Kiinalaiselokuva Better Days on riipaiseva rakkaustarina ja vahva kiusaamisen vastainen puheenvuoro

Hyvä opiskelupaikka olisi lukioikäisen Nianin menolippu parempaan tulevaisuuteen, mutta koulukiusaajat häiritsevät pääsykokeisiin pänttäämistä.

Paikalle ilmaantuu pikkurikollinen nimeltä Xiao Bei. Nian ja Bei ovat kuin yö ja päivä, mutta vaikeuksien keskellä kahden ulkopuolisen nuoren välille kehkeytyy herkkä rakkaustarina. 

Better Days (Shaonian de ni, Kiina/Hongkong 2019) on tunteisiin vetoava draama ja tärkeä koulukiusaamisen vastainen puheenvuoro. Elokuva asettuu kiusatun asemaan ja näyttää, miten julmaa kiusaaminen voi olla. 

Elokuvan ikärajaksi on luokiteltu 16 sen sisältämän väkivallan vuoksi. Väkivaltaa nähdään sekä katutappeluissa että koulukiusaamistilanteissa. Lisäksi erään oppilaan itsemurha ja raiskauksen uhka ovat elokuvan keskeisiä juonielementtejä.

Kuva: Future Film

Better Days on tunteisiin vetoava keskustelunavaaja

Better Days johdattaa pohtimaan kiusaamisen järjettömyyttä ja sen kauaskantoisia vaikutuksia: Mikä kaikki on kiusaamista? Mistä kiusaaminen johtuu? Millaisia seurauksia kiusaamisella voi olla? Miten kiusaamista voi vähentää? Miten aikuiset suhtautuvat kiusaamiseen elokuvassa? Entä toiset nuoret? 

Myös hyvä ja turvallinen elämä ovat elokuvan ydinkysymyksiä: Koittavatko elokuvan nimessäkin mainitut paremmat ajat milloinkaan? Mitä Bei ajattelee omista mahdollisuuksistaan ja tulevaisuudestaan? Entä Nian – mitä hänelle tapahtuu, jos hän ei saa tavoittelemaansa opiskelupaikkaa? Millaisia tulevaisuuteen liittyviä paineita sinun tuntemillasi nuorilla on? 

Elokuvan miespääosaa esittää kiinalainen pop-idoli ja näyttelijä Jackson Yee. Pohtia voikin myös, mitä merkitystä sillä voi olla, että Yeen kaltainen suosikki toimii kiusaamisen vastaisena keulakuvana. 

Better Days elokuvateattereissa 10.12.2021. Ikäraja 16. Katso elokuvan traileri alta:© Koulukino 2024