‹ Takaisin

Viiru ja Pesonen - Paras joulu ikinä

4-6
7-9
10-12
13-15
toimivaa yhteistyötälämminhenkinen

Elokuvan synopsis

Jouluun on aikaa enää kaksi päivää ja lumimyräkkä peittää Viirun ja Pesosen pihapiirin alleen. Talossa ei ole jouluruokia ja kuusikin puuttuu. Viiru alkaa pelätä, että joulu menee aivan pilalle, mutta Pesonen lupaa katilleen, että joulusta tulee paras ikinä. Kun Pesonen seuraavana päivänä vielä loukkaa jalkansa kuusenhakureissulla, uhkaa Viiru menettää toivonsa. Mutta monien kommellusten kautta ja ystävien avulla joulun taika toteutuu – ja juhlasta tulee paras joulu ikinä. (Lähde: Finnkino)

Tietoa kasvattajalle

Elokuvassa käsitellään ystävyyttä, auttamista ja avun pyytämistä. Päähenkilöistä Viiru on hyväätarkoittava, kekseliäs ja rohkea, ukko-Pesonen taas vaatimaton ja hieman jääräpäinen. Keskeisiksi tapahtumiksi nousevat jouluvalmistelut. Kun kriisin paikka koittaa, naapurin setä ja rouva yrittävät tarjota apua, mutta Pesonen kieltäytyy itsepäisesti. ”Miksi et anna kenenkään auttaa sinua?” huudahtaa Viiru, kun tajuaa että valmistelut ovat jääneet. Lopulta kuvataan kuinka Pesonen taipuu ja oppii itsekin arvostamaan muiden apua.

Elokuvassa puretaan hienovaraisesti auki jouluun liittyviä paineita, odotusta ja pettymystenkin käsittelyä. Lahjojen ja tavaran sijaan kuvataan ystävien tärkeyttä joulutunnelman luomisessa. Tarinalla onkin todellinen joulun sanoma: yksin ei pärjää, vaan yhdessä ollaan paljon enemmän. Viiru ja Pesonen – Paras joulu ikinä on raikas ja erilainen jouluelokuva siinä mielessä, että se kuvaa joulun odotusta ja valmistautumista ilman joulupukkia tai tontut ja lahjat –hössötystä. Elokuvan tempo on monista vauhdikkaista kohtauksista huolimatta rauhallinen, ja asiat tapahtuvat selkeästi ja pienellekin katsojalle ymmärrettävästi.

Keskustelun tueksi

Voitte pohtia yhdessä lasten kanssa mm. näitä kysymyksiä jutellessanne elokuvasta:

  • Miten Viirun ja Pesosen jouluun valmistautuminen sujui?
  • Viirun mielestä tärkeintä joulussa olivat ystävät ja suklaavanukas. Mikä sinulle on tärkeintä? Millaisia joulunviettotapoja sinun perheelläsi on?
  • Mikä teki joulusta lopulta onnistuneen? Millainen on sinun mielestäsi kiva joulu?
  • Mitä jännittäviä kohtia elokuvassa oli, ja miten niistä selvittiin? (avantoon tippuminen, epäonnistumiset jouluvalmisteluissa, Viirun painajaisuni)
  • Miksi ystävät ovat tärkeitä? Millainen on mielestäsi hyvä ystävä? Oletko itse tarvinnut apua tai auttanut toista?
Kirjoittaja: Juulia / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Viiru ja Pesonen - Paras joulu ikinä

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Viiru ja Pesonen - Paras joulu ikinä

"Ihana elokuva!! tuo taatusti joulutunnelman lumisine maisemineen ja Suomi duppauskin toimii. En ihan ymmärrä miksi on pitänyt lisätä sellaisia "kohelluskohtauksia" mitä kirjoissa ei ole, mutta 4-veehen ne kyllä iski ihan täysillä. :) "

Arvioijan ikä: 28

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 3

"tosihyvä"

Arvioijan ikä: 9

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 9© Koulukino 2024