Media-avain suosittelee! Poimintoja vuoden 2023 ensi-illoista lapsille, nuorille ja perheille

UFO Sweden. Kuva: SF Studios
Vuoden parhaiden elokuvien joukossa on kunnianhimoisia animaatioita, tanssitaisteluita, scifiä ja kirjafilmatisointeja.

Animaatioita pienille ja isoille

Kolme iloista rosvoa (Norja 2022, ikäraja S) on yllättävänkin uskollinen tulkinta Thorbjörn Egnerin rakastetusta lastenkirjasta. Rosvot tunaroivat rauhallisessa ja selkeässä animaatiossa erityisesti kaapatessaan naisihmisen taloudenhoitajakseen, mutta kaikki selviää lopulta avoimen ystävällisyyden avulla, ja rosvoista sukeutuu kunnon kansalaisia. 

Muumipeikko ja pyrstötähti (Suomi, Japani, Alankomaat 1992/2022, ikäraja S) on suomalais-japanilais-alankomaalaisen 90-luvun animaation “uudistettu laitos”, jossa kuva ja ääni on paranneltu pieteetillä vastaamaan tämän päivän esitysteknisiä tarpeita. Myös elokuvan dubbaus on uusi. Tove Janssonin alkuperäistarina, hurmaava katastrofiseikkailu, on aina vain ajankohtaisempi. Fantasiaelokuva pohdiskelee lapsentasoisesti uusien ja pelottavienkin tilanteiden kohtaamista ja vakuuttaa, että aikuisten tehtävänä on taata lasten turvallisuus. 

Kuva elokuvasta Muumipeikko ja pyrstötähti. (c) Moomin Characters Animation, Dennis Livson, Kindernet

Myönteisen kannustava ja värikylläinen Elemental (Yhdysvallat 2023, ikäraja S) tarjoaa monitasoista pohdiskelua mm. yhteisöistä, kulttuureista ja sukujuurista, mutta sopii silti myös pienille katsojille. Disney-Pixarin animaatiotarinan ytimessä on vaihteeksi romanttinen rakkaustarina.

Vuonna 2023 valkokankailla nähtiin myös lukuisia kunnianhimoisia animaatioita, jotka sopivat parhaiten isoille koululaisille ja teineille. Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem (K7) on vekkuli ja visuaalisesti reippaan rujo versio 90-luvun sankarikilppareista. Lähes sata vuotta vanhaa arkistomateriaalia ja minimalistista animaatiota yhdistelevä Titina (S) kertoo pohjoisnapaa valloittavasta retkikunnasta ja ilmalaivainsinöörin mukana kulkevasta terrieristä. Supersankaritarinan jatko-osa Spider-Man: Across the Spider-Verse (K12) on huimaavan värikäs multiversumiseikkailu. Jokaisen filmihullun katselulistalle kuuluu Hayao Miyazakin rehevä fantasia Poika ja haikara (K12). Japanista tulee myös riemastuttava, klassikkomangaan perustuva urheiluelokuva ja nuoruuskuvaus The First Slam Dunk (K7). 

Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem. (c) Paramount Pictures

Näytelmäelokuvissa pohditaan pelimaailmaa, itseluottamusta, madonreikiä ja rakkautta

Ruotsalaisista Lasse-kirjoista ja –elokuvista tuttu pikkuveli Håkan sukeltaa pelaamiseen lasten arjessa Håkan Bråkan -elokuvassa (K7). Pelaamista käsittelee myös kotimainen Risto Räppääjä ja villi kone (S). Molemmat elokuvat ovat lastenkirjoihin perustuvia komedioita, mutta lähestymistapa pelikulttuuriin on erilainen. Media-avain suosittelee katsomaan molemmat elokuvat ja vertailemaan näkökulmia yhdessä!  

Norjalainen Dancing Queen (K7) kannattaa katsoa jo siksi, että meillä nähdään lasten draamaelokuvia vielä melko harvoin. Tanssielokuvan ote on iloinen ja elämänmyönteinen, vaikka tarinassa ei kaihdeta vaikeitakaan aiheita.

Vuoden 2023 näkyvin elokuva Barbie (K7) on värikäs ja komediallinen matka, jonka varrella tarkastellaan sukupuolten tasa-arvoa ja epätäydellistä maailmaa. Barbie on houkutellut elokuvateattereihin useita sukupolvia ja pieniäkin katsojia. Yhteiset pohdinnat elokuvan jälkeen kannattavat katsojan iästä riippumatta! Keskusteluvinkit voi napata Media-avaimen arviosta. Elokuvan kyytipojaksi sopivat vaikkapa ohjaaja Greta Gerwigin mainitsemat klassikkomusikaalit Pariisin lumoissa (An American in Paris, 1951) ja Laulavat sadepisarat (Singin’ in the Rain, 1952). 

Hiljainen tyttö. Kuva: Future Film

UFO Sweden (K12) pokkasi nuorten raadin palkinnon Oulun kansainvälisellä lasten- ja nuortenelokuvien festivaalilla, eikä suotta. Lämminhenkinen, Stranger Things –sarjan estetiikkaakin hyödyntävä scifi-elokuva tarjoaa aikapoimuja, ystävyyttä ja kauhuelementtien sijaan nahistelua yhdistystoiminnan kahvipöydässä. Vakavampaa sävyä edustaa Junior Finlandia –palkitun nuortenromaanin filmatisointi Valoa valoa valoa (K12), joka on riipaiseva tarina nuoruudesta, ensirakkaudesta ja osattomuudesta. 

Yksi vuoden hienoimmista elokuvaensi-illoista on irlantilainen (ja samalla iirinkielinen) Hiljainen tyttö (K7), koskettava kertomus rakkauden ja hyväksynnän ihmeitä tekevästä voimasta.© Koulukino 2024