Iik! Viisi vinkkiä sopivan jännittävään leffailtaan

Kuva elokuvasta Coraline ja toinen todellisuus (2009)
Elokuvat tarjoavat turvallisen areenan, jolla katsoja voi käydä läpi erilaisia tunteita. Mikä sopii yhdelle, ei kuitenkaan välttämättä sovi toiselle: jännitys voi kutkuttaa mutta myös ahdistaa, ja hirviö voi kiehtoa mutta myös pelottaa.

Tunne siis lapsesi ja tutustu elokuviin etukäteen mahdollisuuksien mukaan. Pienimpiä lapsia pelottavat tavallisesti oudot hahmot kuten vaikkapa Mörkö. Yli viisivuotiaat pelkäävät jo enemmän asioita, joita oudot hahmot tekevät ja tilanteita, joihin elokuvan henkilöt joutuvat. Iän myötä pelot alkavat liittyä yhä enemmän asioihin, jotka voisivat oikeasti tapahtua, kuten sotaan, erilaisiin katastrofeihin ja läheisen menettämiseen.

Viisi jännitykseen ja kauhuun liittyvää vinkkiä eri-ikäisten lasten vanhemmille:

  • Muista, että omat tunteesi vaikuttavat. Varsinkin pieni lapsi etsii tulkintaa näkemälleen vanhemman reaktioista. Jos lapsesi on säikähtänyt näkemäänsä, tarjoa läheisyyttä ja juttuseuraa.
  • Se ei tapahdu oikeasti, mutta voi silti pelottaa. Alle kouluikäisen voi olla vaikea erotella todellista ja kuviteltua, kun hän eläytyy vahvasti elokuvaan. Animaatioelokuva on usein näyteltyä elokuvaa turvallisempi valinta, sillä animaation avulla katsojan on helpompi muistaa, että nähty ei tapahdu oikeasti.
  • Loppu hyvin, kaikki hyvin. Monet pikkukoululaiset pystyvät jo sietämään pitkäkestoista jännitystä, ja jotkut innostuvat myös kauhuelementeistä – kunhan loppu on onnellinen. Myös elokuvan humoristinen ote voi keventää katsomiskokemusta sopivasti.
  • Rajoja saa rikkoa, mutta siihen ei pidä pakottaa. Murrosikää lähestyttäessä on tavallista, että oman uskalluksen rajoja aletaan kokeilla trillerin, kauhun ja kummitusjuttujen avulla. Lapselle kannattaa muistuttaa, että liian pelottavalta tuntuvien juttujen katselusta saa aina kieltäytyä. Kaveriporukassa voi vaikka ehdottaa muuta katsottavaa.
  • Tartu klassikoihin. Kiinnostus kauhukulttuuriin on nuorten keskuudessa varsin tavallista. Se liittyy usein kehitysvaiheeseen ja on vaaratonta, vaikka sisällöt näyttävät hurjilta. Jos olet itse innostunut kauhuelokuvista, voit katsoa klassikoita myös yhdessä teini-ikäisen lapsesi kanssa.

Elokuvatärpit:

Leikki-ikäisille:

Pikkukummitus Lapanen ja setä Riukuliini (Ruotsi 2011)
Ikäraja: S
Pikku-Anna haluaa nähdä viisi suosikkielokuvaansa kummitus Lapasesta. Setä Riukuliini pelkää kummituksia, joten hän ei uskalla katsoa elokuvia, vaikka Pikku-Anna sanoo että ne eivät ole ollenkaan pelottavia. Lyhyistä tarinoista koostuva elokuva käsittelee pelkäämistä pehmeästi eri näkökulmista.
Katso traileri tästä
Lisää elokuvasta Koulukinon sivuilla

Eskarilaisille ja pienille koululaisille:

Monsterit Oy (Yhdysvallat 2001)
Ikäraja: K7
Elokuvan värikkäät ja mielikuvitukselliset hirviöt tuottavat asuinkaupungilleen sähköä pelottelemalla lapsia. Ammattimainen pelottelu kysyy hirviöiltä kuitenkin rohkeutta, sillä mikään ei ole heistä niin pelottavaa kuin – lapset.
Katso traileri tästä

Alakoululaisille:

Wallace & Gromit: Kanin kirous (Iso-Britannia 2005)
Ikäraja: S
Kylän suuri vihanneskilpailu on ovella, ja Wallacen ja Gromitin tuholaistorjuntapalvelun ansiosta kasvimailla kukoistaa poikkeuksellisen komeita palkintoporkkanoita, kun hurja kasvissyöjähirviö alkaa terrorisoida puutarhoja. Hilpeä vaha-animaatio ammentaa klassikoista kuten Jekyll & Hyde, King Kong ja Kaunotar ja hirviö.
Katso traileri tästä
Lisää elokuvasta Koulukinon sivuilla

E.T. (Yhdysvallat 1982)
Ikäraja: K7
Koskettavassa tieteisklassikossa kymmenvuotias Elliott ystävystyy Maahan eksyneen avaruusolennon kanssa ja antaa tälle nimen E.T. – ”Extra-Terrestrial”. Kun amerikkalaislähiössä juhlitaan halloweenia, yrittää lapsijoukko auttaa olentoa palaamaan kotiin huomiota herättämättä.
Katso traileri tästä

Varhaisnuorille:

Coraline ja toinen todellisuus (Yhdysvallat 2009)
Ikäraja: K7
11-vuotias Coraline löytää kotoaan salaperäisen, umpeen muuratun oven ja sen takaa toisen maailman. Rinnakkaistodellisuus tuntuu aluksi hienolta, mutta kun Coraline haluaa palata takaisin omaan kotiinsa oikeiden vanhempiensa luokse, valeäiti yrittää pitää hänet ikuisesti luonaan. Coralinen on luotettava itsepäisyyteensä ja rohkeuteensa pelastaakseen itsensä, oikeat vanhempansa ja joukon aavelapsia. Elokuva perustuu Neil Gaimanin kirjaan Coraline varjojen talossa.
Katso traileri tästä
Lisää elokuvasta Koulukinon sivuilla

Teini-ikäisille:

Beetlejuice (Yhdysvallat 1988)
Ikäraja: K12
Nuoripari kuolee yllättäen ja palaa kotiin kummituspariskuntana. Talon uusista asukkaista he eivät kuitenkaan pääse eroon kummittelemalla, vaan apuun on kutsuttava hörhöaave nimeltä Beetlejuice. Railakas kauhukomedia edustaa omintakeisesta tyylistään tunnetun ohjaaja-käsikirjoittaja Tim Burtonin (Saksikäsi Edward, Mars hyökkää!, Big Fish, Frankenweenie) varhaisempaa tuotantoa.
Katso traileri tästä

Anselmi, nuori ihmissusi (Suomi 2014)
Ikäraja: K12
15-vuotias Anselmi havahtuu kehossaan tapahtuviin muutoksiin 1980-luvun Pohjanmaalla. Äiti on kadonnut hämärissä olosuhteissa Anselmin ollessa vauva. Anselmi alkaa selvittää äitinsä kohtaloa ymmärtääkseen, mikä hänestä itsestään on tulossa.
Katso traileri tästä
Lisää elokuvasta Koulukinon sivuilla

Heli Metsätähti / Media-avaimen toimitus© Koulukino 2024