‹ Takaisin

Onnelin ja Annelin talvi

4-6
7-9
10-12
13-15

Elokuvan synopsis

Parhaat ystävykset, Onneli ja Anneli, ovat kaksi tavallista pikkutyttöä, ehkä vain vähän onnellisempia kuin useimmat muut, koska heillä on satumainen mahdollisuus asua kahdestaan omassa talossaan. Eräänä joulukuisena iltana heidän ikioman talonsa pihaan ajaa pieni, tuskin kenkälaatikon kokoinen auto, josta nousee ulos pikkuruinen Vaaksanheimon perhe. Vaaksanheimot ovat joutuneet kodittomiksi koska metsuri on kaatanut heidän kotipuunsa. He muuttavat väliaikaisesti Onnelin ja Annelin nukkekotiin asumaan, mutta pian selviää, että kaikilla isoilla ihmisillä ei olekaan hyviä aikeita Vaaksanheimojen suhteen.Tarinan salaperäisten yhteensattumien taustalla on tälläkin kertaa hyväntahtoinen rouva Ruusupuu. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Onnelin ja Annelin talvi on suvaitsevaisuuteen kannustava ja arvomaailmaltaan muita kunnioittava elokuva. Se sopii mainiosti keskustelun tueksi koteihin silloin, kun halutaan nostaa esiin syrjinnän ehkäisyyn ja toisia kunnioittavaan käytökseen liittyviä käytösmalleja. Isojen maailmassa pienellä voi olla pelottavaa ja vaikeaa, mutta yhteistyöllä ja toisten ihmisten avulla ongelmista selvitään.

Elokuvassa yhdistyvät taianomainen mielikuvitusmaailma ja realistinen, arkinen elämä. Pienuutta, erilaisuutta ja ulkopuolisuutta esitetään hyvin konkreettisinkin keinoin. Jännittävät kohtaukset on rakennettu pienillekin katsojille sopiviksi, ja myös puhuttu kieli on yksinkertaista ja selkeää.

Onnelin ja Annelin itsenäinen reippaus kannustaa lapsikatsojaa ja on omiaan lisäämään pystyvyyden tunnetta, sillä kertomus ei aliarvioi lasten kykyä toimia arjessa tai ongelmatilanteissakaan. Elokuvan tytöt voivat vaikuttaa stereotyyppisiltä röyhelöissään ja nukkeleikeissään, mutta Onneli ja Anneli ilmentävät kuitenkin monia erilaisia persoonallisuuspiirteitä, kuten aloitteellisuutta ja empatiakykyä. Lapsuuteen kuuluva kapinointi tulee esille lähinnä Putti Vaaksanheimon roolihahmossa. Lipsahtaapa isoksi haluavan Putin suusta pari perhanaakin.

Elokuvan kaikilla hahmoilla on selkeästi oma persoonallisuus, fyysinen olemus, historia ja kulttuuriperintö. Sen kautta on mahdollista pohtia, miten siedämme erilaisuutta ympärillämme. Onnelin ja Annelin talvi muistuttaa myös, että omaa käytöstään voi korjata ja pyytää anteeksi. Tarinan tärkein viesti on, että isojen tehtävänä on olla pienten puolella.

Keskustelun tueksi

  • Oletko auttanut jotakuta itseäsi pienempää viime aikoina? Oletko joskus itse tarvinnut apua isommaltasi?
  • Miksi Vaaksanheimot joutuivat jättämään kotinsa? Voiko jotain vastaavaa tapahtua ihmisille oikeassa elämässä? Aikuinen voi myös tutustua artikkeliin “Psykologi neuvoo: Näin kerrot pakolaisista lapsille” (Ilta-Sanomat 16.9.2015).
  • Voisiko kaikki elokuvassa tapahtuva olla totta? Millainen maailma olisi, jos lapset saisivat asua keskenään, tai mentäisiin pienet edellä, lasten ehdoilla?
  • Muistatko kirjoista tai elokuvista muita itsekseen asuvia lapsia? Onko esimerkiksi Peppi Pitkätossun elämä samanlaista kuin Onnelin ja Annelin?
  • Miksi Putti Vaaksanheimo halusi olla iso?
  • “Emmehän nyt vain ole vaivaksi”, murehti Vaaksanheimojen perheen isä alituiseen. Miksi arvelet hänen olleen siitä huolissaan?
  • Mitä Adele teki mielestäsi väärin? Milloin hän tajusi käyttäytyneensä huonosti? Miten hän pyysi anteeksi?
Kirjoittaja: Kaisa / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Onnelin ja Annelin talvi

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Onnelin ja Annelin talvi

Sopii lapsille

"Onnelin ja Annelin talvi ei ole sellainen koko perheen elokuva, joka viihdyttäisi myös aikuisia. Lapsiin se iskee täysillä. Sopii yhtä hyvin pojille kuin tytöillekin. "Se oli ihana kun siin oli niin paljon taikaa", totesi 7-vuotias katsoja."

Arvioijan ikä: 35

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 5© Koulukino 2024