‹ Takaisin

Risto Räppääjä ja villi kone

4-6
7-9
10-12
13-15
humoristinenselkeä

Elokuvan synopsis

Risto on pitkästynyt, koska Nelliä kiinnostaa vain nuori poppari Ville Pyry. Kaikki muuttuu, kun Lennart Lindberg lainaa Ristolle vanhan konsolipelinsä. Rauha Räppääjä uumoilee, että kesästä tulee rauhallinen, sillä Risto istuu päivät pitkät omassa huoneessaan. Rauha uskoo Riston runoilevan, mutta Lennart Lindbergin mielestä Risto on muuttunut pelatessaan erakoksi. Kone päätyy Lennartin huostaan, mutta pian hänenkin asunnostaan kuuluu erikoisia huutoja. Rauha, Nelli ja paikalle tupsahtava Elvi Räppääjä tempaisevat Riston ja Lennartin lopulta irti koneen imusta. Nelli menee Ville Pyryn konserttiin ja hänen tietämättään sinne tulevat myös Risto, Rauha, Lennart ja Elvi. Lavalla väärinkäsitykset seuraavat toisiaan ja tapahtumat saavat yllättäviä käänteitä. (Lähde: Nordisk Film)

Tietoa kasvattajalle

Risto Räppääjä ja villi kone on musiikintäyteinen, värikäs ja humoristinen lastenelokuva peliriippuvuudesta ja ystävyydestä. Pelikasvatuksen näkökulmasta käsittelytapa jää pintapuoliseksi, mutta farssikin voi toimia hyvänä keskustelunavaajana ja kannustaa sekä aikuisia että lapsia pohtimaan, millaisia mielikuvia pelaamiseen liitetään sekä millaiseen digiarkeen omassa kodissa tähdätään ja miksi. 

Risto Räppääjän ja naapurissa asuvan Nelli Nuudelipään ystävyys on jälleen kerran koetuksella. Nelli ei pääse mukaan Riston pelimaailmaan, eikä Risto puolestaan yritäkään ymmärtää Nellin kiinnostusta poptähti Ville Pyryyn. 

Turvalliset, komedialliset aikuiset ovat tuttuun tapaan keskeisessä roolissa. Myös Risto itse on osin koominen hahmo. Elokuvan lopussa pelikonsoliin ihastuneiden on tehtävä valinta: joko he pelaavat koko ajan tai eivät pelaa lainkaan. 

Keskustelun tueksi

  • Mitä pidit elokuvan musiikista?  
  • Nelli fanitti poptähti Ville Pyryä. Oletko sinä jonkin ihmisen tai asian fani? Miltä se tuntuu? Miksi Ristoa ahdisti Nellin fanitus? 
  • Mikä oli mielestäsi elokuvan hauskin kohtaus? Mitä siinä tapahtui? 
  • Millaista peliä Risto pelasi? Miksi peli oli Riston mielestä niin mukaansatempaava? Kiinnostaisiko Riston peli myös sinua? Millaisista peleistä sinä pidät? 
  • Aluksi pelaaminen oli Riston mielestä kivaa. Mitä tapahtui, kun Risto ei enää tehnyt mitään muuta kuin pelasi? Miksi on tärkeää tehdä muitakin asioita? 
  • Pohdi pelimekaniikkaa. Miksi pelit koukuttavat? Miksi pelaaminen voi olla hauskempaa, kiinnostavampaa tai palkitsevampaa kuin jokin muu puuha? Entä miksi Rauhan mielestä oli hyvä, kun hän luuli Riston kirjoittavan runoja, mutta paha, kun hän huomasikin Riston pelaavan? 
  • Millaisia pelaamiseen liittyviä sääntöjä sinun kotonasi on? Ovatko säännöt erilaisia kuin kaverilla? Vinkki! Keskustelun apuna voi käyttää Media mukana lapsen arjessa -esitettä (EHYT ry ja MLL).

Pelikasvatuksen linkkivinkkejä aikuisille:

Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Risto Räppääjä ja villi kone

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Risto Räppääjä ja villi kone

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024