‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Lumikuningatar

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

H.C. Andersenin samannimiseen teokseen perustuva elokuva kertoo Kertun matkasta Kain luokse lumoavan Lumikuningattaren valtakuntaan. Lumikuningatar hamuaa viimeistä Vihreää Kiveä kruunuunsa voidakseen hallita koko maailmaa, mutta hän voi saavuttaa herruuden vasta Kain avustuksella. Ystävästään huolestunut Kerttu lähtee pitkälle ja vaarojen täyteiselle matkalle, löytääkseen ystävänsä tykö ja viedäkseen tämän takaisin kotiin. Kertun tarina muuttuu nuoren tytön kasvutarinaksi ja matkaksi aikuisuuteen.

Päivi Hartzellin ohjaama ja käsikirjoittama Lumikuningatar oli aikanaan poikkeuksellisen suuri tuotanto, kokonaiskustannusten noustessa yli 6 miljoonaan markkaan. Elokuva voitti Jussi-palkinnon parhaasta visuaalisesta suunnittelusta (Reija Hirvikoski) ja musiikista (Jukka Linkola), ja elokuva valittiin myös Suomen Oscar-ehdokkaaksi. (Lähde: Koulukino)

Tietoa kasvattajalle

Taiteellisesti kunnianhimoinen Lumikuningatar on kotimaisen satuelokuvan kiistaton klassikko. Dialogin vähäisyys haastaa katsojan seuraamaan, mitä voimakkaat kuvat kertovat. Yltäkylläinen lavastus ja rohkea kuvaus eivät ole vuosien mittaan juuri vanhentuneet. Katsojalle on kuitenkin huomattavasti apua, jos H.C. Andersenin satu on entuudestaan tuttu muualtakin kuin Frozen-elokuvista.

Kerttu-niminen lapsi lähtee pelastamaan Lumikuningattaren sieppaamaa ystäväänsä, Kaita. Kertun matkaa kuvaavassa tarinassa korostuvat sadulle tyypilliset koettelemukset – yleensä epäluotettavat ja vaaralliset aikuiset. Myös Kertun ja Kain ystävyys on vaakalaudalla toisaalta Kertun kohtaamien houkutusten, toisaalta Kain vähitellen jäätyvän sydämen vuoksi.

Kerttu jää matkallaan milloin noidan, milloin taas maantierosvojen vangiksi. Ikätoverit kuitenkin auttavat Kerttua aina tavalla tai toisella. Periksiantamatonta ja järkkymättömän puhdassydämistä Kerttua voi hyvällä syyllä pitää tarinan sankarina.

Elokuvan ikärajan (7) sisältöperusteina ovat ahdistus ja väkivalta. Kerttu ja muutkin lapset joutuvat sadun kontekstissa kokemaan “lapsiin kohdistuvaa uhkaa, hieman pelottavia hahmoja ja äänitehosteita sekä vähäistä, epärealistista väkivaltaa” (lähde: KAVIn ikärajatietokanta).

Keskustelun tueksi

  • Mitä Lumikuningatar haluaa? Miksi Kai on hänen lumoissaan?
  • Millaisia esteitä Kerttu kohtaa matkallaan? Entä millaista apua hän saa?
  • Onko Kerttu mielestäsi elokuvan sankari? Miksi? Millaisia sankarilta vaadittavia ominaisuuksia hänellä on?
  • Miten Lumikuningatar on toteutettu elokuvassa? Mitkä muut seikat kuin puvustus ja maskeeraus vaikuttavat siihen, miltä hänen hahmonsa tuntuu?
  • Onko Lumikuningattaren tarinassa mielestäsi jokin opetus? Mikä?
  • Oletko nähnyt muita tulkintoja Andersenin sadusta esim. valkokankaalla tai balettinäyttämöllä? Millaisiin asioihin vuoden 1986 elokuva mielestäsi keskittyy?

Vinkki! Tutustu elokuvan taustoihin ja tulkintaan Koulukinon oppimateriaalin avulla.

Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Lumikuningatar

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Lumikuningatar

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024