Klassikkoarvio: Lumikuningatar
Elokuvan synopsis
Päivi Hartzellin ohjaama ja käsikirjoittama Lumikuningatar oli aikanaan poikkeuksellisen suuri tuotanto, kokonaiskustannusten noustessa yli 6 miljoonaan markkaan. Elokuva voitti Jussi-palkinnon parhaasta visuaalisesta suunnittelusta (Reija Hirvikoski) ja musiikista (Jukka Linkola), ja elokuva valittiin myös Suomen Oscar-ehdokkaaksi. (Lähde: Koulukino)
Tietoa kasvattajalle
Taiteellisesti kunnianhimoinen Lumikuningatar on kotimaisen satuelokuvan kiistaton klassikko. Dialogin vähäisyys haastaa katsojan seuraamaan, mitä voimakkaat kuvat kertovat. Yltäkylläinen lavastus ja rohkea kuvaus eivät ole vuosien mittaan juuri vanhentuneet. Katsojalle on kuitenkin huomattavasti apua, jos H.C. Andersenin satu on entuudestaan tuttu muualtakin kuin Frozen-elokuvista.
Kerttu-niminen lapsi lähtee pelastamaan Lumikuningattaren sieppaamaa ystäväänsä, Kaita. Kertun matkaa kuvaavassa tarinassa korostuvat sadulle tyypilliset koettelemukset – yleensä epäluotettavat ja vaaralliset aikuiset. Myös Kertun ja Kain ystävyys on vaakalaudalla toisaalta Kertun kohtaamien houkutusten, toisaalta Kain vähitellen jäätyvän sydämen vuoksi.
Kerttu jää matkallaan milloin noidan, milloin taas maantierosvojen vangiksi. Ikätoverit kuitenkin auttavat Kerttua aina tavalla tai toisella. Periksiantamatonta ja järkkymättömän puhdassydämistä Kerttua voi hyvällä syyllä pitää tarinan sankarina.
Elokuvan ikärajan (7) sisältöperusteina ovat ahdistus ja väkivalta. Kerttu ja muutkin lapset joutuvat sadun kontekstissa kokemaan “lapsiin kohdistuvaa uhkaa, hieman pelottavia hahmoja ja äänitehosteita sekä vähäistä, epärealistista väkivaltaa” (lähde: KAVIn ikärajatietokanta).
Keskustelun tueksi
- Mitä Lumikuningatar haluaa? Miksi Kai on hänen lumoissaan?
- Millaisia esteitä Kerttu kohtaa matkallaan? Entä millaista apua hän saa?
- Onko Kerttu mielestäsi elokuvan sankari? Miksi? Millaisia sankarilta vaadittavia ominaisuuksia hänellä on?
- Miten Lumikuningatar on toteutettu elokuvassa? Mitkä muut seikat kuin puvustus ja maskeeraus vaikuttavat siihen, miltä hänen hahmonsa tuntuu?
- Onko Lumikuningattaren tarinassa mielestäsi jokin opetus? Mikä?
- Oletko nähnyt muita tulkintoja Andersenin sadusta esim. valkokankaalla tai balettinäyttämöllä? Millaisiin asioihin vuoden 1986 elokuva mielestäsi keskittyy?
Vinkki! Tutustu elokuvan taustoihin ja tulkintaan Koulukinon oppimateriaalin avulla.
Myönteiset sisällöt
Kiitos kommentistasi!
Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.
Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Lumikuningatar
Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Lumikuningatar
© Koulukino 2024