Kahdeksan faktaa ikärajoista
1. Ikärajan antaa aina tehtävään koulutettu henkilö. Elokuvien ja pelien ikärajat perustuvat suomalaiseen kuvaohjelmalakiin. Arvioinnissa käytetään kolmeakymmentäseitsemää, tutkimustietoon perustuvaa kriteeriä, joihin voit tutustua täällä.
2. Ikärajat kertovat kuvaohjelman mahdollisesta haitallisuudesta tietyn ikäisille. Ikärajat eivät kerro elokuvan tai pelin aiheesta. Ikärajasta ei ilmene myöskään, kenelle kuvaohjelma on suunnattu tai sopisi parhaiten – ikäraja ei ole suositus.
3. Ikärajoista voidaan joustaa. Jokainen lapsi ja nuori on yksilö – sinä itse tunnet parhaiten lapsesi ja hänen valmiutensa. Elokuvan ikärajasta voidaan joustaa 1-3 vuotta silloin, kun lapsi on aikuisen seurassa. Tutustu elokuvaan etukäteen! Ikärajat perustuvat kasvatuspsykologiseen keskivertolapseen, mutta vaikkapa kauhuelokuva voi olla hyvin erilainen kokemus elokuvia harrastavalle ja saman ikäiselle ensikertalaiselle. Niinpä vain lapsen hyvin tunteva aikuinen voi tehdä päätöksen ikärajoista joustamisesta. Ikäjoustoa ei tulisi käyttää lainkaan esimerkiksi opetus- tai muissa lapsiryhmissä, joissa on lapsimäärään nähden vain yksi tai muutama aikuinen.
4. Elokuvissa ikärajojen sisältökategorioita on neljä: väkivalta, seksi, päihteet ja ahdistus. Esimerkiksi alastomuus, kiroilu tai rikollisuus eivät sellaisenaan vaikuta ikärajaan. Ikärajasisällöistä voit lukea lisää Kavin Ikärajat-sivulta. Elokuvassa voi esiintyä vaikka kaikkia neljää sisältökategoriaa, mutta ikärajaluokittelija valitsee kategorioista kaksi painavinta, jotka näkyvät esimerkiksi dvd-levyn kannessa tai televisio-ohjelman alussa. Vaikkapa päihteiden käytöstä ja ahdistuksesta K12-merkinnän saanut peli voi siis sisältää myös K12-väkivaltaa tai -seksiä.
5. Uutisilla ei ole ikärajaa. Esimerkiksi ajankohtaisohjelmille, uutisille ja urheilu- tai konserttilähetyksille ei anneta ikärajoja. Mainoksiakaan ei luokitella, ellei ole kyse elokuvan, televisio-ohjelman tai pelin trailerista. Televisioyhtiöiden “vedenjakajasopimuksen” mukaan yli 16-vuotiaille sallittuja ohjelmia voidaan esittää vasta iltayhdeksän jälkeen, mutta luokittelemattomia ohjelmia, kaikille sallittuja sekä K7- ja K12-merkittyjä ohjelmia voidaan esittää mihin aikaan vain.
6. Elokuvat ja pelit arvioidaan aina kokonaisuutena, ei yksittäisten kohtausten perusteella. Ikäraja annetaan voimakkaimmaksi arvioidun sisällön perusteella. Niinpä esimerkiksi väkivaltaisesta sisällöstä K16-merkinnän saanut elokuva saattaa sisältää myös vaikkapa K12-seksiä.
7. Ikärajoista voi valittaa. Onko elokuvan tai pelin ikäraja mielestäsi liian korkea tai liian matala? Annetusta ikärajasta voi tehdä tarkistuspyynnön Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskukselle tällä lomakkeella. Ikärajat.fi-sivustolla voit seurata myös uutisia tarkistetuista ikärajoista.
8. Pelkät ikärajat eivät suojele. Elokuvateatterin ovella voidaan käännyttää liian nuoria katsojia, mutta kotona tai kaverilla ikärajojen noudattamista ei välttämättä valvota. Lisäksi netti ja suoratoistopalvelut tarjoavat luokittelematonta sisältöä kenelle tahansa. Pelkät ikärajat eivät siis suojele lapsia tai nuoria – medialukutaito ja turvallinen keskusteluympäristö aikuisen kanssa ovat ratkaisevan tärkeitä.
Media-avaimen toimitus
Linkkivinkit:
- kavi.fi/ikarajat
- KAVI: Tietoa ikärajoista -esite
- PEGI – Pan European Game Information
- “Pelien ikärajat – tarpeellista vai turhaa vouhotusta?”
© Koulukino 2024