Myyrän matkassa ensimmäisellä elokuvateatteriretkellä

Myyrä eläintarhassa. Kuva kooste-elokuvasta Täältä tulee Myyrä (2011).
Elokuvat ilahduttavat myös taaperoikäisiä. Leffafanin uran voi aloittaa jo varhain perheen pienimmille sopivissa näytöksissä, esimerkiksi Annantalon Naperokinossa Helsingissä tai Keski-Suomen Elokuvakeskuksen Minikinossa Jyväskylässä.

Kirjastojen satutuntihuoneisiin ja vastaaviin tiloihin rakennettujen elokuvateatteriympäristöjen lisäksi taaperot pääsevät kokemaan elokuvan taikaa myös ihan oikeissa elokuvateattereissa. Koulukinon tuottaja Marjo Kovanen testasi 2-vuotiaan poikansa kanssa Myyrä-animaationäytöksen perinteikkään arvokkaassa Orion-elokuvateatterissa Helsingissä.

Rakastetun Myyrän 60-vuotisjuhlien kunniaksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin elokuvateatterissa Orionissa näytettiin seitsemän lyhytelokuvan kooste, jossa Myyrä nähtiin muun muassa kesyttämässä leijonaa, lentämässä raketilla ja autoilemassa. Alle kolmevuotias poika on suuri Myyrä-fani ja hän oli etukäteen innoissaan elokuvateatteriretkestä. Teatterin hieno art deco -aula herätti ihmetystä ja jo siinä riitti hämmästeltävää ja tutkittavaa ennen elokuvan alkamista.

Elokuvasaliin mentäessä valitsimme paikat keskeltä ja pärjäsimme hyvin ilman istuinkoroketta, vaikka niitä oli esimerkillisesti tarjolla. Kun kengät otettiin pois, pehmeälle penkille oli kiva käpertyä mukavaan asentoon. Elokuvanäytöksen järjestäjän alkusanat toivottivat kaikki lämpimästi tervetulleeksi. Pienten käsien taputusten säestämänä isolle valkokankaalle heijastui tuttu hahmo, joka sai pojan hihkaisemaan innosta. Elokuvan alkaessakaan valot eivät sammuneet kokonaan, vaan elokuvateatteriin jäi mukava hämärä, jossa näkisi tarvittaessa vaikka ottaa isää tai äitiä kädestä ja kaivaa eväsrusinat esiin.

Osa lyhytelokuvapaketin elokuvista oli meille ennestään tuttuja ja ne tuntuivatkin herättävän eniten innostusta ja tunnistamisen riemua. Muualtakin yleisöstä kuului hihkumista, naurua ja tuttujen kohtausten kommentointia. Pienet katsojat todella eläytyivät vuosien 1963–1970 animaatiotaiteeseen. Missään vaiheessa ei pelottanut liikaa, ja Myyrä eläintarhassa -jakson leijonakin (joka on kotona katsoessa ollut aika hurja) oli nyt sopivan jännittävä. Jännitystä helpottikin selvästi hahmon ja tarinoiden tunteminen etukäteen. Tunnin mittainen näytös oli juuri sopiva: lapsi jaksoi keskittyä ja eläytyä koko näytöksen ajan. Näytöksen loputtua piti vielä vähän tutkia jännittävää elokuvateatterisalia.

Ensimmäinen yhteinen elokuvateatterikokemuksemme oli niin vaikuttava, että illalla lapsi halusi vielä palata elämyksen pariin lukemalla Myyrä ja auto -kirjaa. Tarina oli yksi valkokankaalla nähdyistä. Lähtemätön vaikutus ilmeni myös seuraavaan kerran elokuviin mennessämme – lapsi ilmoitti menevänsä katsomaan jälleen Myyrää! Onneksi Kikattava Kakkiainen osoittautui yhtä hyväksi. Näistä ensimmäisistä onnistuneista hyvän mielen elokuvateatterikokemuksista on helppo jatkaa elämyksellistä elokuvaharrastusta.

Marjo Kovanen

Linkkivinkit:
Ensimmäistä kertaa elokuviin! Media-avain kokosi joukon täsmävinkkejä, joiden turvin voit lähteä elokuviin pienen lapsen kanssa
Orionin Pikkukino-näytökset 11.9.2016 alkaen© Koulukino 2023