‹ Takaisin

Valoa valoa valoa

4-6
7-9
10-12
13-15
ajatuksia herättävätunnetaitoja ruokkiva

Elokuvan synopsis

Keväällä 1986 Tsernobylin ydinvoimalassa Neuvostoliitossa räjähtää ja hämäläiseen pikkukylään saapuu tyttö nimeltä Mimi, joka saa 15-vuotiaan Mariian elämän hetkeksi täyteen valoa. Kahdenkymmenen vuoden jälkeen aikuistunut Mariia tulee vierailulle lapsuudenkotiinsa ja palaa muistoissaan nuoruutensa kesään ja sitä seuranneeseen traagiseen syksyyn. Ensirakkauden kasarikesään palatessa Mariian on päästettävä irti syyllisyydestä sekä annettava anteeksi muillekin kuin itselleen.

Valoa valoa valoa on elokuva ensirakkaudesta, sen häikäisevästä valosta ja elämänpituiseksi venyneistä varjoista. Se perustuu kirjailija Vilja-Tuulia Huotarisen samannimiseen romaaniin, joka voitti Finlandia Juniorin ilmestyessään vuonna 2011. (Lähde: Ikärajatietokanta)

Tietoa kasvattajalle

Valoa valoa valoa kertoo nuoruudesta, rakastumisesta, ystävyydestä ja avuttomuudesta sellaisten asioiden edessä, joihin ei voi itse vaikuttaa. Elokuva ei rankistele, vaikka se käsittelee rankkojakin aiheita kuten lähisuhdeväkivaltaa, itsemurhaa, ja ylisukupolvista syrjäytymistä. 

Valoa valoa valoa on myös ajankuva musiikkeineen, vaatetuksineen ja maailmantilanteineen. Tupakkaa ja halpaa viiniä tarinassa kuluu paljon – se esitetään itsestään selvästi nuorten kesänviettoon kuuluvana asiana (toisaalta esimerkiksi sekakäyttö esitetään huono-osaisuuden kontekstissa). Myös nuoruuteen kuuluva seksuaalinen herääminen ja lapsuudenperheestä irtautuminen ovat elokuvassa läsnä. 

Valoa valoa valoa kuvaa lempeästi muun muassa ensirakkauteen, elämänhaluun, huoleen ja menetykseen liittyviä tunteita. Mariian ja Mimin kokema rakkauden kesä esitetään kauniina, vaikka sitä ympäröikin väistämättömän tuntuinen tragedia. Elokuvan lopun toiveikkaana sanomana on, että kaikesta voi selviytyä.  

Keskustelun tueksi

  • Mariian ja Mimin perheet toimivat elokuvassa vastaparina. Millaiset perheet tytöillä oli? Oliko perheillä jotakin yhteistä, entä mitä eroja perheiden välillä oli? Millainen on toimiva perhe? Oliko Mariian perhe täydellinen? 
  • Mikä oli mielestäsi elokuvan surullisin kohta? Miten elokuvassa käsitellään surun tunnetta? Miten surusta voi selviytyä? Entä millainen tunne on syyllisyys? Miten se näkyy elokuvassa? Miten syyllisyyden tunnetta voi käsitellä?
  • Mitä voit tehdä, jos sinulla on huoli ystävän tai tutun ihmisen tilanteesta? Entä jos elät itse haastavissa olosuhteissa? Älä jää yksin huoliesi kanssa! Voit hakea apua ja tukea esimerkiksi MLL:n Nuortennetin kautta. 
  • Mille aikakaudelle elokuvan tarina sijoittuu? Mistä sen voi päätellä? 
  • Vinkki! Tutustu alkuperäisteokseen eli Vilja-Tuulia Huotarisen Valoa valoa valoa -kirjaan Kirjasampo-sivustolla ja lue nuoren lukijan kirja-arvostelu Lukufiilis-sivustolla.
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Valoa valoa valoa

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Valoa valoa valoa

Rakkautta

"Rakastuin, itkin ja taas rakastuin. Herkkää kaikin puolin. Tottakai jäi mietityttämään Mimin kuolema. Miten se tapahtui? Tuli tunne, kuin tyttö olisi kuollut nälkään. Voi Mimiä. Elokuva kosketti montaa kohtaa minussa ja se oli parasta. Kirjankin hankin omaksi ihan vain, koska rakastuin suuresti. En enää pelkää rakastua tai ydinräjähdyksiä!"
Taivas<3

Arvioijan ikä: 24

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12

Harmaata valoa

"Vähäeleinen haikea kesäromanssi kasarilta.. herkkään Rebeccaan rakastuu ja samaistuu entinen nuorikin, itsetuhoisessa Mimissä olisin toivonut olevan enemmän charmia ja pontta. Kertojan puuttuessa varsinkin elokuvan alku oli mielestäni liian sirpaleinen. Olisin toivonut nuorten välille käännekohtaa / kriisiä, nyt suhdetta kannatteli pako arjesta, viina, seksi, hoivan ja hylkäämisen vuorottelu…! Toivoin että näitä olisi käsitelty sanallisesti. Tuolileikki oli psykologisesti upea idea Perheiden tulisi varautua keskustelemaan päihteistä, mielenterveydestä ja ei-heterosuhteista."
Celeste

Arvioijan ikä: 27

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 15

Arvioijan ikä: 18

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16

Arvioijan ikä: 45

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 12

Koskettava

"Pidin elokuvasta. Se kuvasi nuoruutta sekä ensirakkautta aidolla sekä tunteita herättävällä tavalla. Elokuva oli myös minulle samaistuttava ja senkin takia varmasti koskettava."
:)

Arvioijan ikä: 16

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16

Järisyttävän hyvä elokuva!

"Loistava käsikrjoitus ja ohjaus. Pakahduttavaa rakkautta, huumoria, draamaa ja tragediaa. Sopii perheille siinä missä perheettömillekin"
5/5

Arvioijan ikä: 45

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 16

Ankeaa pitää olla

"Surkeuden kuvaamisen maksimointia. Suomalaista kulttuuria kuvataan,pitää olla syrjintää, väkivaltaa,alkoholismia,seksiä,nälkää, masennusta,eläimen kärsimystä, sairauksia........masentukaa kaikki."
Onko soveliasta iloita Suomessa

Arvioijan ikä: 58

Minkä ikäisille suosittelisit elokuvaa? 15© Koulukino 2024