Elokuvien tarjoamat ihmissuhdemallit kannustavat peilaamaan omia kaveritaitoja

Elokuva voi toimia eräänlaisena simulaationa, jossa katsoja pääsee turvallisesti kokemaan erilaisia tilanteita ja persoonallisuuksia. Elokuvaelämyksestä kannattaakin aina jutella yhdessä, ja nuorelle katsojalle voi antaa pienen pohdintatehtävän jo elokuvan ajaksi: Onko joku elokuvan henkilöistä esimerkiksi erityisen hyvä tai huono ystävä? Onko elokuvassa hahmoa, jonka itse haluaisimme ystäväksemme? Mihin ystäviä tarvitaan ja miten niitä saa? Millainen on hyvä ystävä?
Ystävyyttä voi olla monenlaista, ja myös keskenään erilaiset tyypit voivat olla parhaat ystävät. Lisää elokuvien myönteisiä ihmissuhdemalleja löydät Media-avaimesta! Alle on koottu kahdeksan erilaista hyvän ystävän mallia viime vuosien lastenelokuvista. Mitä ominaisuuksia itse arvostamme ystävässä eniten? Entä millaisia ystäviä olemme toisille?
Kaikkien kaveri: Maija Mehiläinen
(Australia/Saksa 2014), ikäraja S
Maija on iloinen ja energinen mehiläinen, joka ystävystyy seikkailuillaan ennakkoluulottomasti monien uusien ja erikoistenkin ötököiden kanssa. Maijan paras ystävä on maltillinen ja varautunut Ville.
Avulias: Onneli ja Anneli -elokuvat
(Suomi 2014-2018), ikäraja S
Onneli ja Anneli ovat parhaat ystävät, jotka asuvat kaksin omassa, nukkekotimaisessa pikku talossaan. Ystävyyttä leimaavat luottamus ja arkinen avuliaisuus.
Kärsivällinen: Viiru ja Pesonen -elokuvat
(Ruotsi 1999-2009, Saksa 2014-2018), ikäraja S
Vanha ukko Pesonen ja Viiru-kissa joutuvat usein etsimään kompromisseja, jotta elämä sujuisi sopuisasti. Yksi Pesosen parhaista puolista onkin kärsivällisyys nuorta ja herkästi innostuvaa Viirua kohtaan.
Iloinen: My Little Pony elokuva
(Kanada/Yhdysvallat 2017), ikäraja 7
Equestrian ponikuusikon jokaisella hahmolla on omat vahvuutensa jotka täydentävät toisiaan. Pinkie Pie on joukon ilopilleri – joskus rasittavuuteen asti. Iloinen asenne vie kuitenkin pitkälle ja on tarpeen erityisesti silloin, kun ystävillä on mieli maassa ja toiveikkuus hukassa.
Reilu: Supermarsu
(Suomi 2018), ikäraja S
Emilia ja Simo ovat hyvät ystävät. Mutta Simo ei ole luokan suosituin lapsi, ja välillä ryhmäpaine ottaa Emiliasta vallan. Emilialle on kuitenkin tärkeää korjata mokansa. Hän haluaa, että kaikkia kohdellaan reilusti. Aina aikuiset eivät huomaa tai halua kuunnella lasta – silloin tarvitaan hyvää ystävää!
Vastakohta: Trolls
(Yhdysvallat 2016), ikäraja 7
Eloisa optimisti Poppy ja elämäntapamurjottaja Risu ajautuvat pelastusoperaatioon ja ystävystyvät vähitellen sen aikana. Lopulta vastakohdat täydentävät ja tukevat toisiaan: Poppy ja Risu tuovat esiin toinen toisensa parhaat puolet.
Kannustaja: Ballerina
(Kanada/Ranska 2016), ikäraja 7
Félicien suurin unelma on tanssia Pariisin Oopperassa. Ankara tanssimaailma vaatii Félicieltä paljon – mutta hänellä on aina tukenaan hyvä ystävänsä, väsymätön kannustaja Victor.
Itsevarma: Zootropolis – eläinten kaupunki
(Yhdysvallat 2016), ikäraja 7
Judy on eläinten metropolin ensimmäinen jänispoliisi, eikä häntä pysäytä mikään. Samaa ennakkoluulotonta itsevarmuutta edellyttää myös Judyn ja Nick-ketun – luontaisten vihollisten – välisen ystävyyden lujittuminen.
© Koulukino 2023