‹ Takaisin

Muumien taikatalvi

4-6
7-9
10-12
13-15
lämminhenkinenselkeäsuosittelemmetoista kunnioittava

Elokuvan synopsis

Talvi tekee tuloaan Muumilaaksoon. Nuuskamuikkunen nostaa repun selkäänsä ja lähtee retkilleen, muumiperhe valmistautuu talviunille. Mutta tämä talvi on erilainen – Muumipeikko päättää pysytellä hereillä ja lähteä tutkimaan talven ihmeitä. Tuttujen lisäksi lumen peittämässä laaksossa vilisee monenlaisia vierailijoita. Kun Muumipeikko kuulee pimeimmän vuodenajan erikoisimmasta vieraasta, päättää hän tehdä kaikkensa, jotta vieras tuntisi itsensä tervetulleeksi. Vierasta kutsutaan nimellä Joulu ja hänen tuloonsa liittyy runsaasti salaperäisiä erityisvalmisteluja. Myös vieraan mukanaan tuomat lahjat houkuttelevat Muumipeikkoa. Koko perheen on oltava hereillä ja valmistauduttava Joulun tuloon!

Elokuva pohjautuu Tove Janssonin rakastettuun kirjaan Taikatalvi. (Lähde: Future Film)

Tietoa kasvattajalle

1980-luvun animaatiomateriaalista koottua muumielokuvaa värittää lämmin ja ystävällinen tunnelma. Elokuva etenee rauhallisesti niin kuvakerronnaltaan kuin äänimaailmaltaankin, ja tarinan episodimaista rakennetta on pienenkin katsojan helppo seurata.

Uteliaisuus, ihmetteleminen ja talven kiehtovuus ovat Muumien taikatalven tärkeitä teemoja. Muumipeikko lähtee ennakkoluulottomille tutkimusretkille muun perheen nukkuessa talviunta.

Muumien taikatalvi rakentuu joulun ympärille, vaikka muumit eivät oikeastaan edes tiedä, “kuka se Joulu oikein on”. Yhteisestä puuhaamisesta välittyy vahva yhteisöllisyys, ja kaikki ovat tervetulleita muumitalon joulunviettoon.

Herkän katsojan kanssa on hyvä varautua uhkaaviin susiin valkokankaalla. Surku-koira haluaa tavata uljaat sudet, kaukaiset sukulaisensa. Kohtaamisen hetkellä yhteistä säveltä ei kuitenkaan löydy, ja susien silmät hehkuvat punaisina ja valtavat kidat suurine hampaineen louskuttavat suoraan kohti katsojaa. Tilanne ratkeaa nopeasti parhain päin. Myös jännittävä, hiljainen Mörkö esiintyy elokuvassa pariin otteeseen.

 

Keskustelun tueksi

  • Mikä kohta elokuvasta jäi parhaiten mieleen? Mikä oli elokuvan hauskin kohta? Entä jännittävin? Oliko elokuvassa surullisia kohtia?
  • Miksi joulua juhlitaan? Mitä eri kodeissa tehdään jouluna? Entä sinun kodissasi?
  • Muumit eivät ole aiemmin kuulleetkaan joulusta; he arvelevat, että Joulu on henkilö, joka on tulossa kylään. Tiedätkö sinäkin sanoja, joiden merkityksestä et ole aivan varma?
  • Elokuvassa nähdään erilaisia tapoja nauttia talvesta. Muumit esimerkiksi vetäytyvät talviunille, Nuuskamuikkunen matkustaa etelään ja herra Virkkunen viettää reipasta ulkoilmaelämää. Mitkä olisivat omasta mielestäsi parhaita tapoja nauttia talvesta?
  • Suunnitelkaa ja toteuttakaa esimerkiksi talviolympialaiset tai metsäretki herra Virkkusen hengessä tai kokeilkaa kuusen koristelemista muumien tapaan.
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Muumien taikatalvi

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Muumien taikatalvi

Mahtava.

"Tää orava on kyllä suht ihana."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 8

Hieno. Tähän ei kyllästy.

"Tykkään edelleen siitä. Ne muumituotteet on tarkoitettu enemmän kouluikäisille ja 7-vuotiaista alkaen. Päiväkotilaisille se on aivan liian pelottava ja ahdistava. Ymmärsin tämän jo 6-vuotiaana ja pentuna. Paljon parempi kuin huono Riviera-versio."
Maria

Arvioijan ikä: 30

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 11© Koulukino 2024