‹ Takaisin

Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenmielikuvitusta rikastuttavaonnistumisen kokemuksiaoptimistinen

Elokuvan synopsis

Valkokankailla nähdään täysin uudenlainen versio Spider-Man-universumista kun SPIDER-MAN: KOHTI HÄMÄHÄKKIVERSUMIA esittelee meille Brooklynissä asuvan teinin, Miles Moralesin, ja Hämähäkkiversumin rajattomat mahdollisuudet, kun useampi kuin yksi voi kätkeytyä naamion taakse… (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Uusi lisä Hämähäkkimies-elokuviin tulee nyt mielikuvituksekkaan animaation muodossa. Humoristisessa ja vauhdikkaassa seikkailussa Hämähäkkimies pelastaa maailman Wilson Fiskin aiheuttamalta tuholta ja tällä kertaa hän saa apua laumalta muiden ulottuvuuksien Hämähäkki-sankareita.

Eri ulottuvuuksien Hämikset edustavat hyvin Marvel-yhtiön pyrkimystä freesata perinteisesti kovin poikamaista lajityyppiä. Elokuvan Hämähäkkimiehet kun eivät ole miehiä välttämättä ollenkaan. Mukana Hämähäkki-jengissä on mm. eri sukupuolta olevia Hämähäkki-sankareita. Erilaisista lähtökohdista ja kulttuureista peräisin olevat Hämähäkki-sankarit vetävät kuitenkin yhtä köyttä ja osoittavat, kuinka yhteistyö on voimaa ja ainoa keino kellistää ylivoimainen vihollinen – pelastaa maailma.

Kuten supersankarielokuvissa usein, myös Spider-Manin päähenkilö on vaikeuksien kautta voittoon kulkeva altavastaaja. Sankariksi jopa vastentahtoinen. Hämähäkkiversumin Hämis, Miles Morales, on teini-ikäinen poika, joka kipuilee kuten kuka tahansa teini-ikäinen. Vanhempien kanssa ei ole aina niin helppoa, eikä koulu oikein kiinnostaisi joka aamu. Milesin ongelmat ovat hyvä tarttumapinta nuorelle yleisölle. Monikulttuurisesta taustasta tuleva taiteellinen Miles on muutenkin hyvä samaistumisen kohde ja roolimalli.

Elokuvan tunnelma on pääosin humoristinen ja rento, mutta synkkiäkin sävyjä löytyy. Henkilökohtaisen tragedian ajama Wilson Fisk (aka. Kingpin) on Marvel-maailman synkimpiä roistoja, ja hänen pahuutensa on elokuvan tumminta antia. Optimisessa elokuvassa paha saa kuitenkin palkkansa, eikä lopputulemasta ole missään vaiheessa epäselvyyttä. Harmaan sävyjä elokuva tarjoaa esimerkiksi Milesin kaidalta polulta hairahtaneen enon muodossa.

Raa’an väkivaltaiseksi elokuvaa ei voi sanoa, vaikka rytinää ja melskettä piisaakin. Fisk kätyreineen on toki armoton rikollinen ja pyöveli, mutta tyylillisesti sarjakuvamaiseksi toteutettu animointi etäännyttää väkivallanteot katsojasta. Elokuvan visuaalinen anti sarjakuvalainoineen poikkeaa sen verran animaatioelokuvien valtavirrasta, että se itsessään lisää elokuvan kiinnostavuutta.

Supersankaritarinoille tyypillisesti uusi Spider-Man on täynnä kekseliästä ja mielikuvitusta rikastuttavaa scifi-kuvastoa: eri ulottuvuudet, uskomattomat tiedekojeet, omituiset laitteet jne. kutkuttavat nuoren katsojan mieltä. Puntarointia voivat aiheuttaa myös henkilöiden valinnat ja valintojen seuraukset: Spider-Manissa henkilöiden tekemät valinnat ovat yksi elokuvan läpi näkyvä iso teema. Marvel-elokuvissa tekojen ja tekemättä jättämisien seuraukset ovat aina eeppisiä, myös tällä kertaa. Ne tarjoavat hyvän taustan erilaisille pohdiskeluille. Muiden auttaminen pyyteettömästi ja jopa itsensä uhraaminen muiden edestä, ovat niin ikään elokuvan isoja teemoja.

Keskustelun tueksi

  • Minkä takia Hämähäkkimies Peter B. Parker oli valmis jäämään Hämähäkkimies Milesin universumiin?
  • Elokuvan yksi teema on muiden edun asettaminen oman edun edelle. Kuinka se näkyy tarinassa?
  • Elokuvassa on monia eri ulottuvuuksia ja monia eri Hämähäkki-tyyppejä. Kuka oli suosikkisi ja miksi?

 

Kirjoittaja: Juuso / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Spider-Man: Kohti hämähäkkiversumia

V**** se oli täydellinen

"Pienimmät lapset ei ymmärrä Universe-tarinaa tai musaviittauksia. Jotkut kuolemat pelottaa."

Arvioijan ikä: 10

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 9

"Hyvät grafiikat, ja hauskat vitsit. Pienet lapset eI kyllä tajua elokuvan universumi-tarinaa, tai niitä musiikki-viittauksia, tai vitsejä. Vanhempi katsoja voi tykätä"
Film Fan

Arvioijan ikä: 10

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 9

Ei lastenleffa

"Erinomainen elokuva, mutta ehdottomasti varhaisteineille suunnattu, eikä sovellu pienille lapsille."
Noora

Arvioijan ikä: 27

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 14© Koulukino 2024