‹ Takaisin

Håkan Bråkan

4-6
7-9
10-12
13-15
onnistumisen kokemuksia

Elokuvan synopsis

Håkan Bråkan (Silas Strand) jää – ainakin omasta mielestään – maailman tylsimmän lastenvahdin Amandan (Yussra El Abdouni) hoiviin siksi aikaa, kun hänen vanhempansa matkustavat Håkanin Karin-äidin (Sissela Benn) työpaikan edustustilaisuuteen. Ajankohta on Håkanille huono, sillä käsillä on vuoden tärkeimmän tietokonepelin turnaus. Håkanin onkin paettava Amandan luota päästäkseen osallistumaan peliin. Sarja vauhdikkaita sattumuksia johtaa Håkanin törmäyskurssille petollisen murtovaraskaksikon kanssa ja tuota pikaa kyseessä ei ole enää pelkkä peli. Håkanin neuvokkuuden varassa on paitsi hänen omansa, myös koko naapuruston kohtalo!
Hurmaava Håkan Bråkan jatkaa ruotsalaisten Lasse (Sune) -perhe-elokuvien sarjaa. (Lähde: Atlantic Film)

Tietoa kasvattajalle

Ruotsalaisista Lasse-kirjoista tuttu pikkuveli Håkan on saanut uuden kirjasarjan myötä oman lastenelokuvan. Håkan on tullut tunnetuksi perheen riiviönä, mutta elokuva esittelee nopeaälyisen, reippaan, sinnikkään ja omanarvontuntoisen koululaisen.  

Lasse-tarinoille tuttuun tapaan komediaelokuvassa sattuu ja tapahtuu, varsinkin kun mukana koheltavat myös perheen vanhemmat Rudolf ja Karin (Lasse ja isosisko Anna ovat sattumoisin pois kaupungista koko elokuvan ajan). Kun keskiluokkaisella asuma-alueella kiertelee klassisen hölmö murtovaraskaksikko, päivän pelastavat tietenkin sisukkaat ja osaavat lapset. Rentoa tunnelmaa maustavat satunnaiset kirosanat – sekä lasten että aikuisten suusta. 

Håkan Bråkan piikittelee lempeästi aikuisten taitamattomuutta teknologian, digitaalisten pelien ja ruutuajan parissa. Håkan rakastaa pelaamista ja uppoutuu mielellään etenkin erääseen moninpeliin yhdessä luokkakaveri Beironin kanssa. Toiminnasta, fantasiaelementeistä ja seikkailusta koostuvassa pelissä panokset ovat kovat – voittaa pitäisi ainakin luokan ärsyttävä kovis – mutta vanhemmat eivät tätä tietenkään ymmärrä. Elokuvan lopussa esitellään ihanteellinen tasapainotila, jossa Håkan on edelleen paljon pelaava lapsi, mutta hänen elämässään on muitakin lapselle tarpeellisia asioita. 

Keskustelun tueksi

  • Elokuvan mukaan vanhemmat eivät ymmärrä digilaitteista tai peleistä mitään. Onko tämä totta? 
  • Tarvitseeko Håkan mielestäsi ruutuaikaa? Perustele. Entä Håkanin äiti, joka on isän mielestä riippuvainen älypuhelimesta? 
  • Kun Håkan huokaisee “voi paska”, se on osa elokuvan huumoria. Onko se mielestäsi hauskaa? Miksi? Miten sinun kotonasi, koulussasi tai kaveripiirissäsi suhtaudutaan kiroiluun? 
  • Mikä tai kuka on nörtti? Mitä nörtit tekevät? Miksi Amanda ajattelee, että olisi noloa olla nörtti? 
  • Mitä Håkanin pelissä tapahtuu elokuvan lopussa? Haluatko sinä pelata omien vanhempiesi kanssa? Miksi, miksi ei?  
  • Vinkki! Mediakasvatusseuran Koululaisen mediabingo antaa konkreettisia vinkkejä ja inspiraatiota, kuinka tukea koko perheen hyvinvointia ja tasapainoista digiarkea.  
  • Vinkki! Lue elokuvasta ruotsiksi Aftonbladetin sivuilla.
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Håkan Bråkan

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Håkan Bråkan

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024