‹ Takaisin

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinen

Elokuvan synopsis

Lastenkirjahahmot Tatu ja Patu nähdään ensimmäistä kertaa valkokankailla. Elokuvassa veljekset matkustavat junalla Outolasta jouluiseen Helsinkiin tapaamaan 9-vuotiasta ystäväänsä Veeraa. Kaupungissa heitä odottaa Veeran järjestämä mahtava yllätys! Veera on kuitenkin jouluruuhkien vuoksi myöhässä rautatieasemalta ja veljekset suuntaavat omin neuvoin suureen kaupunkiin. Seuraa hullunkurisia sattumuksia pursuileva seikkailu, jossa Tatu ja Patu viilettävät pitkin kaupunkia etsiessään tietään Veeran luo.

Innokkaat veljekset haluavat kiihkeästi kuulua joukkoon ja toimia kuten paikalliset joulunvalmistelijat, ja onnistuvatkin siinä melkein. Taidemuseosta löytyy “lahjakas” taiteilija, tavaratalossa joulupukki ja -kuusi menevät iloisesti sekaisin ja kaneliahan voi heittää puuron sijasta vaikka kainaloon! Onneksi veljesten nokkela ystävä Veera ottaa ohjat käsiinsä, ja ystävykset löytävät lopulta sekä toistensa että Veeran järjestämän jymy-yllätyksen luo! (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Suosituista lastenkirjoista kimmokkeensa saanut Tatu ja Patu -elokuva pursuaa hyväntuulista hassuttelua. Huumori perustuu veljesten kommelluksiin, väärinymmärryksiin ja usein hieman vinksahtaneeseen sanailuun.

Elokuvan teemoja ovat epäsovinnaisuus ja erilaisten tapojen kunnioittaminen. Tatu ja Patu yrittävät kovasti sopeutua vieraassa paikassa paikallisiin tapoihin eivätkä lannistu, vaikka asiat eivät ihan suju. Tarina opettaa, ettei normista poikkeava käytös oikeastaan haittaa ja että ystävyys ylittää kulttuurirajat.

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! on tunnelmaltaan positiivinen eikä millään tavalla pelottava edes silloin, kun tehdään lyhyt vierailu Linnanmäen kummitustaloon. Juoni on yksinkertainen. Reipas, neuvokas ja oman päänsä pitävä Veera on hyvä roolimalli pienille tytöille ja pojille.

Keskustelun tueksi

  • Miksi Tatu ja Patu yrittivät koristella joulupukin?
  • Millaisia erilaisia joulunviettotapoja tiedät?
  • Oletko joskus törmännyt itsellesi outoihin tapoihin esimerkiksi kaverin luona tai matkustellessa?
  • Miltä tuntuisi mennä vieraaiseen paikkaan, missä kaikki toimivat ihan eri tavalla kuin mihin on itse tottunut? Mikä voisi auttaa uuteen tottumista?
  • Onko tärkeää tehdä asiat aina ”oikein”? Onko se tärkeämpää aikuisille vai lapsille?
  • Miksi Veeran toisen äidin oli vaikea uskoa Tatuun ja Patuun?
  • Miksi Veeran äiti sanoi, että Veeran olisi jo aika luopua mielikuvituskavereista? Minkä ikäiselle mielikuvituskaverit mielestäsi sopivat? Voiko mielikuvituskaverista olla haittaa?
  • Miten aikuiset ja lapset voisivat ymmärtää tosiaan paremmin?
Kirjoittaja: Jenni / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

"Elokuvan draama on pienille lapsille sopivaa, lämpöinen tunnelma suoraan Pikku Kakkosesta. Huumori iskee silti isompiinkin, jopa aikuiseen. :) Arvostan erityisesti Tatun ja Patun rohkeutta vieraassa ympäristössä. Jos veljekset tajusivatkin vähän hölmöilleensä, he yksinkertaisesti pyysivät anteeksi ja yrittivät uudelleen. Tästä saatiin hyvä keskustelu koululaisen kanssa, koulumaailmassa kun epäonnistumisen pelko on kuitenkin monilla läsnä."

Arvioijan ikä: 35

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 4

"Runsas ja riemukaskin elokuva, joka seuraa monia pohjoismaisen lastenelokuvan parhaita perinteitä. Pian neljä vuotta täyttävälle herkkävaistoiselle ja tunteelliselle lapselle elokuvan jatkuvaa jännitystilaa ylläpitävä juoni oli hieman liiaksi emotionaalisesti kuormittava. Päähenkilöt kun toistuvasti joutuvat eri tavoin eroon toisistaan, mikä varmasti vetoaa lapsen hylätyksi tulemisen pelkoon. Intensiivinen kuvailmaisu, äänimaailma ja musiikki (ensimmäistä kertaa elokuvateatterissa!) pitivät tunteet pinnassa alusta loppuun. Oli hyväksi, että isi oli trailerista nähnyt, miten elokuva päättyy, ja osasi lohduttaa lasta jännityksen tiivistyessä. Lopussa jännitys purkautuu onnellisesti, mikä jäi iloisena asiana mieleen. Elokuvan raikas huumori näytti keväntävän katsomista selvästi vasta hieman isommilla lapsilla. Käsitteelliset ja traditioihin viittaavat vitsit eivät nelivuotiaalle tietenkään aukea niin helposti. Teatterissa jännitys oli kova, mutta kotimatkalla elokuvaa muisteltiin vaikuttuneena ja Tatu ja Patu -julisteita bongailtiin bussipysäkeiltä. Kotona leikittiin elokuvan kliimaksikohtausta. Ei mennä uudestaan, lapsi sanoo, mutta suosittelisi elokuvaa vähän isommille serkuilleen. Sovimme, että me katsomme uudestaan vuoden päästä!"

Arvioijan ikä: 35

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

"Elokuva oli ihan hauska. En ollut katsonut traileria tms ennakkoon enkä tiennyt, että kyseessä on jouluelokuva. Mielestäni Tatu & Patu -teemasta olisi saanut paljon mehukkaamman tai mielenkiintoisemman elokuvan ilman joulukuviota. Nyt esim. poikien keksinnöt ja touhotukset jäivät hiukan pinnallisiksi verrattuna kirjoihin. Neljävuotias katsoja kyllä viihtyi loppuun asti eikä hiukan isommillekaan suunnatut vitsit tai aihealueet hämmentäneet. Vain kun Tatu & Patu luulivat saavansa rangaistuksen joulupukin tonttulakin varastamisesta, piti pieni katsoja tilannetta lähes liian jännittävänä."

Arvioijan ikä: 38

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

"Lastenelokuva isommille lapsille, jopa aikuisille. Pienemmälle lapselle elokuva ei avaudu samalla tavalla. Elokuva ottaa kantaa nyky yhteiskuntaamme ja erilaisuuden hyväksymiseen. Ihanin kohta kun Tatu ja Patu ottavat ratikassa eväsleivät käteensä ja pelaavat niillä:)"

Arvioijan ikä: 38

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 10

Mainio lastenelokuva

"Mainio lastenelokuva joka toimii kaikenikäisille! 10-vuotias seuralainen suhtautui ensin skeptisesti, koska piti elokuvaa nuoremmille suunnattuna -ja kertoi yllättyneensä, miten hauska se lopulta olikaan. Kirjojen hupsuttelu ja pieni kapinahenki on tallentunut täydellisesti. Veeran kaksi äitiä on suomalaisessa lastenelokuvassa vielä varsin tuore ajatus ja mielenkiintoisen siitä teki se, ettei asiaa nostettu sen ihmeemmin esille. Veeralla vain oli kaksi äitiä ja piste."

Arvioijan ikä: 42

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5

"Todella onnistunut lastenelokuva, joka ei aliarvioi pieniä katsojia. Huumori toimii hyvin myös aikuisille ja kolmevuotiaskin viihtyi reilun tunnin kestävän elokuvan ajan oikein mainiosti. "

Arvioijan ikä: 35

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 3© Koulukino 2024