‹ Takaisin

Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Kun Clara huomaa joutuneensa outoon ja salaperäiseen rinnakkaismaailmaan, jossa sijaitsee Lumihiutaleiden maa, Kukkasten maa ja Makeisten maa, hänen tulee todistaa urheutensa ja uhmata Neljättä valtakuntaa ja sen valtiasta palauttaakseen tasapainon tuohon epävakaaseen maailmaan.

Lasse Hallströmin ja Joe Johnstonin ohjaaman taianomaisen seikkailun pääosissa nähdään Mackenzie Foy, Keira Knightley ja Morgan Freeman. Elokuvassa esiintyvät myös baletin supertähdet Misty Copeland ja Sergei Polunin. Elokuvan score-musiikin soittaa Lontoon filharmoninen orkesteri kapellimestari Gustavo Dudamelin johdolla ja solistina kuullaan mm. Lang Langia. Andrea Bocelli ja Matteo Bocelli esittävät elokuvan loppukappaleen. (Lähde: Filmikamari)

Tietoa kasvattajalle

Elokuvan inspiraationa toimii E. T. A. Hoffmannin kirjoittama satu Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas, johon perustuu myös Pjotr Tšaikovskin säveltämä kuuluisa balettiteos. Disneyn Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa ei kuitenkaan seuraa teosta sellaisenaan, vaan kehittää sadun elementeistä oman maailmansa.

Tässä Disneyn versiossa Claran äiti on kuollut, ja perhe viettää ensimmäistä jouluaattoa ilman äitiä. Vielä esiteini-ikäinen Clara on kiinnostunut tekniikasta, kuten edesmennyt äitinsäkin. Hänen avunsa ovat älykkyydessä ja rohkeudessa – tytöiltä elokuvan maailmassa odotetun ulkonäkökeskeisyyden ja hyvän käytöksen sijaan.

Tarina sijoittuu pääosin fantasiamaailmaan, jonka hahmot ovat saduille tyypillisesti hyviä tai pahoja. Hyvää esittävästä voi kuitenkin paljastua paha sisin ja päin vastoin. Löytäessään reitin neljään valtakuntaan Clara joutuu rooliin, jossa hänen tulee osoittaa rohkeutensa ja oikeudenmukaisuutensa. Hän selviääkin kiperistä tilanteista nokkeluutensa ja päättäväisyytensä ansiosta. Tarinan edetessä Clara joutuu käsittelemään jonkin verran myös omia surun ja pettymyksen tunteitaan.

Elokuvan ikäraja on 12, mutta se soveltuu harkintaa käyttäen katsottavaksi kolmen vuoden ikärajajouston puitteissa yhdessä turvallisen aikuisen kanssa. Elokuvassa on muutamia jännittäviä kohtauksia, jotka kuitenkin päättyvät nopeasti parhain päin. Elokuvan loppu on onnellinen.

Elokuvaan on sisällytetty korkealaatuista balettia ja klassista musiikkia.

Keskustelun tueksi

  • Miksi Clara arveli, että hänen isänsä ei surrut äidin menetystä yhtä paljon kuin hän?
  • Hiiret esitetään aluksi inhottavina ja viekkaina olentoina. Lopulta ne kuitenkin paljastuvat söpöiksi liittolaisiksi. Mikä vaikuttaa siihen, millaisena jonkin eläimen koemme?
  • Miksi Mother Gingerin Huvipuistomaailma oli tuhoutunut?
  • Clara tietää paljon fysiikan laeista ja osaa korjata mekaanisia laitteita. Oletko sinä kiinnostunut tieteistä? Haluaisitko itse ryhtyä keksijäksi?
Kirjoittaja: Saara / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Pähkinänsärkijä ja neljä valtakuntaa

Menettelee

"Elokuva alkoi lupaavasti, mutta seikkailun edetessä alkoi juoni tuntua sekavalta. Melko huonosti toteutettu kokonaisuus. Ja alkuperäiseen pähkinänsärkijä-satuunhan tämä ei perustu, ja balettiakin nähdään vain yhden kohtauksen verran. Mutta elokuva toisaalta opettaa surun läpikäymistä, mikä on hyvä juttu."
Ap

Arvioijan ikä: 21

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10© Koulukino 2024