Jouluelokuvat - Opas perheille

Pako rajan yli (2020). Kuva: Kinoscreen Illusion ltd
Media-avaimen muhkeasta paketista löytyy yli 30 jouluista elokuvatärppiä pienille ja isommille lapsille, teineille ja koko perheelle.

“Jouluelokuvat” voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään. Itsestään selvimmin oman ryhmänsä muodostavat elokuvat, joiden tapahtumat sijoittuvat joulunaikaan ja joiden avulla pääsee siksi jouluiseen tunnelmaan vaikka keskellä kesää. Esimerkiksi Onnelin ja Annelin talvi (2015) on täynnä joulukuista kutkutusta ja Pikku naisia (1994) alkaa lämpöisellä joulunvieton kuvauksella. Monille joulutunnelman takaa jokin kiistaton klassikko kuten vaikkapa Yksin kotona (1990) tai Ihmeellinen on elämä (1946).  

Toiseen ryhmään kuuluvat elokuvat, jotka muuten vain ovat tunnelmallisia ja tuntuvat sopivan yhteen villasukkien, pimeiden iltojen, takkatulien ja vaahtokarkkikaakaoiden kanssa. Yksi rakastaa Jane Austen -filmatisointeja, toinen eeppisiä fantasiaseikkailuja, kolmas feelgood-musikaaleja. Ja neljäs Frozenia lumikinoksineen ja jäälinnoineen (2013).

Kolmannesta kategoriasta löytyvät henkilökohtaiset jouluelokuvaperinteet. Monet katsovat saman elokuvan joka joulu, vaikka leffa käsittelisi zombi-invaasiota tai Pekingin oopperaa. Henkilökohtainen jouluelokuva voi kulkea ihmisen mukana lapsuudesta saakka.  

Media-avaimen jouluelokuvaoppaaseen on koottu elokuvatärppejä eri-ikäisille katsojille taaperoista teineihin. Jouluelokuviin pätee sama kuin elokuvan valintaan muutenkin: tutustu elokuvaan etukäteen, huomioi ikärajat, arvioi sopivuus yksilökohtaisesti ja nauti yhteisesti!

Kuva elokuvasta Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016)

Kuva elokuvasta Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016)

Perheen pienimmille

Muumien taikatalvi (2017)

1970-luvun viehättävistä nukkeanimaatioista koostettu elokuva kertoo lempeän rauhallisesti Muumilaakson talvi- ja joulupuuhista. Selkeää ja verkkaista tarinaa on pienenkin katsojan helppo seurata. 

Ikäraja: S 

Lumeton joulu (Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa, 2013)

Pilvikallion kylässä odotetaan hartaasti lumista joulua. Pystyykö Akseli-keksijän vempain pelastamaan joulun? Hauska ja turvallinen norjalaisanimaatio on täydellinen joulunaloitus lapsiperheeseen.  

Ikäraja: S 

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! (2016)

Outolan poikien hilpeä joulusekoilu kannustaa tutkimaan omienkin jouluperinteiden alkuperää. Tatun, Patun ja Veeran seikkailut hauskuttavat sekä pieniä että isoja katsojia.

Ikäraja: S 

Viiru ja Pesonen – Paras joulu ikinä (Pettersson und Findus 2 – Das schönste Weihnachten überhaupt, 2016)

Elokuvassa puretaan hienovaraisesti auki jouluun liittyviä paineita, odotusta ja pettymystenkin käsittelyä. Tarina korostaa ystävien tärkeyttä joulutunnelman luomisessa lahjojen ja tavaran sijaan.  

Ikäraja: S 

Muista myös! Viiru ja Pesonen joulupuuhissa (Pettson & Findus: Tomtemaskinen, 2005)

 

Painajainen ennen joulua (1993). Kuva: Disney

Koululaisille

Joulukuusikauppiaat (Big Business, 1929)

Ohukaisen ja Paksukaisen mykkäkomediat sopivat kaikenikäisille. Hulvaton Joulukuusikauppiaat-lyhytelokuva naurattaa vauvasta vaariin. Elokuva tunnetaan suomeksi myös nimellä Kauppa kuin kauppa. 

Ikäraja: S 

Susanin kääntymys (Miracle on 34th Street, 1947)

Englanninkielisellä nimellään paremmin tunnettu Miracle on 34th Street on lämminhenkinen jouluelokuvien klassikko, joka kannustaa realisteja uskomaan sadunomaisiin ihmeisiin (ja joulupukkiin). Elokuvasta on tehty myös uusintafilmatisointi vuonna 1994. 

Ikäraja: S 

Painajainen ennen joulua (The Nightmare Before Christmas, 1993)

Tim Burtonin ideoima animaatioklassikko sekoittaa omintakeisesti halloweenin ja joulun kuvastot. Danny Elfmanin tunteisiinvetoava musiikki siivittää kauhukuvastolla maustettua tarinaa. 

Ikäraja: 7 

Viisi legendaa (Rise of the Guardians, 2012)

Vauhdikkaassa seikkailuanimaatiossa Pääsiäispupu, Nukkumatti, Pakkasukko, Joulupukki ja Hammaskeiju yhdistävät voimansa suojellakseen lapsenomaisen mielikuvituksen voimaa. 

Ikäraja: 7 

Oletko jo nähnyt nämä elokuvat?

The Grinch (2018). Kuva: Universal Pictures

Isommille lapsille

Narnian tarinat: Velho ja leijona (The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, 2005)

C.S. Lewisin ajattomassa fantasiatarinassa taistellaan Valkoisen velhon loihtimaa loputonta (mutta komean näköistä) talvea vastaan ja tavataan ohimennen joulupukkikin. 

Ikäraja: 12 

Pako rajan yli (Flukten over grensen, 2020)

Lasten seikkailuelokuva sijoittuu vuoden 1942 Norjaan. Oton ja Gerdan joulunvietto saa uuden sävyn, kun he päättävät auttaa kaksi ikäistään juutalaislasta turvaan Ruotsiin. 

Ikäraja: 7 

Iron Man 3 (2013)

Jos kaipaat humoristista toimintaa ja räjähdyksiä perheesi jouluperinteitä maustamaan (mutta Die Hardin panttivankitilanteet ja 16 vuoden ikäraja eivät kuitenkaan ole aivan sitä mitä etsit), kokeile tätä Marvelin supersankaritrilogian päätösosaa.  

Ikäraja: 12 

Muista myös! Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa (2018)

Kupla 2022. Kuva: Anni Hartikainen © Rabbit Films

Teineille

Rare Exports (2010)

Jalmari Helanderin ronski jouluseikkailu yhdistelee tonttumytologiaa ja mustaa huumoria 90-luvun toimintaelokuvien estetiikkaan. 

Ikäraja: 12 

Kupla (2022)

16-vuotias Eveliina sotkee omat ja vanhempien kuviot hurmaavan lumisissa joulumaisemissa. Aleksi Salmenperän draamakomedia käsittelee kaikenikäisten kasvukipuja lämmöllä. 

Muista myös! Pikku naisia (2018)

 

 

 

 © Koulukino 2024