Vinkit sopivan jännittävään leffailtaan

Kuva elokuvasta Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille (2016)
Keräsimme eri-ikäisille katsojille sopivia elokuvatärppejä Halloweenin, kekrin ja pyhäinpäivän leffailtoihin.

Elokuvat tarjoavat turvallisen areenan, jolla katsoja voi käydä läpi erilaisia tunteita. Mikä sopii yhdelle, ei kuitenkaan välttämättä sovi toiselle: jännitys voi kutkuttaa mutta myös ahdistaa, ja hirviö voi kiehtoa mutta myös pelottaa. Tunne siis lapsesi ja tutustu elokuviin etukäteen mahdollisuuksien mukaan.

Pienimpiä lapsia pelottavat tavallisesti oudot hahmot kuten vaikkapa Mörkö. Yli viisivuotiaat pelkäävät jo enemmän asioita, joita oudot hahmot tekevät ja tilanteita, joihin elokuvan henkilöt joutuvat. Iän myötä pelot alkavat liittyä yhä enemmän asioihin, jotka voisivat oikeasti tapahtua, kuten sotaan, erilaisiin katastrofeihin ja läheisen menettämiseen.

Viisi jännitykseen ja kauhuun liittyvää vinkkiä eri-ikäisten lasten vanhemmille:

  • Muista, että omat tunteesi vaikuttavat. Varsinkin pieni lapsi etsii tulkintaa näkemälleen vanhemman reaktioista. Jos lapsesi on säikähtänyt näkemäänsä, tarjoa läheisyyttä ja juttuseuraa.
  • Se ei tapahdu oikeasti, mutta voi silti pelottaa. Alle kouluikäisen voi olla vaikea erotella todellista ja kuviteltua, kun hän eläytyy vahvasti elokuvaan. Animaatioelokuva on usein näyteltyä elokuvaa turvallisempi valinta, sillä animaation avulla katsojan on helpompi muistaa, että nähty ei tapahdu oikeasti.
  • Loppu hyvin, kaikki hyvin. Monet pikkukoululaiset pystyvät jo sietämään pitkäkestoista jännitystä, ja jotkut innostuvat myös kauhuelementeistä – kunhan loppu on onnellinen. Myös elokuvan humoristinen ote voi keventää katsomiskokemusta sopivasti.
  • Rajoja saa rikkoa, mutta siihen ei pidä pakottaa. Murrosikää lähestyttäessä on tavallista, että oman uskalluksen rajoja aletaan kokeilla trillerin, kauhun ja kummitusjuttujen avulla. Lapselle kannattaa muistuttaa, että liian pelottavalta tuntuvien juttujen katselusta saa aina kieltäytyä. Kaveriporukassa voi vaikka ehdottaa muuta katsottavaa.
  • Tartu klassikoihin. Kiinnostus kauhukulttuuriin on nuorten keskuudessa varsin tavallista. Se liittyy usein kehitysvaiheeseen ja on vaaratonta, vaikka sisällöt näyttävät hurjilta. Jos olet itse innostunut kauhuelokuvista, voit katsoa klassikoita myös yhdessä teini-ikäisen lapsesi kanssa.

Kuva elokuvasta Bamse ja noita-akan tytär (2016)

Leffatärpit:

  • Leikki-ikäisille: Bamse ja noita-akan tytär (2016). Ikäraja: S. Maailman vahvimman nallen seikkailut vievät eläimet jännittävään noitametsään. Noita-akan tytär Lotta osaa taikoa, mutta on kuitenkin ihan kiltti.
  • Koululaisille: Lego Batman -elokuva (2017). Ikäraja: 7. Vauhdikkaassa palikkakomediassa Jokeri, Lepakkomiehen arkkivihollinen, onnistuu houkuttelemaan Gotham Cityyn joukon kaikkien aikojen karmivimpia pahiksia Godzillasta Voldemortiin.
  • Varhaisnuorille: Kubo ja samuraiseikkailu (2016). Ikäraja: 7. Japanilaisista myyteistä ja kansantaruista ammentava seikkailuelokuva kertoo rohkeudesta, päättäväisyydestä, kummituksista ja edesmenneistä sukulaisista.
  • Nuorille: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille (2016). Ikäraja: 12. Neiti Peregrinen luona asuvilla lapsilla on monenlaisia ihmeellisiä voimia. Omintakeisessa fantasiaelokuvassa pohditaan muun muassa ihmisyyttä ja hirviömäisyyttä.

Tutustu myös aiemmin koottuihin jännittäviin leffatärppeihimme!

Media-avaimen toimitus

 © Koulukino 2024