Star Wars - Opas perheille

Star Wars: The Last Jedi (2017)
Miten nuorena Star Wars -fanituksen voi aloittaa? Moni päiväkoti-ikäinenkin voi olla intohimoinen harrastaja ja tuntea keskeiset hahmot ja kulkuneuvot valomiekoista puhumattakaan. Se ei kuitenkaan vielä vaadi alkuperäisten Tähtien sota -elokuvien katsomista.

Kaikki kaukaiseen galaksiin sijoittuva ei nimittäin ole samalla viivalla, kun valitaan lapselle sopivaa kirjaa, elokuvaa tai peliä. Hyvänä esimerkkinä toimivat alkuperäisen trilogian avausosa (Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo) ja esiosatrilogian kolmas elokuva (Star Wars: Episodi III – Sithin kosto). Molempien ikäraja on nykyisen kuvaohjelmalain mukaan 12, mutta elokuvat ovat tunnelmaltaan ja kuvastoltaan todella erilaiset. Uusi toivo on hyväntuulinen avaruusseikkailu, jossa uhkaavatkin tilanteet ratkeavat parhain päin. Sithin kosto puolestaan kertoo pimeän puolelle siirtyvän, katkeroituvan jediritarin tarinan laavaa, kuolonuhreja ja raivon kyyneliä säästämättä.

Pelkkä ikäraja ei siis vielä kerro kovin tarkasti, millaista sisältöä on odotettavissa. Elokuvaan kannattaa aina tutustua etukäteen mahdollisimman hyvin ja lapsen parasta yksilöllisesti harkiten. Nuoren padawanin kasvattaja voi käyttää tukenaan esimerkiksi yhdysvaltalaisen mediakasvatusportaali Common Sense Median seikkaperäistä ikäsuositusopasta Tähtien sodan maailmaan. Sivusto neuvoo aloittamaan vekkuleista animaatioversioista ja turvallisista peleistä. Myös kuvakirjojen tutkiminen yhdessä on mukavaa puuhaa ja auttaa lasta pääsemään osaksi fanikulttuuria. Näistä mediateksteistä voi edetä vähitellen alkuperäisiin elokuviin, satiiriversioihin ja jännittävämpiin peleihin.

Star Wars: The Last Jedi (2017)

Monelle tulee yllätyksenä alkuperäistrilogian ikäraja 12. Joistakin kodeista saattaa löytyä vaikkapa VHS-kasetti, jonka kannessa komeilee vanha ikärajamerkintä K7. Ero seitsemän ja kahdentoista välillä voi tuntua suurelta, mutta sille on selitys. “Ahdistavuuden merkitys korostuu nykyisessä ikärajajärjestelmässä voimakkaasti aikasempaan verrattuna”, kertoo ikärajoista vastaavan Kansallisen audiovisuaalisen instituutin eritysasiantuntija Teppo Esko. Samasta syystä muun muassa monet aiemmin kaikille sallitut Disney-klassikot ovat saaneet ikärajan 7.

“Ahdistusta voivat aiheuttaa esimerkiksi uhkaavia tai käsittämättömiä asioita tai hahmoja esittävät kuvaukset tai tilanteet joissa on onnettomuuden, väkivallan tai kuoleman uhkaa, jännitys- ja kauhuelementtejä, väkivaltaa ja sen seurauksia tai yliluonnollisia asioita. Pikkulapsilla ahdistuksen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi voimakkaat tehosteet tai oudot hahmot. Ahdistusta voivat aiheuttaa myös lapsen universaaleja pelkoja käsittelevät kuvaukset tai tilanteet, kuten pimeä, eksyminen, yksin jääminen tai läheisen menettäminen. Isommilla lapsilla mörköhahmoja ahdistavampaa on ulkoisesti normaalilta näyttävä paha, kuten esimerkiksi onnettomuudet, sota, väkivalta, tai rikokset. Ahdistusta voi aiheuttaa myös vaaran uhka tai ennakointi.” (Ikärajat.fi-palvelu)

Eskon mukaan mahdollisimman moni vanhakin elokuva kannattaa luokitella uudelleen nykyisten ikärajakriteerien perusteella. “Silloin niiden ikäraja vastaisi paremmin nykyisiä käsityksiä haitallisista sisällöistä.” Esko myös kannustaa noudattamaan ikärajoja kotiteatterinkin hämärässä. “Kuvaohjelmaluokittelijoiden antamat ikärajat ovat aina vakavia varoituksia siitä, että kuvaohjelmassa on sisältöä, joka on omiaan vaikuttamaan haitallisesti lapsen kehitykselle.”

Media-avaimen toimitus

Lue myös: Media-avaimen klassikkoarviossa Tähtien sota



© Koulukino 2024