‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Painajainen ennen joulua

4-6
7-9
10-12
13-15
intertekstuaalinenmielikuvitusta rikastuttava

Elokuvan synopsis

Halloweenin kaupungin kuningas, luuranko Jack Skellington, johtaa väkensä joka vuosi huimaan halloween-juhlan viettoon. Suunnitelmat muuttuvat, kun Jack saa tietää joulun olemassaolosta. Mikä joulu oikein on, ja voivatko hirviöt tuoda lapsille joulun?

Tietoa kasvattajalle

Tim Burtonin ideoima Painajainen ennen joulua on omaleimainen animaatiosatu ja fantasiamusikaali, joka kiehtoo monen ikäisiä. Halloweenin kaupungissa asuu laaja kirjo hirviöitä ja kammotuksia zombeista noitiin ja kummituksista hulluihin tiedemiehiin. Tarina on hyväntahtoinen, mutta elokuvan hirviöt ja ihanan kauheat yksityiskohdat voivat olla oikeasti karmivia varsinkin pienelle katsojalle. Ikäjoustoa kannattaa siis käyttää harkiten.

Halloweenin kuningas Jack eksyy vahingossa joulukylään ja innostuu tavattomasti. Joulun estetiikka on hänelle jotakin aivan uutta ja tavatonta. Jack päättää ottaa joulunkin juhlallisuudet hoitaakseen, mutta hänen ja muiden Halloweenin asukkaiden on vaikea ymmärtää, mistä joulussa oikein on kyse.

Kun halloween ja joulu sulautuvat yhteen, syntyy ihmislasten kodeissa paljon sekasortoa, kauhua ja mielipahaa. Jack huomaa tehneensä virheen ja pyytää anteeksi. Painajainen ennen joulua -elokuvan joulu on tonttujoulu lahjapajoineen, pipareineen, lumikinoksineen ja polkkaporsaineen. Halloween taas merkitsee kauheita olioita ja ilkitöitä, vaikka Halloweenin asukkaiden välillä on myös ystävyyttä, perhesiteitä ja keskinäistä kunnioitusta.

Keskustelun tueksi

  • Millaisia olioita Halloweenin kaupungissa asui? Mitä hirviöitä ja olentoja tunnistit?
  • Kuka elokuvan hahmoista oli mielestäsi pelottavin? Miksi?
  • Millaista elokuvan joulukylässä on? Mitä jouluun kuuluvia asioita siellä on?
  • Vietetäänkö teillä joulua? Mitä teidän joulunviettoonne kuuluu? Mistä asioista joulu muodostuu? Tiedätkö muita joulunviettotapoja?
  • Entä juhlitaanko teillä halloweenia tai muita syksyyn liittyviä juhlia? Miksi tai miksi ei? Mitä juhliinne yleensä kuuluu?
  • Asuisitko mieluummin joulukylässä vai Halloweenin kaupungissa?
  • Mikä elokuvan kohtaus jäi parhaiten mieleesi?
  • Mitä pidit elokuvan musiikista? Danny Elfmanin tunnelmallinen musiikki on tärkeä osa elokuvan tunnelmaa. Etsi ja kuuntele Elfmanin säveltämää elokuvamusiikkia esimerkiksi Spotifysta tai YouTubesta.
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Painajainen ennen joulua

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Painajainen ennen joulua

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024