapallon ulkopuolelle, taianomaiseen, norjalaisesta jumalmytologiasta ammentavaan Asgardiin, jota hallitsee Anthony Hopkinsin esittämä ylijumala Odin. Shakespeare-elokuvistaan tunnetun Kenneth Branaghin ohjaama elokuva esittelee veljekset Thorin (Chris Hemsworth) ja Lokin (Tom Hiddleston), jotka kisaavat keskenään paikasta isänsä seuraajana.

Captain America: The First Avenger (2011) sijoittuu tarinallisella aikajanalla aikaan ennen kaikkia muita Avengers-elokuvia, toisen maailmansodan alkuhetkiin. Joe Johnstonin ohjaama elokuva kertoo Chris Evansin esittämästä Steve Rogersista, jota pienenä ja hintelänä miehenä ei hyväksytä vapaaehtoisena armeijaan hänen oikeudentajustaan huolimatta. Henkisten ominaisuuksiensa vuoksi Steve tulee kuitenkin valituksi testihenkilöksi supersotilasohjelmaan, minkä myötä hänestä tehdään laboratoriossa supervahva Kapteeni Amerikka.

The Avengers (2012) yhdistää aiemmista elokuvista tutut supersankarit keskenään yhdeksi ryhmäksi. Joss Whedonin ohjaamassa elokuvassa Iron Man, Hulk, Thor, Captain America, Black Widow ja Hawkeye saavat vastaansa Thorin vallanhimoisen veljen, Lokin, sekä tämän johtaman, toisesta maailmasta kotoisin olevan chitaurien armeijan. Tuhoa ympärilleen kylvävä taistelu käydään New Yorkissa.

Iron Man 3 (2013) jatkaa Tony Starkin tarinaa ja heittää samalla tämän maailman uuteen uskoon Mandarin-nimisen terroristin myötä. Shane Blackin ohjaamassa elokuvassa Tony joutuu pohtimaan, mikä hän todella on miehiään haarniskansa alla.

Thor: The Dark World (2013) jatkaa Thorin ja Natalie Portmanin esittämän Jane Fosterin rakkaustarinaa, jonka rattaisiin kapuloita heittävät maailmankaikkeuden tuhoa suunnittelevat pimeät haltiat. Alan Taylorin ohjaamassa elokuvassa muuta seikkailua keskeisempään rooliin nousee Thorin ja Lokin välinen vihaa, kateutta ja samalla kuitenkin myös rakkautta täynnä oleva veljessuhde.

Captain America: The Winter Soldier (2014) heittää Kapteeni Amerikan tielle salaperäisen venäläisen supersotilaan, jolla paljastuu olevan läheinen kytkös Steven menneisyyteen. Elokuva oli ensimmäinen Anthony ja Joe Russon ohjaama Marvel-elokuva.

Guardians of the Galaxy (2014) esittelee Marvel-elokuville täysin uuden hahmojoukon ja heidän taustallaan toimivat vastavoimat, joista keskeisin on myöhemmin koko universumille mieliharmia aiheuttava Thanos. Vieraille planeetoille ja avaruusaluksiin sijoittuvassa, James Gunnin ohjaamassa seikkailussa muodostetaan sekalainen joukko antisankareita, joita johtaa Chris Prattin esittämä Star-Lord.

Avengers: Age of Ultron (2015) vie tutun sankarijoukon taisteluun äärimmäisen älykästä tekoälyä vastaan, mikä johtaa maailmanlaajuiseen sotaan ja humanitääriseen katastrofiin. Joss Whedonin ohjaamassa elokuvassa tavataan ensimmäisen kerran myös Elizabeth Olsenin esittämä Wanda Maximoff. Arvio Media-avaimessa

Ant-Man (2015) esittelee Paul Ruddin esittämän Scott Langin, joka on ihan tavallinen pienen tytön isä, mutta joka salaperäisen puvun avulla voi muuttaa kokoaan muurahaisen kokoiseksi. Huumoriveikon maailma muuttuu, kun hän joutuu osalliseksi pelastamaan maailmaa. Elokuvan ohjasi Peyton Reed. Arvio Media-avaimessa

Captain America: Civil War (2016) on nimestään huolimatta hieman kuin “Avengers 2,5”, sillä siinä ovat mukana lähes kaikki keskeiset Avengers-hahmot. Age of Ultronin aiheuttaman tuhon jälkimainingeissa supersankareiden toimia halutaan hillitä, mikä aiheuttaa eripuraa ystävysten kesken ja nostattaa lopulta Captain American ja Iron Manin toisiaan vastaan. Muut hahmot joutuvat valitsemaan näiden kahden välillä oman puolensa. Elokuvan ohjaajina toimivat Russon veljekset. Arvio Media-avaimessa

Doctor Strange (2016) esittelee Benedict Cumberbatchin esittämän tohtori Stephen Strangen, jonka elämä lahjakkaana kirurgina katkeaa auto-onnettomuuteen. Strange lähtee etsimään parannuskeinoa Tiibetiin, mutta törmää siellä mystiikkaan, jonka myötä hänestä tulee voimakas velho. Scott Derricksonin ohjaamaa elokuvaa kritisoitiin siitä, että siinä brittiläinen Tilda Swinton esittää hahmoa, joka alkuperäisessä sarjakuvassa on tiibetiläinen.  Arvio Media-avaimessa

Guardians of the Galaxy: Vol 2 (2017) sukeltaa syvemmälle Star-Lordin tarinaan esittelemällä tämän salaperäisen isän. James Gunnin ohjaama elokuva tarkastelee muun muassa perheen käsitettä, biologisen vanhemmuuden ja kasvattivanhemmuuden merkitystä. Arvio Media-avaimessa

Spider-Man: Homecoming (2017) keskittyy Civil War -elokuvassa pikaisesti esiteltyyn Peter Parkeriin (Tom Holland) koululaisena ja teinipoikana, mutta samalla myös supersankarina, joka kaipaa pelastamaan maailmaa Avengers-joukon riveihin. Spider-Manin apuna toimivat hänen kaksi parasta ystäväänsä. Vastustajana Jon Wattsin ohjaamassa elokuvassa nähdään Michael Keatonin esittämä Adrian Toomes eli Vulture. Arvio Media-avaimessa

Thor: Ragnarök (2017) sijoittuu ajallisesti samoihin aikoihin kuin Captain America: Civil War. Kun muut Avengersit taistelevat maapallolla, Thor ja Hulk seikkailevat Taika Waititin ohjaamassa elokuvassa salaperäisellä Sakaarin planeetalla, mistä he matkaavat Asgardiin pelastamaan Thorin kotia Cate Blanchettin esittämän Helan hyökkäykseltä. Arvio Media-avaimessa

Black Panther (2018) on ensimmäinen MCU-elokuva, jonka kaikki keskeisissä rooleissa nähtävät näyttelijät ovat mustaihoisia. Chadwick Bosemanin esittämä T’Challa eli Black Panther tavattiin ensimmäisen kerran elokuvassa Civil War, mutta Ryan Cooglerin ohjaamassa Black Pantherin omassa elokuvassa syvennetään hahmon taustaa Wakandan kruununperillisenä ja maansa supersankarina. Arvio Media-avaimessa

Avengers: Infinity War (2018) vetää jälleen koko sankarikatraan samaan seikkailuun. Russon veljesten ohjaama elokuva on oikeastaan ensimmäinen puolikas Avengers-tarinan viimeisestä osasta, jossa tutut sankarit käyvät ylivoimaiselta tuntuvaa, maailmoja sormien napsautuksella tuhoavaa Thanosia vastaan. Arvio Media-avaimessa

Ant-Man and the Wasp (2018) jatkaa Scott Langin ja Evangeline Lillyn esittämän Hope Van Dynen tarinaa heidän selvittäessään menneisyyden salaisuuksia kvanttiteknologian avulla. Elokuvan ohjasi ensimmäisen Ant-Manin tapaan Peyton Reed. Arvio Media-avaimessa

Captain Marvel (2019) esittelee Brie Larsonin esittämän Carol Danversin, josta tulee yksi universumin voimakkaimmista sankarihahmoista maapallon jouduttua kahden avaruudesta tulleen rodun sotatantereeksi. Anna Bodenin ja Ryan Flekin ohjaama Captain Marvelin syntytarina sijoittuu 1990-luvulle ja siinä nähdään myös muita sankarilliseen rooliin Marvel-maailmassa nousevia naishahmoja – sekä mainio kissahahmo. Arvio Media-avaimessa

Avengers: Endgame (2019) jatkaa Infinity Warin musertavista tunnelmista, joiden jälkeen kaikki toivo tuntuu olevan menetetty. Sankarit ryhtyvät viimeiseen taistoon Thanosia vastaan, mutta surullisilta menetyksiltä ei voida välttyä. Arvio Media-avaimessa

Spider-Man: Far from Home (2019) on jatkoa Avengers: Endgamen tapahtumille. Peter Parker suree mentorinsa Tony Starkin kuolemaa ja ottaa uudeksi esikuvakseen Jake Gyllenhaalin esittämän Mysterion. Elokuvassa Peter lähtee ystävineen luokkaretkelle Eurooppaan, mutta joutuu kesken kaiken vetäistyksi takaisin supersankarihommiin. Arvio Media-avaimessa

Black Widow (2021) sijoittuu Civil Warin ja Infinity Warin väliseen aikaan. Cate Shortlandin ohjaama elokuva kertoo tutun hahmon taustatarinan venäläisenä vakoojana ja esittelee hänen perheensä, johon kuuluu muun muassa Florence Pughin esittämä sisko Yelena. Arvio Media-avaimessa

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021) esittelee Marvel-elokuville uuden sankarin, Simu Liun esittämän Shang-Chin, joka joutuu kohtaamaan salaperäisen menneisyytensä. Elokuvan on ohjannut Destin Daniel Cretton ja se on ensimmäinen Marvel-elokuva, jonka keskeisissä rooleissa näyttelevät näyttelijät ovat kaikki aasialaistaustaisia. Arvio Media-avaimessa

Eternals (2021) on Oscar-voittaja Chloe Zhaon ohjaama elokuva, joka esittelee Marvel-elokuvien uuden superjoukon. Kuolemattomat Ikuiset ovat eläneet ihmisten parissa aikojen alusta lähtien ja heidän tehtävänään on suojella ihmiskuntaa hirviömäisiltä deviaaneilta. Elokuvan keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa Angelina Jolie, Richard Madden, Gemma Chan ja Salma Hayek. Arvio Media-avaimessa

Spider-Man: No Way Home (2021) yhdistää keskenään kaikki aiemmin julkaistut Spider-Man-elokuvat multiversumin käsitteen kautta. Elokuvan alussa Peter on hankaluuksissa, sillä koko maailma on saanut tietää hänen identiteettinsä ja osa pitää häntä roistona. Avunpyyntö Doctor Strangelta kuitenkin menee pieleen ja vetäisee Spider-Maniin liittyviä hahmoja eri maailmoista meidän maailmaamme. Arvio Media-avaimessa

Keskusteluideoita

  • Minkä ikäiselle suosittelisit eri Marvel-elokuvia? Perustele.

  • Tutustu elokuvan taustalla olevaan sarjakuvaan. Miten elokuva eroaa alkuperäisestä sarjakuvasta? Mitkä eroavaisuuksista ovat mielestäsi hyviä tai huonoja?

  • Miksi elokuvan sankarista pidetään? Mikä omasta mielestäsi tekee kyseisestä hahmosta kiinnostavan tai hauskan?

  • Millainen oli elokuvan pahishahmo? Löysitkö hänestä mitään hyvää vai oliko hän yksiselitteisen paha?

  • Miten katsomasi elokuva erosi muista Marvel-elokuvista? Mitkä eroavaisuuksista ovat mielestäsi hyviä, mitkä huonoja?

  • Millä tavalla katsomasi elokuvan jännittävät elementit ja pahishahmot vaikuttivat sinuun? Oliko elokuvassa jotain, mikä pelotti liikaa tai mitä jäit miettimään pitkäksi aikaa elokuvan jälkeen?

  • Tarjosiko elokuva jotain myönteistä kuten hyviä roolimalleja tai ystävyyden kuvauksia? Herättikö elokuva ajattelemaan?

     

Guardians Of The Galaxy Vol. 2. Kuva: © Marvel Studios 2017

Disney+:n Marvel-sarjat

Vuonna 2021 Disney+ julkaisi neljä Marvel-elokuvien maailmaan sijoittuvaa tv-sarjaa, jotka kaikki soveltuvat samalle katsojaryhmälle kuin elokuvatkin.

WandaVision sijoittuu Avengers: Endgamen jälkeiseen maailmaan, missä Elizabeth Olsenin esittämä Wanda on luonut keinotodellisuuden menetettyään rakastettunsa Visionin (Paul Bettany) sodassa Thanosia vastaan.

Falcon and the Winter Soldier puolestaan ottaa käsittelyynsä Captain American menetyksen vuoksi kipuilevat Avengers-hahmot ja vie heidät omaan seikkailuunsa. Lopulta Anthony Mackien esittämästä Falconista tulee uusi Captain America.

Loki ottaa Tom Hiddlestonin esittämän keppostelijajumalan, Thorin veljen ja sijoittaa tämän seikkailemaan aikajatkumossa ja tutustumaan eri versioihin itsestään.

Hawkeye puolestaan kertoo Jeremy Rennerin esittämästä Avenger-hahmosta, joka joutuu jäämään “ylitöihin” New Yorkiin juuri joulun alla ja tutustuu näin uuteen, Hailee Stainfeldin esittämään jousiampujahahmoon.

Muihin Marvel-sarjoihin lukeutuu muun muassa Agents of S.H.I.E.L.D., joka kertoo elokuvistakin tutun organisaation toiminnasta. Hahmojen osalta sarja yhdistyy Marvel-elokuviin pääasiallisesti organisaatiota johtavan agentti Coulsonin (Clark Gregg) kautta. Sarjaa tehtiin seitsemän tuotantokautta vuosina 2013-2020. Kahden tuotantokauden mittainen Agent Carter -sarja (2015-2016) jatkoi ensimmäisessä Captain America -elokuvassa nähdyn Peggy Carterin (Hayley Atwell) tarinaa toisen maailmansodan jälkeisessä maailmassa. Seikkailun ohella sarja käsittelee naisen asemaa tiedusteluorganisaation keskeisenä toimijana. Molemmat näistä sarjoista on nykyisin katsottavissa Disney+:lla.

Netflixin Marvel-sarjat eroavat elokuvista ja Disneyn sisällöistä

Netflixin julkaisemat Marvel-sarjat ovat synkkiä, väkivaltaisia ja aikuisille suunnattuja, eikä niitä voi suositella alle 16-vuotiaille katsojille. Ne myös käsittelevät esimerkiksi päihteiden käyttöä ja seksuaalista väkivaltaa, minkä lisäksi taistelukohtaukset ovat usein hyvin todentuntuisen näköisiä ja verisiä. Sarjat sijoittuvat keskenään samaan tarinauniversumiin, ja osa hahmoista vierailee toistensa sarjoissa.

Ensimmäinen Netflixin Marvel-sarjoista oli Daredevil, jota tehtiin kolme tuotantokautta vuosina 2015-2018. Daredevil kertoo sokeutuneesta ja orvoksi jääneestä Matt Murdockista (Charlie Cox), joka toimii päivisin juristina ja öisin supervoimaisena katujen kostajana. Daredevil-sarjassa tutustutaan Frank Castleen (Jon Bernthal), joka on kostoa etsivä, perheensä menettänyt entinen sotilas. Erittäin väkivaltaista The Punisher -sarjaa tehtiin kaksi tuotantokautta vuosina 2017-2019.

Daredevil on aiemmin seikkaillut elokuvamuodossa vuonna 2003 julkaistussa, samannimisessä elokuvassa, jossa pääosaa esittää Ben Affleck. Tuohon elokuvaan liittyvässä Elektrassa (2005) Jennifer Garnerin esittämä hahmo herää kuolleista.

Jessica Jones -sarjaa tehtiin kolme tuotantokautta vuosina 2015-2019. Sarja kertoo Kristen Rytterin esittämästä, supervoimaisesta yksityisetsivästä, jolla on paha alkoholiongelma. Sarjassa tutustutaan myös Mike Colterin esittämään Luke Cageen, jonka oma sarja sai kaksi tuotantokautta (2016-2018).

Iron Fist -sarjaa tehtiin kaksi kautta vuosina 2017-2018. Sarja kertoo Finn Jonesin esittämästä nuorukaisesta, joka saa tietää olevansa salaperäisen voiman hallitseva Iron Fist. Iron Fist, Jessica Jones, Daredevil ja Luke Cage seikkailivat vielä yhdessä yhden kauden mittaisessa sarjassa The Defenders (2017).

Deadpool (2015). Kuva: © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation

Muita nykyisen MCU:n ulkopuolisia Marvel-elokuvia

Aiemmat Spider-Man-elokuvat:

Ennen Tom Hollandin tähdittämiä Spider-Man-elokuvia Hämähäkkimies on seikkaillut kahdessa eri tarinakokonaisuudessa. Vuosina 2002-2007 julkaistiin Tobey Maguiren tähdittämä Spider-Man-elokuvien trilogia ja vuosina 2012-2014 kaksi Andrew Garfieldin tähdittämää The Amazing Spider-Man -elokuvaa. Tutustu Spider-Man-elokuviin tarkemmin Media-avaimen Spider-Man-oppaassa!

X-Men-elokuvat:

Ensimmäinen X-Men-elokuva julkaistiin Bryan Singerin ohjaamana vuonna 2000. Se esitteli supervoimaiset mutantit, joita johtaa koulunsa kautta professori Xavier (Patrick Stewart). Tärkeimpiä hahmoja Xavierin ryhmässä ovat Wolverine (Hugh Jackman) ja Jean Grey (Famke Janssen). X-Men sai kaksi jatko-osaa vuosina 2003 ja 2006. X-Men-elokuvat sijoittuvat nyky-yhteiskuntaan ja käsittelevät erityisesti erilaisuuden käsitettä tavallisten ihmisten pelätessä ja inhotessa mutantteja.

X-Men jatkui vuonna 2011 Matthew Vaughnin ohjaamalla esiosaelokuvalla X-Men: First Class, joka esitteli aiemmasta trilogiasta tuttuja hahmoja nuorempina versioina. X-Men: Days of Future Past puolestaan sekoitti aikamatkustuksen avulla nämä kaksi aikajanaa keskenään. X-Men-elokuvia julkaistiin vielä X-Men: Apocalypse (2016) ja Dark Phoenix (2019). Näiden lisäksi Wolverine sai oman elokuvatrilogiansa, johon kuuluvat X-Men Origins: Wolverine (2009), The Wolverine (2013) sekä aikuisille katsojille suunnattu Logan (2017). Vuonna 2021 julkaistiin vielä nuorista mutanteista kertova, kauhuelementtejä sisältävä elokuva The New Mutants. Kaikkien X-Men-elokuvien ikäraja on Logania (K-16) lukuunottamatta 12.

Fantastic Four -elokuvat:

Fantastic Four eli Ihmeneloset kuuluvat samaan tarinauniversumiin kuin X-Men. Ihmeneloset kertoo perheen kaltaisesta supervoimaisesta joukosta, jonka keskeinen vastustaja on nimeltään tohtori Doom. Ryhmän elokuvia julkaistiin kaksi: Fantastic Four (2005) ja Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (2007). Näiden jälkeen franchisea yritettiin käynnistää uudelleen vuonna 2015, mutta elokuva floppasi taloudellisesti, eikä saanut jatkoa. Kaikkien Fantastic Four -elokuvien ikäraja on K-12.

Deadpool-elokuvat:

Deadpool-hahmo sijoittuu X-Men-hahmojen maailmaan, mutta on selkeästi suunnattu aikuisille lukijoille. Hahmo tunnetaan räävittömistä puheistaan, väkivaltaisuudestaan ja estottomasta seksuaalisuudestaan. Deadpool-elokuvissa tätä kaikkea on hieman pehmennetty, mutta sekä Deadpool (2015) että Deadpool 2 (2018) ovat saaneet Suomessa ikärajan 16. Pääosaa esittävä Ryan Reynolds tekee Deadpoolista sanavalmiin ja hyvinkin hauskan hahmon, jonka huumori on suunnattu etenkin hieman vanhemmille teini-ikäisille.

Blade-elokuvat:

Yksi ensimmäisiä oman elokuvansa saaneita Marvel-sarjakuvien hahmoja on vampyyrejä metsästävä puolivampyyri Blade. Ensimmäinen Blade-elokuva julkaistiin vuonna 1998 ja sen pääosaa esitti Wesley Snipes. Elokuvan ikäraja Suomessa on 18, mutta jatko-osat Blade II (2002) ja Blade: Trinity (2004) ovat saaneet ikärajan 16. Blade siirtyy tulevaisuudessa myös osaksi MCU:n elokuvia (ja tällöin oletettavasti alemman ikärajan piiriin), sillä tekeillä on uusi, Mahershala Alin tähdittämä elokuva.

Ghost Rider -elokuvat:

Ghost Rider kertoo sielunsa paholaiselle myyneestä surmanajajatähdestä, joka muuttuu öisin demoneita jahtaavaksi, tulikalloiseksi hurjimukseksi. Hahmoon pohjautuvia elokuvia julkaistiin kaksi: ensimmäinen vuonna 2007 ja sen jatko-osa Ghost Rider Spirit of Vengeange vuonna 2011. Molemmissa nimiroolissa nähtiin Nicolas Cage, ja niiden kotimainen ikäraja on 12. Aaveajajakin saattaa olla tekemässä paluun lähitulevaisuudessa uuden näyttelijän voimin varsinaisessa MCU:ssa.

Helinä Laajalahti



© Koulukino 2024