‹ Takaisin

Titina-terrieri pohjoisnavalla

4-6
7-9
10-12
13-15
tietoa tarjoava

Elokuvan synopsis

Italialainen ilmalaivainsinööri Umberto Nobile nauttii hiljaisesta elämästä rakkaan koiransa Titinan kanssa, joka hurmasi hänet Rooman kaduilla. Eräänä päivänä norjalainen tutkimusmatkailun supertähti Roald Amundsen ottaa häneen yhteyttä ja tilaa ilmalaivan valloittamaan pohjoisnavan. Nobile tarttuu tilaisuuteen jäädä historiaan. Hän ottaa Titinan mukaansa, ja epätodennäköinen kolmikko lähtee tutkimusmatkalle viimeiseen kartoittamattomaan paikkaan maan päällä. Retki sujuu hyvin ja etsintä onnistuu, mutta retken jälkimainingeissa miehet alkavat riidellä kunniasta… Titinan silmin katsottuna tässä käydäänkin kisaa kilpailun voitosta ja tappiosta. (Lähde: Ikärajatietokanta)

Tietoa kasvattajalle

Elokuva kertoo italialaisen ilmailuinsinööri Umberto Nobilen ja norjalaisen tutkimusmatkailija Roald Amundsenin matkasta pohjoisnavalle sekä miesten välisistä kiistoista, ystävyydestä ja kilpailusta. Mukana seikkailuilla tassuttelee hellyttävä Titina-koira, joka oikeastikin seurasi isäntäänsä Nobilea pohjoisnavan valloitukseen 1920-luvulla. 

Rauhallisen ja jopa hidastempoisen, luonnon suuruutta ja arktisen alueen hiljaisuutta korostavan animaation lomaan on lisätty arkistokuvaa Nobilen suunnittelemien ilmalaivojen matkoista arktisille alueille. 1900-luvun alkun näkökulmaa tarinaan tuo myös lapsekkaana äkäpussina kuvattu Mussolini, joka pyrkii määräilemään Nobilen naparetkiä. 

Amundsen esitetään hankalana tyyppinä, joka kuitenkin saa kunnianpalautuksen tarinan loppupuolella. Nobilen ylpeys sekin muodostuu uhkaksi koko retkikunnan hengelle. Elokuva käsitteleekin tällaisia vaikeita tunteita samoin kuin epäonnistumista, luopumista ja hyvästejä. Titina sopii toki koko perheelle, mutta ei söpöstä koirasta huolimatta ole kerronnaltaan lastenelokuva. Lopputeksteissä katsojaa muistutetaan vielä napajäiden sulamisesta ja öljynporauksesta arktisilla alueilla. 

Keskustelun tueksi

  • Nobilen ja Amundsenin välille syntyy kiistaa siitä, kenelle kuuluisi kunnia pohjoisnavan valloituksesta. Kilpailuasetelma kytee paitsi miesten, myös heidän kotimaidensa, Italian ja Norjan, välillä. Miksi valtiot kilpailevat siitä, kuka on parempi? Entä miksi maapallon kaukaisia kolkkia on etsitty ja “valloitettu”? Voisiko jokin valtio omistaa vaikkapa pohjoisnavan, vai kuuluuko se kaikille? 
  • Titina-elokuvan tapahtumat sijoittuvat pääosin 1920-luvulle. Millä tavoin maailma oli silloin erilainen kuin nykyään? Mitä asioita huomasit elokuvasta? 
  • Elokuva perustuu tositapahtumiin. Ota selvää, millä elokuvan hahmoilla ja tapahtumilla oli vastineensa tosielämässä. Pohdi, minkä verran elokuvantekijät ovat lisänneet tarinaan myös mielikuvitusta ja omaa näkökulmaansa. 
Kirjoittaja: Heli / Media-avain

Myönteiset sisällöt

Kiitos kommentistasi!

Kommentit julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Kerro oma mielipiteesi elokuvasta Titina-terrieri pohjoisnavalla

VIRHE

Katsojien kommentit elokuvasta Titina-terrieri pohjoisnavalla

Elokuvasta ei ole vielä katsojien kommentteja


© Koulukino 2024