Koko perheen elokuvat - kymmenen leffatärppiä

Kuva elokuvasta Paddington (2014)
“Koko perheen elokuva” on suosittu ilmaus mainoksissa ja takakansiteksteissä. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

Media-avain kysyi eri-ikäisten lasten vanhemmilta, mitä “koko perheen elokuvalla” heidän mielestään tarkoitetaan.

“Usein se vaan heitetään mihin tahansa leffaan mainoslauseeksi. Toivoisin, että se tarkoittaa elokuvaa joka sopii lapsille, mutta kiinnostaa myös vanhempia.”

“Kaikki elokuvat, jotka katsotaan yhdessä perheen kanssa ja siitä keskustellaan ja puidaan.”

“Yllättävän usein ‘koko perheen elokuva’ ei oikeasti edes sovi pienten lasten katsottavaksi.”

Perheitä on yhtä monenlaisia kuin on elokuviakin. Koko perhe tarkoittaa esimerkiksi kahden pikkulapsen äidille vallan toista kuin suurperheen isälle. Eräs vanhempi totesikin oivaltavasti, että “koko perheen elokuva on elokuva, jota meidän perhe jaksaa ja uskaltaa katsoa.” Myös lapset jakoivat näkemyksensä: “onks se se sellainen, mihin on tungettu vähän kaikkea niin paljon, ettei oikeestaan kukaan jaksa katsoa sitä?”

Perhe-elokuvana markkinoidut teokset sisältävät usein eritasoisia samastumisen kohteita eri-ikäisille. Vanhemmat seuraavat Mahtavan Ozin ihmissuhdekoukeroita samalla kun lapset sukeltavat sen värikkääseen mielikuvitusmaailmaan. Mutta myös täysiverinen lastenelokuva voi vedota vahempiin. Universaalit teemat ja kokonaisvaltaiset roolihahmot kiehtovat aikuistakin, olipa päähenkilö sitten leijonanpentu, paristokäyttöinen lelu tai ruotsalainen teinityttö.

Kun valitset elokuvaa koko perheelle, mieti ensin lapsia. Lastenelokuvan ei tarvitse miellyttää aikuista – lapsella on oikeus myös omaan kulttuuriin. Pienimpiä ja herkimpiä katsojia varten kannattaa etsiä aluksi kaikkein turvallisimpia lastenelokuvia esimerkiksi Media-avaimen avulla. Kokeile rohkeasti myös klassikoita – Chaplinia, kotimaista Suomisen perhettä tai musikaaleja kuten Laulavat sadepisarat.

Kuva: Late Lammas -elokuva (2015)

Kymmenen leffatärppiä erilaisille perheille:

Naapurini Totoro (Japani 1988) Ikäraja: S
Sisarukset Mei ja Satsuki muuttavat isän kanssa maalle, lähemmäs äidin sairaalaa, ja tapaavat metsässä ihmeellisiä otuksia. Totoro on lumoava elokuva pientä jännitystä ja suuria teemoja kaipaavalle – ikään katsomatta.
Katso traileri
Koulukinon oppimateriaali

Onneli ja Anneli (Suomi 2014) Ikäraja: S
Onneli ja Anneli, parhaat ystävät, muuttavat satumaisen sattuman kautta kahdestaan asumaan omaan taloon. Elokuva on toteutettu pehmeästi pienimmillekin katsojille sopivaksi. Muista myös jatko-osa Onnelin ja Annelin talvi (2015).
Katso traileri
Onnelin ja Annelin talvi Media-avaimessa

Late Lammas -elokuva (Iso-Britania, Ranska 2015) Ikäraja: K7
Wallace ja Gromit -animaatioiden tekijöiden mykkäkomedia on täynnä visuaalista huumoria ja viittauksia, jotka viihdyttävät myös aikuisia.
Katso traileri
Media-avaimen arvio

Herra Heinämäki ja leijonatuuliviiri (Suomi 2011) Ikäraja: K7
Hauskassa musiikkielokuvassa vietetään kesää maalla ja etsitään aarretta. Kuten perinteisessä lastenelokuvassa kuuluukin, lapset ovat neuvokkaita ja aikuiset riemastuttavan höpsöjä. Elokuva on saanut ikärajan K7 yksittäisen kohtauksen takia: yksi lapsista kidnapataan auton takakonttiin hänen päästyään roiston jäljille.
Katso traileri
Koulukinon oppimateriaali

Sammakoiden ennustus (Ranska 2005) Ikäraja: S
Suuri tulva peittää kaiken veden alle, mutta onneksi isoisä on rakentanut talon traktorin vararenkaan päälle – sinne mahtuvat sekä lapset että eläimet, kunhan kukaan ei vain erehdy syömään toisia. Piirroselokuva käsittelee meriseikkailuun punotun juonen lomassa elämän keskeisiä arvoja.
Katso traileri
Koulukinon oppimateriaali

Paddington (Iso-Britannia 2015) Ikäraja: K7
Karhuherra Paddington muuttaa viidakosta kaupunkiin, saa turvapaikan ihmisperheestä ja pakenee kovaksikeitettyä eläintentäyttäjää. Värikäs elokuvaversio on lisännyt vauhtia ja vaarallisia tilanteita brittiläiseen iltasatuun nallekarhusta matkalaukkuineen ja marmeladivoileipineen.
Katso traileri
Media-avaimen arvio

Salainen puutarha (Yhdysvallat 1993) Ikäraja: S
Frances Hodgson Burnettin klassikkoromaaniin perustuva elokuva sijoittuu englantilaiseen kartanoon. Lapset löytävät kartanon mailta hylätyn puutarhan, jolla tuntuu olevan maagisia voimia.
Katso traileri

Valasratsastaja (Uusi-Seelanti 2003) Ikäraja: K7
11-vuotias maorityttö Pai on syntynyt valasratsastajan perilliseksi: hänestä odotetaan autioituvan kylän pelastajaa. Äiti ja kaksosveli kuolivat synnytyksessä, eikä tyttövauva isoisän mielestä kelvannut kylän johtajan tehtävään. Kasvaessaan Pai kuitenkin lunastaa paikkansa ja yhdistää kyläläiset vaikuttavalla tavalla.
Katso traileri
Koulukinon oppimateriaali

Maleficent – Pahatar (Yhdysvallat 2014) Ikäraja: K12
Maleficent kertoo prinsessa Ruususesta tutun Pahattaren tarinan uudesta näkökulmasta. Fantasiaelokuvan Pahatar on nuori nainen ja metsänhaltia, jonka sydän särkyy petoksen vuoksi. Tuloksena on koston ja rauhan välinen kamppailu.
Katso traileri
Koulukinon oppimateriaali

Me ollaan parhaita! (Ruotsi 2013) Ikäraja: K7
Kolme 13-vuotiasta tyttöä perustaa punkbändin 1980-luvun Tukholmassa. Me ollaan parhaita! sopii jokaiselle, joka on ollut joskus 13. Elokuva käy läpi ensimmäiset alkoholi-, tupakka- ja poikaystäväkokeilut, kädestä pitämiset sekä oman identiteetin, tyylin ja maailmankatsomuksen etsimiset.
Katso traileri
Koulukinon oppimateriaali

 

Media-avaimen toimitus© Koulukino 2024