Media-avain testaa: Disney+

Frozen 2 on yksi Disney+-suoratoistopalvelun koukuista. Kuva ©2019 Disney.
Disneyn omassa suoratoistopalvelussa on tarjolla Disneyn animaatioiden, televisiosarjojen ja näytelmäelokuvien lisäksi myös Marvel Studiosin, Lucasfilmin (Star Wars -universumi), Foxin (mm. Simpsonit, Avatar) ja National Geographicin sisältöjä.

Suomessa ohjelmakirjasto sisältää yli 6000 nimikettä Disneyn animaatioklassikoista Marvelin supersankarielokuviin. Palvelussa tullaan näkemään myös tuotantoja, joita ei ole syystä tai toisesta tuotu valkokankaalle (esim. Artemis Fowl -kirjafilmatisointi ja Mulanin näytelmäversio).

Tarjolla on myös suosittuihin elokuvauniversumeihin liittyviä alkuperäissarjoja, kuten Tähtien sodan maailmaan sijoittuva, galaktisesta palkkionmetsästäjästä kertova The Mandalorian, High School Musical -elokuvia jatkava sarja sekä tuotanto-olosuhteiden niin salliessa Marvel-universumissa tapahtuva supersankariseikkailu The Falcon and the Winter Soldier.

 

Sopiiko Disney+ lapsille?

Palvelussa ei ole erikseen lastenosastoa, mutta lapsille voi luoda oman profiilin, jonka kautta pääsee selailemaan ainoastaan 0-11-vuotiaille sopivana pidettyä sisältöä. Disney+ ei käytä ikärajoja, mutta käytössä on ikäsuositukset 0+, 6+, 9+, 12+ ja 16+.

Sisältöä ei ole ryhmitelty esimerkiksi pienimpiä katsojia ajatellen. Selaileminen ja sopivien ohjelmien valitseminen kannattaa siis tehdä yhdessä tälläkin kertaa. Tietysti myös yhdessä katsominen ja yhdessä katsotun purkaminen vaikka jutellen, piirtäen tai leikkien kannattaa aina.

How Well Do You Know the Lyrics from High School Musical ...

High School Musical on yksi palvelun kaiken ikäisille sallituista sisällöistä. Kuva: Disney.

Tutustuimme Disneyn suoratoistopalveluun lapsiperheiden näkökulmasta

Arvioinnin apuna on käytetty eurooppalaisen POSCON-verkoston suosituksia.

Onko palvelun kohderyhmä selkeästi määritelty? Onko sisältö houkuttelevaa?

Osittain. Disney on tunnettu “koko perheen” sisältöjen tuottajana, olipa kyse sitten animaatioprinsessoista tai seikkailuelokuvista. Ohjelmistoa ei ole mietitty ikälähtöisesti, mutta monet palvelun sisällöt tunnetaan lähtökohtaisesti houkuttelevina ja “perheystävällisinä”.

Disney+ profiloituu ennen kaikkea sisältönsä houkuttelevuuden kautta. Jos sinua kiinnostaa Disney, Pixar, Marvel tai Lucasfilm, olet palvelun kohdeyleisöä iästäsi riippumatta.

Onko lapset huomioitu palvelun käytettävyydessä?

Osittain. Lapsille voi luoda oman profiilin, jonka kautta pääsee selailemaan ainoastaan sisältöä välillä 0+ – 9+. Selaileminen on helppoa.

Onko palveluntarjoaja on luotettava ja näkyvästi esillä?

Kyllä.

Onko sisältö on turvallista? Onko ikärajat ja muut sisällön soveltuvuuteen liittyvät asiat merkitty selkeästi?

Palvelu käyttää ikäsuosituksia, jotka löytyvät elokuvan perustietojen (kesto, valmistumisvuosi, genre) yhteydestä. Ikäsuositusten perusteella ei kuitenkaan pysty esimerkiksi hakemaan sisältöä.

Ikäsuositukset ovat vaihtelevasti linjassa Suomen kuvaohjelmalain mukaisten ikärajojen (S, 7, 12, 16, 18) kanssa. Esimerkiksi Suomessa ikärajan 12 saanut elokuva voi olla palvelussa ikäsuosituksella 9+.

Ikäsuositukset vastaavat siinä mielessä ikärajoja, että ne eivät kerro, minkä ikäiselle sisältö on suunnattu. Vaikkapa High School Musicalin ikäsuositus on palvelussa 0+, mutta kyseessä ei ole taaperoiden suosikkileffa. (Suomessakin elokuvan ikäraja on S.)

Lyhyen synopsiksen lisäksi elokuvista on usein tarjolla traileri, johon kannattaa tutustua etukäteen. Joidenkin elokuvien yhteydessä on myös lisämateriaalia kuten elokuvan tekoprosessiin ja taustoihin liittyviä katsauksia.

Tukeeko palvelu perheen yhteistä kokemusta ja elämyksen käsittelyä?

Vastuu jälkipuinnista jää perheelle. Sekä etu- että jälkikäteen kannattaa hyödyntää Media-avaimen arviot ja keskusteluideat mahdollisuuksien mukaan! Tarkempaa tietoa joidenkin elokuvien ja sarjojen sisällöstä voi etsiä myös yhdysvaltalaiselta Common Sense Media -mediakasvatussivustolta.



© Koulukino 2024