‹ Takaisin

Spider-Man: No Way Home

4-6
7-9
10-12
13-15
lämminhenkinentoimivaa yhteistyötätoista kunnioittava

Elokuvan synopsis

Ensimmäistä kertaa Spider-Manin elokuvahistoriassa naapuruston ystävällinen sankarimme on paljastunut, eikä enää pysty erottamaan tavallista elämäänsä vaarallisesta supersankarielämästä. Pyydettyään apua Doctor Strangelta tilanne ottaa askeleen entistä huonompaan suuntaan pakottaen hänet selvittämään, mitä todella tarkoittaa olla Spider-Man. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Spider-Man: No Way Home on Marvelin Spider-Man -elokuvien kolmas osa. Sen lisäksi se on kiinteä osa Avengers-elokuvien maailmaa, mutta nyt se kiinnitetään myös aiemmin 2000-luvulla julkaistuihin Spider-Man-elokuviin.

Jotta elokuvasta voi saada kaiken irti, sitä ennen tulisi olla katsottuna Tom Hollandin tähdittämien Spider-Man-elokuvien lisäksi Sam Raimin vuosina 2002-2007 ohjaama ja Tobey Maguiren tähdittämä Spider-Man-trilogia, Andrew Garfieldin kaksi The Amazing Spider-Man -elokuvaa, viimeisimmät Avengers-elokuvat ja Doctor Strange, eikä Disney+:n ja Netflixin julkaisemien Marvel-sarjojenkaan tuntemus ole pahitteeksi. Myös vuonna 2018 julkaistu animaatioseikkailu Spider-Man: Into the Spiderverse tarjoaa elokuvaan oman tarttumapintansa.

Uusinta Spider-Man-seikkailua ei siis kaikkien näiden aiempiin julkaisuihin tehtävien viittausten vuoksi voi suositella ensimmäiseksi Spider-Man-elokuvaksi. Se on elokuva Marvel-fanille, joka tuntee tuon maailman läpikotaisin.

Teini-ikäisen sankarin isähahmon roolissa toimii tällä kertaa sarkastinen Doctor Strange, minkä lisäksi keskiöön nousee jälleen nuorten keskinäinen ystävyys ja hyvän tekemisen tärkeys.

Spider-Man: No Way Home on Marvel-elokuville perinteiseen tapaan vauhdikas, humoristinen ja lämminhenkinen seikkailu, jossa tällä kertaa nähdään kuitenkin myös enemmän synkkyyttä ja lopulta myös valtava henkilökohtainen uhraus. Tom Hollandin esittämä Peter Parker joutuu elokuvan aikana kasvamaan teinistä aikuiseksi ja ottamaan vastuun koko maailman pelastamisesta.

Peter haluaa nähdä hyvää kaikissa, jopa lähes mahdottomalta vaikuttavissa suunnissa, minkä vuoksi hän melkein aiheuttaa maailmamme tuhon. Tehdessään hyvää hän itse joutuu jälleen kerran kokemaan suuria menetyksiä.

Elokuvassa nähdään yksi erittäin surullinen hahmon kuolema, minkä vuoksi Spider-Man hetkeksi meinaa unohtaa sisäisen hyvyytensä. Ystävien avulla hän löytää itsensä jälleen synkkyydenkin keskellä. Hyvää tehdessään hän kuitenkin joutuu tekemään henkilökohtaisen uhrauksen ja menettämään siksi ystävänsä – onneksi ei kuitenkaan kuolemalle.

Keskustelun tueksi

Huom! Saattaa sisältää juonipaljastuksia.

  • Peter Parker on nuorukainen, jonka elämä – ja ystävien elämä – mullistuu, kun koko maailma saa tietää hänen olevan Spider-Man. Millaisia tunteita hän käsittelee elokuvan aikana? Mitä hän ajattelee valtavasta vastuustaan? Millaista ristiriitaa hän käy supersankaruuden ja aikuiseksi kasvavan nuoren roolien välillä?
  • Mihin kaikkiin Marvel-maailman elokuviin ja tv-sarjoihin löysit viittauksia elokuvasta? Oliko mukana hahmoja, joita et tunnistanut? Miten aiemmin tutut hahmot istuivat mielestäsi mukaan tähän tarinaan?
  • Pohdi ihmisten jakamista hyviksiin ja pahiksiin ja sen moraalisia perusteita. Mikä tekee ihmisestä hyvän, mikä puolestaan pahan? Voiko pahis vielä oppia hyväksi? Mieti mitä elokuvan “parannetuille” hahmoille käy heidän palatessaan omaan universumiinsa.
  • Peter on menettänyt elämässään omat vanhempansa, mentorinsa Tony Starkin ja nyt May-tätinsä ja lopulta muistin pyyhkimisen jälkeen myös ystävänsä. Millaista olisi herätä päivään, jossa kukaan ei tuntisi sinua ennestään?
  • Pohdi moraalikysymystä, jossa osa kaikkien maailman ihmisten muistoista pyyhittäisiin pois. Tekikö Peter oikein yleisellä tasolla?
Kirjoittaja: Helinä / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Spider-Man: No Way Home

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Spider-Man: No Way Home

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024