‹ Takaisin

Klassikkoarvio: Joulutarina

4-6
7-9
10-12
13-15
lämminhenkinen

Elokuvan synopsis

Satoja vuosia sitten sai alkunsa maailman suurin tarina… Syrjäisessä Lapin kylässä pieni Nikolas-poika menettää perheensä onnettomuudessa. Kyläläiset päättävät yhdessä pitää huolta yksin jääneestä pojasta. He sopivat, että kukin perhe ottaa Nikolaksen hoiviinsa vuodeksi kerrallaan. Kerran vuodessa – jouluna – Nikolaksen on muutettava uuteen kotiin. Nikolas haluaa osoittaa kiitollisuutta kyläläisille. Hän antaa joka vuosi perheiden pienimmille läksiäislahjoksi itse veistämiään leluja. Vuosien kuluessa pojasta huolehtineita perheitä on yhä enemmän ja pian lahjoja on jouluna lähes joka tuvan portailla. Kun kylää koettelevat nälkävuodet, on kyläläisten lähetettävä Nikolas erakoituneen puusepän Iisakin oppipojaksi. Iisakin ankarassa opissa Nikolas saa taidot, joiden avulla hän pystyisi valmistamaan ensistä hienompia lahjoja yhä nopeammin. Lapsia inhoava Iisakki kuitenkin kieltää Nikolakselta lahjojen tekemisen. Joululahjaperinne on vaarassa loppua lyhyeen. (Lähde: Ikärajat.fi)

Tietoa kasvattajalle

Kiiltokuvamainen satuelokuva kertoo lämpimästi joulupukin nuoruusvuosista, kiitollisuudesta ja hyväntahtoisuuden kauaskantoisista vaikutuksista.

Elokuvan alussa 7-vuotias Nikolas jää orvoksi. Menetys ja ikävä ovat tarinassa läsnä; Nikolas muistaa erityisesti kuollutta pikkusiskoaan joka joulu. Koko kylä päättää kasvattaa Nikolaksen yhdessä vuorovuosin, ja lasta kohdellaan sijaisperheissä lämpimästi ja rakastavasti.

Katovuonna kylässä ei riitä ruokaa Nikolakselle, joten tämä joutuu pelätyn ja pahansisuisen Iisakki-puusepän hoteisiin. Iisakki ojentaa Nikolasta kovin sanoin, uhkailee ja tukistaa, mutta toisaalta opettaa myös ammattinsa veistelemisestä innostuneelle pojalle. Vähitellen Iisakin ja Nikolaksen välille kasvaa turvallinen luottamus.

Nikolas varttuu aikuiseksi ja haluaa kaikin keinoin jatkaa lapsena luomaansa joululahjaperinnettä. Nikolaksen hahmossa epäitsekkyys, kiitollisuus ja antamisen ilo yhdistyvät iän myötä veitikkamaiseen luonteenlaatuun.

Keskustelun tueksi

  • Millä aikakaudella elokuva tapahtuu? Mitkä asiat siitä kertovat? Pohtikaa, mitkä asiat esimerkiksi elokuvan lavasteissa, puvustuksessa ja elintavoissa ovat historiallisia ja mitkä kuviteltuja.
  • Millaisia Nikolaksen lahjat ovat? Miksi hän antaa lahjoja? Onko joululahjoja aina ollut tapana antaa ja miksi niitä annetaan? Millaisia lahjoja itse toivot?
  • Joulutarina on joulupukin syntytarina. Syntytarinat ovat tyypillisiä supersankarielokuvissa – millaisia yhtäläisyyksiä supersankarien ja joulupukin välillä huomaat?
  • Miksi Iisakki on tyly ja pelätty? Oikeuttavatko Iisakin omat murheet hänen käytöksensä?
  • Miten tarina päättyy? Mitä sen jälkeen voisi tapahtua?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Klassikkoarvio: Joulutarina

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Klassikkoarvio: Joulutarina

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024