Lue ensin, katso sitten: nämä kirjat siirretään valkokankaalle vuonna 2016

Kuva elokuvasta Hugo (2011).
Mitä yhteistä on Risto Räppääjällä, Narnian tarinoilla ja Nälkäpelillä? Kaikista kolmesta voi nauttia sekä kirjan että elokuvan muodossa.

Kirjallisuus ja elokuva kulkevat käsi kädessä, vaikka molemmilla taidemuodoilla onkin omat kerronnan keinonsa ja mahdollisuutensa. Kirjan lukeminen on loistava tapa tutustua elokuvan maailmaan etukäteen lapsen kanssa, ja onnistuneet teokset täydentävät toisiaan. Toisaalta esimerkiksi jännittävä kirja voi olla valkokankaalla vielä monin verroin hurjempi.

Media-avain listasi 11 kirjaa, jotka nähdään tänä vuonna elokuvateattereissa. Listalta löytyy niin klassikoita ja lastenkirjallisuutta kuin scifiä ja nuorten draamaakin.

Edgar Rice Burroughs: Apinoiden Tarzan.
Apinain kuninkaan viidakkoseikkailuja on filmatisoitu ensimmäisen kerran jo sata vuotta sitten. Uusin elokuvatulkinta on nimeltään Tarzanin legenda, ja nimiosaa esittää Alexander Skarsgård.
Katso traileri

Roald Dahl: Iso kiltti jätti.
Orpotyttö Sophie ystävystyy kiltin jättiläisen kanssa. Uusimman filmatisoinnin Roald Dahlin riemukkaasta kirjasta ohjaa Steven Spielberg.
Katso teaseri

Rudyard Kipling: Viidakkokirja.
Disneyn musiikkianimaationakin levinnyt tarina toteutetaan tänä vuonna näytelmäelokuvana. Eläinhahmoille äänensä lainaavat muun muassa Scarlett Johansson, Lupita Nyong’o, Idris Elba, Bill Murray, Christopher Walken ja Ben Kingsley.
Katso traileri

Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi.
Ranskalais-kanadalaisessa animaatiossa klassikkokirjan ympärille on rakennettu kehyskertomus pikkutytön ja vanhan lentäjän ystävyydestä.
Katso traileri

Veronica Roth: Uskollinen.
Myrskyisässä lähitulevaisuudessa nuori sankaritar Tris tovereineen jatkaa taistelua rauhan puolesta. Divergent– eli Outolintu-kirjatrilogian finaali filmatisoidaan kandessa osassa.
Katso traileri

Jane Austen & Sam Grahame-Smith: Ylpeys ja ennakkoluulo ja zombit.
Jane Austenin klassikkoromaani on päivitetty veriseksi kauhuromantiikaksi: täydellisen aviomiehen etsintää maustaa taistelu eläviä kuolleita vastaan. Elokuvaa tähdittää Cinderellasta ja Downton Abbeystä tuttu Lily James.
Katso traileri

Anja Kauranen: Syysprinssi.
Rakkaus ja mielenterveysongelmat repivät kahta nuorta taiteilijasielua punk-aikakauden sykkeessä. Valkokangasversiossa nähdään mm. Lauri Tilkanen, Laura Birn, Paula Vesala ja Olavi Uusivirta.

J.K. Rowling: Ihmeotukset ja niiden olinpaikat. Tylypahkan oppikirjaa koristavat Harry Potterin ja Ron Weasleyn reunamerkinnät. Kirjan esipuheen on kirjoittanut itse Albus Dumbledore. Elokuvassa Eddie Redmayne seikkailee taikaolentojen asiantuntija Newt Scamanderina New Yorkin velhomaailmassa.
Katso teaseri

Rick Yancey: 5. aalto.
Armoton scifi-visio kertoo muukalaisten valtaamasta maapallosta, epätoivosta ja rohkeudesta. Filmatisoinnissa nuorta Cassieta esittää Chloë Grace Moretz.
Katso traileri

Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää.
Kun varovaisesta Louisasta tulee onnettomuudessa halvaantuneen, ylimielisen Willin henkilökohtainen avustaja, molempien elämä muuttuu. Me Before You -elokuvassa Louisaa näyttelee Emilia Clarke (Game of Thrones) ja Williä Sam Claflin (Nälkäpeli: Vihan liekit).

Aino Havukainen & Sami Toivonen: Tatun ja Patun ihmeellinen joulu.
Veera on kutsunut Tatun ja Patun Suomen suurimman piparkakkutalon avajaisiin. Supersuositut Outolan pojat saavat loppuvuodesta oman elokuvan Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Kannattaa tutustua myös Havukaisen ja Toivosen kirjaan Tatu ja Patu Helsingissä, sillä elokuvan seikkailu sijoittuu Helsinkiin.

 

Media-avaimen toimitus

 © Koulukino 2024