‹ Takaisin

Muumipeikko ja pyrstötähti

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävämielikuvitusta rikastuttavaoptimistinensuosittelemme

Elokuvan synopsis

Eräänä sateisena iltana Muumilaakson rauhaisaan idylliin saapuu filosofiksi esittäytyvä Piisamirotta ennustamaan koko maapalloa kohtaavaa katastrofia. Yhtäkkiä kesä ei olekaan enää niin kuin ennen. Muumipeikon, Nipsun ja Pikku Myyn on lähdettävä vaikeakulkuiselle retkelle kohti tähtitornivuoren huippua selvittääkseen, onko maailmanloppu todella tulossa.

Elämän palaaminen uomiinsa edellyttää Muumilaakson väeltä ennennäkemätöntä sankaruutta. Matkalla kohdataan jännittäviä vaaroja, mutta myös luonnon ihmeitä ja uskomattomia aarteita – ja solmitaan korvaamattomia uusia ystävyyksiä. Tarinassa tavataan ensimmäistä kertaa seikkailija Nuuskamuikkunen sekä viisas keksijä Niisku ja hänen siskonsa Niiskuneiti.

Vahvistunein joukoin maailmalta takaisin Muumilaaksoon palattuaan on ystävyksillä entistäkin paremmat eväät niin pyörremyrskyiltä kuin pyrstötähdiltä suojautumiseen ja koko muumiperheen pelastamiseen. Tarvitaan vain kekseliäisyyttä, yhteishenkeä ja valmiutta auttaa apua tarvitsevia, jotta kaikki pysyvät turvassa merkillisiltä luonnonilmiöiltä.

Muumipeikko ja pyrstötähti perustuu legendaarisen suomalaisen kuvittajan ja kirjailijan Tove Janssonin samannimiseen kirjaan (1946). Nordic Pictuers Companyn ja Kindernet Entertainmentin tuottama Muumipeikko ja pyrstötähti on uusi versio Muumi-klassikkoanimaatiosta (1992), joka on nyt saanut uuden elämän. Huippulaatuiseksi niin uusille sukupolville kuin vanhoille Muumi-faneille uudistetussa elokuvassa on säilytetty alkuperäisen elokuvan tarina sekä klassisen piirtämisen ja kalvoanimaation tyyli. Animaation kuva on päivitetty tämän päivän elokuvastandardeihin ja elokuvan äänimaailma – musiikki, kappaleet ja dubbaukset – uudistettu kokonaan.

(Lähde: SF Studios)

Tietoa kasvattajalle

Muumipeikko ja pyrstötähti kertoo maata uhkaavasta komeetasta ja muumiperheen selviytymisseikkailusta road movieta ja katastrofielokuvaa yhdistellen.

Aluksi kertomuksen nuoret hahmot tekevät keskenään matkan tähtitornille selvittääkseen, mistä pyrstötähdessä on kyse. Matkan aikana kohdataan saduille tyypillisesti erilaisia esteitä, vaaroja ja kummallisia otuksia. Matkan jälkeen valmistaudutaan mahdolliseen törmäykseen ja maailmanloppuun ydessä aikuisten kanssa.

Muumipeikko ystävineen seikkailee vieraissa maisemissa toiveikkaissa tunnelmissa. Itseluottamusta ja kekseliäisyyttä osoitetaan aina tarpeen mukaan. Muumimamma ja Muumipappa ovat tarinan rauhalliset kiintopisteet: turvalliset vanhemmat, joihin voi luottaa, vaikka koko maailma tuntuisi muuttuneen vaaralliseksi.  Muumipeikko ja pyrstötähti muistuttaakin, että kaikesta voidaan selvitä yhdessä, vaikka ei oikein edes tiedettäisi, mitä on vastassa.

Elokuvan ikäraja on S eli sallittu kaikenikäisille. Suurkatastrofin uhka ja matkan vaarat on esitetty lapsikatsojille turvallisella ja ymmärrettävällä tavalla, mutta elokuvassa on myös kohtauksia, jotka voivat pelottaa, kuten lihansyöjäkasvin kanssa kamppailu, mustekalan lonkeroista pakeneminen tai Nipsun täpärä pelastuminen komeetankestävään luolaan.

Keskustelun tueksi

  • Kuka elokuvan hahmoista olisit mieluiten? Onko joku elokuvan hahmoista mielestäsi samanlainen kuin sinä itse?
  • Millaisia tunteita pyrstötähti herättää elokuvassa? Millaisilla tavoilla tarinan henkilöt suhtautuvat pyrstötähteen ja sen aiheuttamaan uhkaan? Kenen suhtautumistapa on mielestäsi paras? (Hahmoja ovat mm. Muumipeikko, Myy, Nipsu, Nuuskamuikkunen, Muumimamma, Muumipappa, Piisamirotta, Hemuli, Niiskuneiti, Niisku. Heidän reaktioitaan ovat mm. uteliaisuus, välinpitämättömyys, paniikki, pelko materiaalisen omaisuuden menettämisestä, tieteellinen kiinnostus, uutuudenviehätys ja huoli.)
  • Millaisia sankaritekoja elokuvassa nähdään ja ketkä niitä tekevät?
  • Pyrstötähti on tavallaan yksi elokuvan hahmoista. Millainen se on?
  • Miksi Muumipeikko ja ystävät haluavat vierailla tähtitornissa? Millaisen kuvan elokuva antaa tieteestä ja tieteentekijöistä?
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Muumipeikko ja pyrstötähti

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Muumipeikko ja pyrstötähti

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024